Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 3ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ, 4-7-2007

Του Άρη Μεντίζη
mentizis@evdomi.gr

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της παραχώρησης γης στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους στο όνομα της λίμνης Βιστωνίδας που βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Εκτός από τα 1240 στρέμματα που βρίσκονται στα όρια του νομού Καβάλας, στη μονή παραχωρήθηκαν και πάνω οικόπεδα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα οποία μάλιστα είναι εντός σχεδίου.

Αυτά τα οικόπεδα όμως δεν παρέμειναν στην ιδιοκτησία της Μονής προκειμένου να ανταλλαχθούν και πάλι με κάποιο ακίνητο, (όπως γίνεται λόγος για τα 1240 στρέμματα του νομού Καβάλας που θα ανταλλαχθούν και πάλι με ακίνητο στην Αθήνα), αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πουλήθηκαν σε μια και μόνο εταιρεία και σε τιμές αρκετά κάτω από τις ισχύουσες στην αγορά, η οποία και προχωρά στο κτίσιμο πολυτελών κατοικιών.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο «Έθνος» ο δημοσιογράφος Χρίστος Τελίδης «έχει στηθεί μια επιχείρηση όρθωσης εμποδίων σε όσους έχουν νόμιμα δικαιώματα, προκειμένου να χαθούν οι προθεσμίες και να μη φτάσει η υπόθεση στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας αλλά και στα ευρωπαϊκά, αν χρειαστεί». Ήδη όπως κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά και στην προκαταρτική έρευνα του εισαγγελέα οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις, ενώ η παραχώρηση των οικοπέδων θα βρεθεί στον αέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραχώρηση και αυτών των οικοπέδων, όπως και των εκτάσεων στο νομό Καβάλας έγινε με συμβόλαιο που συνέταξε η συμβολαιογράφος Αθηνών Αικατερίνη Πελέκη- Βουλγαράκη, σύζυγος του υπουργού Πολιτισμού με δικηγόρο από την πλευρά της μονής τον αδερφό της Δημήτρη Πελέκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα αφορούν τις πιο προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Πανόραμα, το Ωραιόκαστρο, την Καρδία, την Νέα Ραιδεστό και τους Νέους Επιβάτες, ενώ και σε αυτή την περίπτωση οι τοπικές αρχές φαίνεται να κρατήθηκαν στο σκοτάδι.

Η τελευταία πράξη αυτού του «δράματος» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004, όταν το ελληνικό δημόσιο απρόσμενα παραιτήθηκε από την δικαστική προσφυγή, που ήταν σε εξέλιξη ακόμη σε πρώτο μάλιστα βαθμό, αναφορικά με την κυριότητα των εκτάσεων του Πόρτο-Λάγος. Ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας με την υπ’ αριθμ. 1046300/3944/Α0010/7-6-2004 απόφαση του, αποδέχθηκε την κυριότητα της Μονής στις εκτάσεις.

Συνέπεια των αντιδράσεων που υπήρξαν ήταν και οι προσπάθειες που έγιναν ώστε να δοθούν με ανταλλαγή ακίνητα στην Κρήτη και στην Χαλκιδική, προκειμένου η Μονή να αποδεσμεύσει τη Βιστωνίδα, αλλά δεν καρποφόρησαν αφού το θέμα έγινε γνωστό και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Η δεύτερη προσπάθεια «συμβιβασμού» περιελάμβανε τα εμπορικά οικόπεδα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Έθνους, τα οικόπεδα αυτά ήταν «τα πιο προνομιακά και πιο εμπορικά οικόπεδα που ανήκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία ανήκαν στην κατηγορία των κτημάτων της τέως Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων και ανατέθηκαν για να ανταλλαγούν με απόφαση του υπουργού(3822/25-1-2005) στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».

«Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε η υπογραφή των δύο συμβολαίων της ανταλλαγής με τα οποία παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα στην Μονή. Όμως η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία ανατέθηκε η ανταλλαγή στην ΚΕΔ , αν και κανονιστικού χαρακτήρα, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα, όπως λένε νομικοί κύκλοι, να είναι άκυρη και κατά προέκταση να υπάρχει θέμα εγκυρότητας των συμβολαίων», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ωστόσο το θέμα για τη Θεσσαλονίκη δεν σταματά εκεί, μετά τα 76 οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί εν κρυπτώ στα τέλη του 2005 και στις αρχές του 2006, με τον ίδιο τρόπο τον περασμένο Απρίλιο, όπως αποκαλύπτεται σε άλλο δημοσίευμα του «Έθνους», παραχωρήθηκαν αλλά 46 νέα οικόπεδα-φιλέτα, αλλά και μια έκταση 629 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μέσα στα όρια του δήμου Μίκρας.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Χρίστος Τελίδης, «θεωρείται πολύ πιθανό επίσης να έχουν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου και άλλες εκτάσεις και οικόπεδα, αφού ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και η αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης έχουν εγγράψει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, μέσω της οποίας γίνεται η παραχώρηση και άλλα οικόπεδα που ανήκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 70 από αυτά τα οικόπεδα-φιλέτα, αφού προηγήθηκε από τη Μονή ένας άγονος διαγωνισμός που αφήνει πολλά ερωτηματικά, όπως αναφέρει το «Έθνος», δόθηκαν σε μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «και τα νέα συμβόλαια, όπως προκύπτει, έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί προηγουμένως στην εφημερίδα της κυβέρνησης οι αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης με τις οποίες μεταβιβάσθηκαν οι εκτάσεις στην ΚΕΔ. Επίσης έγιναν στην συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη, σύζυγο του υπουργού Πολιτισμού, ενώ ως δικηγόρος της Μονής παρίστατο και πάλι ο αδερφός της Δημήτρης Πελέκης. Με δύο συμβόλαια που έγιναν στις 26 και 27 Απριλίου 2007 παραχωρούνται συνολικά στη Μονή 46 νέα οικόπεδα-φιλέτα από τα οποία τα 22 προέρχονται από τον δήμο Μίκρας και τα άλλα 24 από τους δήμους Θερμαϊκου και Αγίου Αθανασίου (περιοχή Νέας Αγχιάλου), με αποτιμώμενη αξία 6,53 εκατομμύρια ευρώ. Με ένα τρίτο συμβόλαιο στις 26-4-2007 παραχωρούνται 629 στρέμματα στην περιοχή Τσαΐρια στην προέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», στα όρια του δήμου Μίκρας, με τιμή αποτίμησης 6,5 εκατομμύρια ευρώ».

Και μετά από όλα αυτά ξεκίνησε η υπόθεση «της Καβάλας», απ’ όπου παραχωρούνται στην Μονή 1240 στρέμματα παραθαλάσσιων εκτάσεων…

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: