Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Για τα εγκαίνια της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Φάρος γνώσης και πνεύματος


«Από σήμερα, η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη μας ανοίγει και πάλι τις πύλες της, και προσφέρει τους θησαυρούς της στην έρευνα και την επιστήμη, ως άλλος, σύγχρονος Αλεξανδρινός Φάρος, μαζί με το κόσμημα της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας, την επανιδρυμένη, και παγκοσμίου αίγλης, Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας».

Θεόδωρος Β’, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.


Ως ένα νέο Φάρο, αυτή τη φορά στο χώρο της γνώσης και πνεύματος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που πριν λίγο καιρό άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, μετά τη ριζική ανακαίνισή της με χορηγία από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 9 Μαΐου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β’, παρουσία του Αλεξανδρινού στη καταγωγή Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Θεόδωρος Κασσίμης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, πολλά μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οφικιούχοι της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, διπλωματικές και παροικιακές αρχές.

Κώδικες αιώνων, χειρόγραφα που εμπεριέχουν την ιστορία, την δογματική και την εν γένει θεολογία της Ορθοδοξίας, αλλά και παλαίτυπα βιβλία, που αποτυπώνουν στιγμές από την διαχρονική πορεία και πολιτισμική προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, αλλά και του Γένους μας ολοκλήρου, συντηρημένα και ανακαινισμένα από τα έμπειρα χέρια ειδικών επιστημόνων, αποδόθηκαν εκ νέου στην επιστημονική έρευνα, ώστε να επιβιώσουν της φθοράς του χρόνου, και να περάσουν αλώβητα στην επόμενη γενεά.

Για την βιβλιοθήκη

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί πιθανόν προέκταση της αρχαίας, πλούσιας και ξακουστής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Μετά από πολλές μετακομίσεις ανά τους αιώνες, λόγω των δύσκολων καιρών, το 1971 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και στεγάσθηκε οριστικά στην Τοσιτσαία όπου στεγάζεται σήμερα και ο Πατριαρχικός Οίκος.

Από το 2000 η Βιβλιοθήκη εισήλθε σε νέα φάση χωροταξικής αναδιοργάνωσης, ψηφιοποίησης των συλλόγων της και της διασύνδεσής της με διεθνείς βάσεις δεδομένων. Σήμερα η Βιβλιοθήκη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου και πρώτου ορόφου του οριζοντίου άξονα του Πατριαρχικού Οίκου. Περιλαμβάνει περισσότερους από 40.000 τόμους βιβλίων και 3.000 παλαιότυπα από το 1460 μέχρι το 1800. Στον πρώτο όροφο, στο αρχειοφυλακείο και κωδικοφυλακείο, φυλάσσονται τα 530 χειρόγραφα του Πατριαρχείου τα οποία αποτελούν το κόσμημά του αλλά και τους αψευδείς μάρτυρες της πολυετούς ιστορίας του. Οι χειρόγραφοι κώδικες είναι περγαμηνοί, βομβύκιοι και χάρτινοι. Χρονολογικά ξεκινούν από τα μέσα του 10ου αι. και φθάνουν μέχρι τα μέσα του 19ου. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένα φύλλα από το επονομαζόμενο «πορφυρούν χειρόγραφο» το οποίο είναι του 5ου αιώνος, περγαμηνό με μεγαλογράμματη γραφή.

Στη συλλογή επίσης περιλαμβάνονται και χειρόγραφα που περιέχουν αρχαίες τραγωδίες, και φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Υπάρχουν ακόμη σπάνια χειρόγραφα, όπως το αρ. 248, που αποτελεί μελέτη του ηλιακού και σεληνιακού κύκλου, και το χειρόγραφο αρ. 430, που περιέχει μύθους του Αισώπου και είναι από τα σπανιότερα στον κόσμο. Επίσης στη συλλογή υπάρχουν και έργα βυζαντινών συγγραφέων.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, διασώζοντας διαχρονικά τα ιστορικά στοιχεία της πορείας του ορθοδόξου γένους στη Χώρα του Νείλου και σε ολόκληρη την Αφρική και αποτελώντας τον λύχνο εκείνον ο οποίος με το τρεμάμενο και λιγοστό του φως φώτιζε αδιάκοπα ακόμη και μέσα στους ζοφερούς και σκοτεινούς αιώνες της ιστορικής πορείας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στέκεται σήμερα περήφανη, έτοιμη να συνεχίσει την πολυδιάστατη αποστολή της και να δεχθεί τον κάθε άνθρωπο όπου γης, ερευνητή ή φιλόμουσο μελετητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: