Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Με αφορμή την έκλειψη Ηλίου...

Με αφορμή την έκλειψη Ηλίου (έστω και μερική)...

Οι αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις με μεγάλη ακρίβεια (μελέτη)

O διάσημος μηχανισμός των Αντικυθήρων, η συσκευή αστρονομικών υπολογισμών των αρχαίων Ελλήνων που χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού, επέτρεπε στους Έλληνες να προβλέπουν τις εκλείψεις με μεγάλη ακρίβεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Nature.
Οι εκλείψεις οι οποίες επαναλαμβάνονται σύμφωνα με τον κύκλο του Σάρος, που διαρκεί σχεδόν 19 χρόνια, σημειώνονται πάνω σε έναν μεγάλο οδοντωτό τροχό. Δηλώνουν στον χρήστη αν είναι ηλιακές ή σεληνιακές και τι ώρα θα επαναληφθούν, ανακάλυψαν επιστήμονες του Ερευνητικού Προγράμματος για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Οι εκλείψεις είναι μετατοπισμένες κατά οκτώ ώρες, δηλαδή κατά 120 μοίρες. "Ο μηχανισμός περιλαμβάνει επίσης έναν μικρό οδοντωτό τροχό που δείχνει στον χρήστη πώς λειτουργεί αυτή η χρονική ρύθμιση", εξηγεί ο Τζον Στιλ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. "Γνωρίζαμε ότι αυτός ο αρχαιοελληνικός μηχανισμός, ηλικίας 2.100 ετών, υπολόγιζε σύνθετους κύκλους μαθηματικής αστρονομίας. Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι έδειχνε επίσης έναν τετραετή κύκλο των αγώνων που διεξάγονταν στην αρχαία Ελλάδα, μεταξύ τους και οι Ολυμπιακοί Αγώνες", προσθέτει ο Τόνι Φριθ, άλλος συντάκτης της μελέτης. Κάνοντας χρήση εικόνων που λήφθηκαν με τρισδιάστατες ακτίνες Χ, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ονόματα όλων των μηνών στο πίσω μέρος του μηχανισμού που αποτελείται από μια σύνθετη συσκευή με τουλάχιστον 30 γρανάζια ακρίβειας. Η κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το όργανο αυτό στις αρχές του 20ου αιώνα από σφουγγαράδες είχε εμποδίσει να φανούν οι λειτουργίες του.

"Αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετική. Κάθε φορά που την εξερευνούμε λίγο περισσότερο, βρίσκουμε κάτι πιο σύνθετο", εξηγεί ο Φριθ.

Από το site της "Εβδόμης" (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: