Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 5ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 7-7-2007

Την κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας σχετικά με την υπόθεση της ανταλλαγής κτημάτων του Ελληνικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα 1240 στρεμμάτων παραθαλάσσιων εκτάσεων του Νομού Καβάλας με τις εκτάσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους στη λίμνη Βιστωνίδα ζητά ο επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης Καβάλας «Υπερνομαρχία Πολιτών», Δημήτρης Παπουτσής.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ο κ. Παπουτσής έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Σας γνωρίζω ότι από την Κυριακή 1-7-2007 δημοσιοποίησα με συνέντευξή μου στα ΜΜΕ στοιχεία από τα οποία προκύπτει η με οριστικά συμβόλαια, μεταγραφέντα ήδη στο Υποθηκοφυλακείο Παγγαίου, μεταβίβαση κατά πλήρη και ολοσχερή κυριότητα, νομή και κατοχή 1240 στρεμμάτων παραλιακών εκτάσεων στις παραλιακές περιοχές Ν. Ηρακλείτσας, Ν. Περάμου, Ακροποτάμου και Κάρυανης. Επειδή το γεγονός αυτό αποτελεί προφανώς ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ανησυχητικό ζήτημα, με ανυπολόγιστες ηθικές, πολιτικές, κοινωνικές αλλά και νομικές προεκτάσεις, παρακαλώ όπως απασχολήσει το Σώμα του Δ.Σ. για τον κατά την γνώμη αναγκαίο νομικό και δικαστικό χειρισμό της υποθέσεως, ώστε με την άμεση άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς να επιτευχθεί η άμεση αναστροφή αυτής της ανταλλαγής και να διερευνηθούν στη συνέχεια οι συνέπειες και ο χαρακτήρας των ανωτέρω πράξεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, σε δηλώσεις του στο Studio 7, πριν από μερικές ημέρες, είχε ανακοινώσει πως την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όπου και θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της υπόθεσης των 1240 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή.

Κι άλλα αιτήματα

Την ερώτηση και αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το θέμα που κατέθεσαν πριν από μέρες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, με την οποία ζητούν την επιστροφή των δημόσιων εκτάσεων που παραχωρήθηκαν, ακολούθησε και σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσακλίδης, ζητώντας από τους υπουργούς να εγγυηθούν προσωπικά πως η Μονή δεν θα πουλήσει σε ιδιώτες τις εκτάσεις και ότι θα επιστραφούν άμεσα.

Προκαλεί απορία

«Πάντα ενήμερος» δήλωσε ότι ήταν για το θέμα των 1240 στρεμμάτων ο Μιχάλης Τιμοσίδης, που ανέφερε ότι όλοι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ γνώριζαν τα στοιχεία, όμως θεώρησαν ότι θεσμικά τη συγκεκριμένη στιγμή ο κ. Παπουτσής ήταν αυτός που έπρεπε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις όπως και έγινε. Ωστόσο όλοι παρακολουθούσαν από κοντά το θέμα, και βοήθησαν, όπως είπε, στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων.

Κλείνοντας ο κ. Τιμοσίδης ανέφερε ότι προκαλεί απορία το ότι «ούτε ο νομάρχης, ούτε κανένας, δεν είπαν στον Καβαλιώτικο λαό τίποτα».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ...

Για «ενδείξεις οικονομικού σκανδάλου» κάνει λόγο στο ψήφισμα που εξέδωσε για τις παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, και ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Ανακύπτουν ενδείξεις οικονομικού σκανδάλου, χωρίς να υπάρξει δικαστική απόφαση αναγνώρισης, η πολιτεία αναγνώρισε την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου Αγίου επί των παραλίμνιων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας, την οποία αποτίμησε σε 60.000.000 ευρώ περίπου και δέχθηκε την ανταλλαγή τους με ακίνητα «φιλέτα» σε περιζήτητες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Καβάλας κλπ, τα οποία παραχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την αντικειμενική τους αξία αντί της πραγματικής εμπορικής αξίας τους. Ανακύπτει το εύλογο ερώτημα ποιος ή ποιοι τελικά επωφελήθηκαν από την τεράστια υπεραξία των ακινήτων που διατέθηκαν ήδη ή θα διατεθούν περαιτέρω σε ιδιώτες».

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σέβεται τον ρόλο των ιερών Μονών του Αγίου Όρους και όσες φορές χρειάσθηκε, στήριξε και οικονομικά τις Μονές που αντιμετώπισαν προβλήματα, αλλά επισημαίνει ότι αποτελεί λάθος η διεκδίκηση με βάση χρυσόβουλα ή παραχωρήσεις από Βυζαντινούς αυτοκράτορες, εκτάσεων που από αιώνες εγκατέλειψαν και εδώ και δεκαετίες έχουν δοθεί σε ακτήμονες αγρότες ή είναι απαραίτητες για τους κατοίκους των πόλεων ή χωριών που έχουν χτιστεί ε’ αυτών με την πάροδο των αιώνων», συνεχίζει το ψήφισμα του συλλόγου ο οποίος επισημαίνει ότι «τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τη μοναστική παράδοση και σκανδαλίζουν τους πιστούς που προσβλέπουν στις Μονές ως φάρους της Ορθοδοξίας και όχι ως κτηματομεσίτες και εμπόρους γης».

Όπως αναφέρει το ψήφισμα που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Γαρούφας και ο γενικός γραμματέας Ευάγγελος Γωγάκος: «Ζητάμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής και να αναζητηθούν ευθύνες για την άκριτη υιοθέτηση γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων περί μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των παραλίμνιων ακινήτων της Λίμνης Βιστωνίδας, αλλά και περί της εκτίμησης αξίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων με βάση την αντικειμενική τους αξία η οποία είναι υποπολλαπλάσια της πραγματικής. Καλούμε την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να διερευνήσει σε βάθος το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Τέλος, δηλώνουμε ότι οι δημόσιες εκτάσεις τόσο στο νομό Θεσσαλονίκης όσο και σε όλη την Ελλάδα είναι απαραίτητες για χώρους πρασίνου, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ και για χρήση από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Οι παραχωρήσεις αυτών των εκτάσεων, εκτός του ότι είναι προκλητικές και πρωτόγνωρες, θα επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών και γι’ αυτό δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα προχωρήσουμε, εάν παραστεί ανάγκη, και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της σχεδόν χαριστικής ανταλλαγής, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να την ακυρώσει».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: