Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 7ο

(…συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 11-7-2007

Ανάλογη ευαισθησία με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να επιδείξει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, τόνισε μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Κώστας Λασκαρέλιας. Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε «μεταθέσει» τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το τι θα πράξει όσον αφορά τα 1240 στρέμματα στο νομό Καβάλας που παραχωρούνται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου για την ερχόμενη βδομάδα.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Λασκαρέλιας, σε ρεπορτάζ του, φιλοξένησε δηλώσεις του αρχαιολόγου Κώστα Τσουρή, προϊστάμενου της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας επί πολλά χρόνια και αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα χρυσόβουλα φέρονται να μην έχουν ισχύ μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μιλώντας από τη συχνότητα του Studio 7, ο κ. Λασκαρέλιας, παρατήρησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «πολιτικά παιχνίδια». «Για μένα η Νο 1 ευθύνη ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε και χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων του ελληνικού κράτους». Μάλιστα σημείωσε ότι προκαλεί εντυπώσεις το γεγονός ότι δεν αντιδρά ούτε η αντιπολίτευση, κάτι που αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις.
Μάλιστα αφού τόνισε ότι»αυτή η ανταλλαγή δεν έχει τελειωμό», υπογράμμισε ότι αν και ακόμη η Βιστωνίδα δεν μεταγράφηκε στο ελληνικό Δημόσιο, αντίθετα το Δημόσιο με τάχιστες διαδικασίες προχωρά στις μεταγραφές των εκτάσεων.

Όσον αφορά την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Λασκαρέλιας σημείωσε ότι ήταν μια παρέμβαση «πολύ σκληρή και πολύ τιμητική», αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι ο πρόεδρος του πρόσκειται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αποδεικνύει ότι «η υπόθεση αυτή δεν έχει χρώμα». Μάλιστα σημείωσε ότι ο Σύλλογος αυτός είδε το θέμα πολιτικά, τοποθετήθηκε και τώρα έχει βάλει επιτροπές και το ερευνούν. Έτσι αναρωτήθηκε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας δεν θα έπρεπε να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία;», και σημείωσε ότι σαν Δικηγορικός Σύλλογος έχει το δικαίωμα από το νόμο να παρεμβαίνει και οφείλει να παρεμβαίνει με μια πολιτική τοποθέτηση για ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και τους πολίτες.

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr



ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ…

Εντάσεις, αντιδικίες, αναζήτηση ευθυνών, και «συγκρούσεις» χαρακτήρισαν και τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα των 1240 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Και το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η αποχώρηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπουτσή, μετά από τοποθέτηση του αντινομάρχη Γιώργου Τσαλουχίδη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 7 η ώρα και τα πρώτα έξι, τυπικά επί το πλείστον, θέματα πέρασαν εν «ριπή οφθαλμού», προκειμένου να έρθει προς συζήτηση το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε «ενημέρωση περί μεταβίβασης Δημοσίων εκτάσεων του νομού Καβάλας στην κυριότητα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου». Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με τις εννέα υπογραφές των μελών της παράταξης του κ. Παπουτσή, προκειμένου να συζητηθεί και να υπάρξει σχετική ενημέρωση. Μάλιστα για το θέμα τη συνεδρίαση παρακολούθησαν οι βουλευτές Μίμης Χριστοφιλογιάννης και Σάββας Εμινίδης, ο δήμαρχος Ορφανού Απόστολος Κατεβάογλου, και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Συνασπισμού Κώστας Μορφίδης.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης ανέφερε ότι από την προηγούμενη Τετάρτη που τέθηκε το αίτημα για τη συνεδρίαση μέχρι και χθες έκανε προσπάθειες να μιλήσει με το συμβολαιογραφικό γραφείο της κας Πελέκη που χειρίστηκε το θέμα ώστε να ζητήσει τα έγγραφα που αιτήθηκε η παράταξη του κ. Παπουτσή, όμως στάθηκε αδύνατο λόγω απουσίας της, και έτσι έστειλε με φαξ το αίτημα για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι σήμερα θα επικοινωνήσει με τη συμβολαιογράφο για να της εκθέσει το θέμα.

Ο πρώτος διάλογος

Στην αρχική σύντομη εισήγηση του ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι εδώ και δέκα μέρες το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα και αναφέρθηκε στα τέσσερα συμβόλαια που υπάρχουν και αφορούν εκτάσεις του νομού μας. Έτσι διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση της νομαρχίας, για το αν γνώριζε τη διαδικασία, με ποια λογική επιλέχθηκαν αυτές οι εκτάσεις, ποιοι και πως τις υπέδειξαν και πως έγινε αυτή η διαδικασία χωρίς να ενημερωθεί η νομαρχία.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Τσαλουχίδη ο οποίος, σύμφωνος με την προτροπή του νομάρχη ζήτησε ολοκληρωμένη εισήγηση από την πλευρά του κ. Παπουτσή που αιτήθηκε και τη συζήτηση, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παπουτσή ότι «η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται για να δώσει ο Παπουτσής εξετάσεις», και επανέλαβε τα ερωτήματα. Παράλληλα προχώρησε στην κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος, τονίζοντας ότι «προσβάλλεται η νοημοσύνη και η κοινή λογική αν θέλουμε να επαναλάβουμε αριθμούς συμβολαίων» και τόνισε ότι «χάθηκαν μέχρι στιγμής 1240 στρέμματα και η διοίκηση της νομαρχίας ζητά ενημέρωση από τον Παπουτσή;».

Η απάντηση ήρθε από τον νομάρχη ο οποίος ανέφερε: «Επιμένω να ακούσω ποιο είναι το πρόβλημα. Ζητάμε με απλό τρόπο να τηρηθεί ο τύπος και να ακούσουμε την εισήγηση και την πρόταση». Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι γνωστά και εδώ και δέκα μέρες βρίσκονται στην επικαιρότητα τονίζοντας ότι η διοίκηση της νομαρχίας όφειλε να ενημερωθεί. Μάλιστα απαντώντας στο νομάρχη που τόνισε ότι «εδώ ήρθα για να ενημερωθώ και να ακούσω», σημείωσε ότι «λυπάμαι αν ο νομάρχης τα ακούει εδώ για πρώτη φορά» για να πάρει άμεσα την απάντηση από τον νομάρχη: «Τον εαυτό σου να λυπάσαι, άσε με εμένα».

Η πρώτη απάντηση

Μετά τη προσωρινή κόντρα, το λόγο πήρε ο νομάρχης και παρουσίασε στο Σώμα ένα έγγραφο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2007 με το οποίο ζητούνταν από τη Διεύθυνση Τοπογραφικής και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να αποστείλει άμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στοιχεία για τις επίμαχες εκτάσεις του νομού χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά στο λόγο που χρειαζόταν αυτά τα στοιχεία το υπουργείο.

Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταβίβαση των εκτάσεων από το υπουργείο στη Μονή, από την περασμένη τετάρτη ξεκίνησε η διαδικασία της δεύτερης μεταβίβασης από τη Μονή στην ΚΕΔ. Ο νομάρχης σημείωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση για την παραχώρηση αυτών των εκτάσεων και πάλι στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΚΕΔ, αφού όπως είπε τον διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι φορείς.

Οι τοποθετήσεις

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από τον κ. Κατεβάογλου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, και από τον κ. Εμινίδη, που χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο και σοβαρό» το θέμα που, όπως είπε έχει δύο μέρη, το ίδιο το πρόβλημα της παραχώρησης των 1240 στρεμμάτων και το ηθικό και νομικό κομμάτι, όπου κάλεσε τους εισαγγελείς να εξετάσουν το θέμα.

Ως έχων ενημέρωση μίλησε στη συνέχεια ο κ. Χριστοφιλογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι «όταν η παράταξη του κ. Παπουτσή αλλά και η παράταξη του κ. Ποτόλια έθιξαν το θέμα ταραχτήκαμε όλοι γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα» Στη συνέχεια έκανε έρευνα και πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει και η νέα μεταβίβαση των εκτάσεων στην ΚΕΔ, αφού η Μονή θέλει ένα ακίνητο στους Θρακομακεδόνες προκειμένου να ιδρύσει εκεί δύο ιδρύματα με τις επωνυμίες «Γρηγόριος Παλαμάς» και «Μάξιμος ο Γραικός». Μάλιστα πήρε τη διαβεβαίωση, όπως είπε, από την ΚΕΔ ότι αν υπάρχει σχεδιασμός από τους τοπικούς δήμους οι εκτάσεις αυτές θα εκχωρηθούν για χρήση.

Θέμα ουσίας

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ποτόλιας σημείωσε ότι μένει «απογοητευμένος» αφού μετά από ένα δεκαήμερο κινητοποιήσεων για το θέμα, «ούτε την κλασική κόντρα δεν είδα». Όπως ανέφερε το θέμα είναι άλλο, και παρουσίασε έγγραφα στα οποία καταγράφονται ιδιοκτησίες Μονών του Αγίου Όρους, σε όλη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε αν αναγνωριστεί το Πορτο Λάγος ότι ανήκε στην Μονή Βατοπεδίου, με αυτούς τους τίτλους που δεν είναι ξεκάθαροι, τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και με προσφυγές ακόμη και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και με το δεδικασμένο της περίπτωσης αυτής πολλές εκτάσεις θα αλλάξουν χέρια.

Ακολούθησε τοποθέτηση του κ. Τσαλουχίδη, ο οποίος αναφέρθηκε εν τάχει στο ιστορικό της υπόθεσης και υπογράμμισε ότι «αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι όπως μας τα λέει η ΚΕΔ, εμείς θα βγούμε μπροστά» ενώ έθεσε και το ερώτημα: «ποιος είχε τα ηνία το 2003 που γινόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ Δημοσίου και Μονής. Ποιος και γιατί δεν ενημέρωσαν;».

Για ακόμη μια φορά ο κ. Καγκαϊδης με τοποθέτηση του «αναστάτωσε» την μείζονα αντιπολίτευση. Όπως είπε «απορώ που η δική μου παράταξη δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες. Το 2003 που το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε των αξιώσεων του εμείς ήμασταν κυβέρνηση. Πολιτικές ευθύνες έχουν άπαντες».

Στο ίδιο κλίμα ο κ. Χριστοφιλογιάννης σημείωσε ότι : «Εδώ δεν πρόκειται να πουληθεί τίποτα και αν γίνει κάτι τέτοιο εδώ θα γίνει επανάσταση».

Η τελευταία κόντρα

Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει μετά την τοποθέτηση του νομαρχιακού συμβούλου Ανδρέα Μπαλίκα, ο οποίος έκανε λόγο για θέματα που βάζει η παράταξη Παπουτσή και «γυρίζουν μπούμερανγκ». Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα το θέμα των ελληνοποιήσεων αλλά και αυτό του Νατοϊκού λιμανιού της Ν. Περάμου και κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Παπουτσής «πολύ φοβάμαι ότι και στο θέμα αυτό πάλι πολιτικά θα πέσει σε ατόπημα».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Παπουτσή που έκανε λόγο για «ανοχύρωτο νομό, ξέφραγο αμπέλι που το ορέγονται κάποιοι» επί των ημερών του κ. Καλλιοντζή και κάλεσε τη διοίκηση της νομαρχίας να παρουσιάσει κάποιο δημόσιο έγγραφο για τις ενέργειες που έκανε από την 1η Ιουλίου και μετά για το θέμα αυτό.

Τελευταία εισήγηση αποδείχθηκε αυτή του κ. Τσαλουχίδη ο οποίος σε έντονο ύφος ρώτησε τον κ. Παπουτσή αν τον Νοέμβριο του 2003, όταν το δημόσιο παραιτήθηκε των αξιώσεων του και εξελισσόταν η υπόθεση, ήταν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, και αν γνώριζε την υπόθεση. Τότε ο κ. Παπουτσής «εξερράγη» και αποκαλώντας «ψεύτη» και «συκοφάντη» τον κ. Τσαλουχίδη τόνισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αν δεν του ζητήσει δημόσια συγνώμη, και σε λίγο με τη φράση «με όρους πολιτικού γκανγκστερισμού δεν μένω στην αίθουσα», αποχώρησε, για να κλείσει ο κ. Τσαλουχίδης λέγοντας ότι νιώθει «θλίψη γι’ αυτούς που από ετών γνώριζαν και δεν ενημέρωναν».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

(συνεχίζεται στο επόμενο…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: