Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 2ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 3-7-2007


ΜΕΡΟΣ Α'


Πολύπλοκη αποδεικνύεται να είναι η υπόθεση της μεταβίβασης των 1240 στρεμμάτων στις δυτικές παραλίες του νομού Καβάλας στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδα, την οποία κατείχε η Μονή από τα χρόνια του Βυζαντίου! Ωστόσο φαίνεται ότι η μεταβίβαση αυτή θα είναι προσωρινή και σύντομα οι εκτάσεις θα περιέλθουν και πάλι στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου.

Το θέμα έθεσε αρχικά με ερώτηση του στη Βουλή το ΚΚΕ, που παράλληλα ζήτησε και μια σειρά εγγράφων από τα συναρμόδια υπουργεία. Στη συνέχεια, προχθές το πρωί η νομαρχιακή παράταξη Καβάλας της «Υπερνομαρχίας Πολιτών» και ο Δημήτρης Παπουτσής, παρουσίασε τα τέσσερα συμβόλαια με τα οποία παραχωρούνται εκτάσεις στο αγρόκτημα Ακροποτάμου, στη Νέα Πέραμο, στην Κάρυανη, και στη Νέα Ηρακλείτσα. Για το ίδιο θέμα χθες το πρωί, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση και ο νομαρχιακός Σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Παπουτσής, ως αντάλλαγμα της λίμνης Βιστωνίδας, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, που από τα χρόνια του Βυζαντίου έχει παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, δόθηκαν οι τέσσερις αυτές εκτάσεις – φιλέτα που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Το άξιο λόγου είναι ότι για την μεταβίβαση αυτή δεν ενημερώθηκε κανένας φορέας του νομού, όπως οι δήμοι, η νομαρχία κ.α.

«Τεχνικό νομικό εύρημα»

Για ένα καθαρά «νομικό τεχνικό εύρημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους και πνευματικός φίλος της Μονής Βατοπεδίου, δικηγόρος Δημήτρης Αποστολίδης, που πρόβαλε μια διαφορετική όψη της υπόθεσης κάνοντας μάλιστα λόγο για προσωρινή παραχώρηση, αφού στο επόμενο διάστημα πρόκειται και πάλι να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Αποστολίδης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν μιλάει ως δικηγόρος της Μονής αλλά απλά σαν φίλος που έχει ενημερωθεί για το θέμα. Όπως ανέφερε η υπόθεση έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πριν, αν και επίσημα η διαμάχη μεταξύ της Μονής και του Ελληνικού Δημοσίου ξεκίνησε το 1994, όταν η Μονή κατέθεσε Αγωγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια την υπόθεση χειρίστηκαν από τότε όλες οι κυβερνήσεις και έτσι δεν μπορεί να καταλογιστεί στη σημερινή κυβέρνηση, μια και στην λύση του συμβιβασμού συμφώνησε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Καυτηρίασε μάλιστα ότι πολλά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησαν με αυτή την κίνηση του κ. Παπουτσή και γι’ αυτό δεν παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, από την οποία και απουσίαζαν αρκετά στελέχη.

Στα προηγούμενα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο θεωρούσε ότι η έκταση της λίμνης Βιστωνίδας του ανήκε, και έτσι προχώρησε σε παραχωρήσεις εκτάσεων και οικοπέδων σε ακτήμονες πολίτες. Βέβαια, επειδή η Μονή δεν είχε πρόθεση να εκδιώξει τους πολίτες που κατείχαν τίτλους του Δημοσίου για τις εκτάσεις στην περιοχή της Βιστωνίδας. Η επιτροπή όμως που ορίστηκαν από το Δημόσιο διαπίστωσαν ότι όντως η έκταση ανήκει στη Μονή και έτσι συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Γι αυτό και συμφωνήθηκε η Μονή να κρατήσει το νησάκι και μια μικρή περιοχή και η υπόλοιπη έκταση να παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης η Μονή ήθελε ως αντάλλαγμα ένα αστικό ακίνητο, το οποίο να αξιοποιήσει για να ενισχύσει τα λειτουργικά της έξοδα. Το ακίνητο αυτό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βρίσκεται στην Αθήνα και ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Ωστόσο στην ΚΕΔ δεν υπάρχει η πρόβλεψη να μπορεί να παραχωρηθεί ακίνητο σε τρίτο, και έτσι η μόνη λύση ήταν η ανταλλαγή. Γι αυτό και κατέληξαν σε αυτό το «τεχνικό νομικό εύρημα», όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, και γι αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε αυτές τις εκτάσεις που ανήκαν στο Δημόσιο και όχι σε κάποιο δήμο ή στη Νομαρχία.

Η δεύτερη μεταβίβαση

Μετά την παραχώρηση και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να γίνει και η δεύτερη ανταλλαγή, με την οποία η Μονή θα παραχωρήσει αυτές τις εκτάσεις στην ΚΕΔ, ώστε να της δοθεί το αστικό ακίνητο.

Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, αφού πληροφορήθηκε τη συνέντευξη επικοινώνησε με τον κ. Παπουτσή για να του εκθέσει τη νέα εξέλιξη ώστε να είναι ενημερωμένος και του είπε ότι θα έπρεπε να εκτεθεί η άποψη αυτή. Όμως ο κ. Παπουτσής απέκλεισε, δια στόματος του Γιώργου Γερομάρκου παρεμβάσεις από τρίτους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και έτσι παρουσιάστηκε μόνο η μισή «αλήθεια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι η διαδικασία της δεύτερης μεταβίβασης πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε μία βδομάδα ή το πολύ σε δέκα μέρες, οπότε και οι εκτάσεις του νομού Καβάλας θα επανέλθουν στο Δημόσιο.

Οι εκτάσεις

Όπως αναφέρονται στα τέσσερα συμβόλαια της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη, που είδαν το φως της δημοσιότητας οι εκτάσεις και η αξία τους είναι:

Α) συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 2817 / 9-5-2007: 78 στρέμματα στην Κάρυανη, αξίας 2.800.000 ευρώ

Β) συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 2819 / 22-5-2007: 323,987 στρέμματα στη Νέα Πέραμο, αξίας 10.603.123 ευρώ

Γ) συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 2820 / 22-5-2007: 320 στρέμματα στη Νέα Ηρακλείτσα, αξίας 9.890.000 ευρώ

Δ) συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 2820 / 22-5-2007: 518,6 στρέμματα στον Ακροπόταμο, αξίας 4.997.348 ευρώ

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr


ΜΕΡΟΣ Β'


Την επιστροφή των παραθαλάσσιων περιοχών – φιλέτων συνολικής έκτασης 1240 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδα, ζήτησε ο νομαρχιακός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΣ) Χρήστος Ποτόλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί.

Ο κ. Ποτόλιας τόνισε την «κατηγορηματική και πλήρη αντίθεσή στις αξιώσεις της Μονής και σε κάθε συναλλαγή και συμβιβασμό μαζί της» θέση που είχε εκφραστεί και παλαιότερα το 2003, υπενθυμίζοντας σχετικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη. Όπως είπε, ήταν σημείο καμπής για την εξέλιξη της υπόθεσης, η απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1998 να μην προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Στα τέλη όμως του 2003 από τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε επανεξέταση του ζητήματος , η οποία επανεξέταση έγινε από τη κυβέρνηση της ΝΔ. Αν και η Μονή προσέφυγε δικαστικά, δεν εκδόθηκε δικαστική απόφαση, γιατί υπήρξε συμβιβασμός. Έτσι 48.000 στρέμματα λιμνιαίων εκτάσεων ανταλλάχθηκαν με εκατοντάδες στρέμματα παραλιακών εκτάσεων σε 4 σημεία – φιλέτα στο Νομό Καβάλας και αλλού, ενώ παράλληλα η Μονή κράτησε και 2.050 στρέμματα δίπλα στο Πόρτο Λάγος.

Όπως σημείωσε ο κ. Ποτόλιας, «μια τέτοια ανταλλαγή δεν δικαιολογείται με τίποτα» συμπληρώνοντας ότι η παραχώρηση των λιμναίων εκτάσεων έγινε για να συγκαλυφθεί η παρακράτηση των διπλανών φιλέτων παραλιακής γης. Επίσης τόνισε πως «για να ζητήσουν οι Βατοπεδινοί και για να δώσουν οι «δικομματικοί» τέτοια φιλέτα στην καυτή παραλιακή ζώνη, σημαίνει ότι πολλές σκέψεις και διεργασίες για το μέλλον γίνονται, πολλά «προσύμφωνα» κλείνονται και η εκκλησία, στήριγμα της σημερινής εξουσίας και τάξης πραγμάτων δεν θα μπορούσε να λείπει, να μην πάρει το μερτικό της».

Σημείωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη νέος σχεδιασμός για τις χρήσεις γης τόσο στο Δήμο Ορφανού, όσο και στο Δήμο Ελευθερών, όπου ανήκουν οι 4 εκτάσεις – φιλέτα και αναρωτήθηκε τις οδηγίες πήραν οι μελετητές για το τι χρήσεις να δώσουν σε αυτές τις εκτάσεις.

Παράλληλα ο κ. Ποτόλιας ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη τελική απόφαση της ανταλλαγής και έδωσε διαταγή στις νομαρχίες να ψάξουν για τις κατάλληλες για χάρισμα εκτάσεις. «Επειδή στην Α’ Νομαρχιακή Επιτροπή όπου ανακινήθηκε το θέμα οι διοικούντες τη νομαρχία δήλωσαν πλήρη άγνοια, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, χωρίς να τους διαψεύδουμε, ότι κάτι τέτοιο μας φαίνεται μη ολοκληρωμένη απάντηση, αφού δεν χωρά αμφιβολία ότι στο υπουργείο Γεωργίας η πληροφορία για τις διαθέσιμες… αδιάθετες εκτάσεις του Νομού δεν μπορεί να πήγε με τηλεπάθεια, αλλά μετά από κάποια «αλληλογραφία». Αν τώρα έδωσαν τον πίνακα των διαθέσιμων αδιαθέτων, χωρίς να ρωτήσουν, μέρες που ζούμε, ποιος και σε τι ακριβώς χρειάζεται, κατά του κεφαλιού τους και…δικό μας» παρατήρησε ο κ. Ποτόλιας και κλείνοντας υπογράμμισε: «Με τη σημερινή μας συνέντευξη καταλογίζουμε ευθύνες, ως ένα σημείο τουλάχιστον, και στην διοίκηση της νομαρχίας, όταν άλλοι τρέχουν να της συμπαρασταθούν. Ωστόσο αυτό που ζητάμε από τη διοίκηση της νομαρχίας δεν είναι η αποκάλυψη εκείνων που έδωσαν τον πίνακα των διαθέσιμων αδιάθετων και έκαναν ενδεχομένως τις απαραίτητες κτηματολογικές μεταβολές, αλλά η πολιτική τοποθέτηση και η λήψη πρωτοβουλιών για την ανατροπή της κατάστασης, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την επιστροφή στη διαχείριση της νομαρχίας των εκτάσεων που χαρίστηκαν ερήμην της στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Στο σημείο αυτό το πεδίο δράσης της νομαρχίας είναι ευρύτατο».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr
(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: