Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ιορδανία: Την πρώτη εκκλησία στον κόσμο πιστεύεται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Αμάν, Ιορδανία 09/06/2008 15:29 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

Την πρώτη εκκλησία που υπήρξε στον κόσμο πιστεύεται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ιορδανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Τάιμς της Ιορδανίας".

"Ανακαλύψαμε την, όπως πιστεύεται, πρώτη εκκλησία στον κόσμο, η οποία χρονολογείται από το 33 μ.Χ. ως το 70 μ.Χ." στο Ριχάμπ, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αμάν, δήλωσε στην εφημερίδα ο Αμπντούλ Καντέρ Χάσαν, επικεφαλής του Κέντρου Αρχαιολογικών Μελετών του Ριχάμπ.

Η ανακάλυψη της εκκλησίας αυτής κάτω από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ριχάμπ είναι "καταπληκτική, καθώς έχουμε στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή αποτέλεσε το καταφύγιο των πρώτων Χριστιανών, των 70 μαθητών του Ιησού Χριστού", πρόσθεσε.

Οι πρώτοι Χριστιανοί, οι οποίοι απεικονίζονται στο μωσαϊκό στο πάτωμα της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, πιστεύεται ότι έφυγαν από την Ιερουσαλήμ κατά το διωγμό των Χριστιανών και πήγαν στο βόρειο τμήμα της Ιορδανίας, ιδιαίτερα στο Ριχάμπ, εξήγησε. Επικαλούμενος ιστορικές πηγές, ο Χάσαν πρόσθεσε ότι οι 70 μαθητές του Χριστού ζούσαν και ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μυστικά σε αυτήν την υπόγεια εκκλησία.

"Πιστεύουμε ότι δεν εγκατέλειψαν τη σπηλιά και ότι έζησαν εκεί έως ότου οι ρωμαίοι ηγεμόνες δέχτηκαν τη χριστιανική θρησκεία", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "τότε χτίστηκε η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου".

"Ορόσημο για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο" είναι η ανακάλυψη της εκκλησίας αυτής, δηλώνει ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην εφημερίδα "Τάιμς της Ιορδανίας". "Η μόνη παρόμοια σε σχήμα και σκοπό σπηλιά στον κόσμο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα", πρόσθεσε. Αξιωματούχοι στο ιορδανικό υπουργείο Τουρισμού δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την ανακάλυψη αυτή για να προωθήσουν περαιτέρω την περιοχή ώστε να αποτελέσει έναν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: