Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ": Επεισόδιο 8ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 12-7-2007

Νέα στοιχεία βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, στο όνομα της ανταλλαγής με τη λίμνη Βιστωνίδα. Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, τώρα στο «χορό» μπαίνει και η Χαλκιδική, όπου το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί στη Μονή περίπου 10.000 στρέμματα εκτάσεων από την Ουρανούπολη μέχρι τη Νέα Ρόδα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σταγείρων και Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τη Μονή αλλά σε σχέση με το Δημόσιο και τους χειρισμούς του. Όπως είπε και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος ενημερώθηκε από δημοσιεύματα εφημερίδων πριν τρεις μέρες.

«Η Μονή ζήτησε κτήματα για ανταλλαγή της λίμνης. Έρχεται το υπουργείο και αντί να παραχωρήσει την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, πουλάει τα δικά μας κτήματα. Εμείς δεν θα έπρεπε να ερωτηθούμε;», σημείωσε ο κ. Βλαχόπουλος.

«Εμείς, σαν Δήμος, πριν δύο χρόνια ζητήσαμε δύο στρέμματα για να κάνουμε μια δεξαμενή. Ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησης και χρειάζεται να ερωτηθούν 17 υπηρεσίες του κράτους για να δοθεί σε Δήμο μια έκταση δύο μόλις στρεμμάτων για την κατασκευή ενός κοινωφελούς έργου, μιας δεξαμενής, και με τρομερά συνοπτικές διαδικασίες παραχωρούνται 10.000 στρέμματα στη Μονή», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις ο κ. Βλαχόπουλος σημείωσε ότι «ευτυχώς έγινε λάθος και μέσα στις εκτάσεις που παραχωρούνται περιλαμβάνονται και κάποιες που από το 1960 έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο, έτσι μάλλον ακυρώνεται όλη η διαδικασία».

Επανέλαβε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που θα προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ σε περίπτωση που ισχύσει αυτή η μεταβίβαση δήλωσε πρόθυμος να προχωρήσει σε χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως αδόμητες για να μην μπορεί να κατασκευαστεί εκεί τίποτα, μια και ο πολεοδομικός σχεδιασμός περνά από το Δήμο.

«Φαίνεται να ασκούνται πιέσεις…»

Για «κόλπο γκρόσο» στο οποίο «φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις» έκανε λόγο, σε δηλώσεις του στο Studio 7, ο δημοσιογράφος του «Έθνους» Χρίστος Τελίδης. Όπως είπε, ενοχλεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιδρά και θεωρεί βέβαιο ότι «αν δεν μπει στο παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ ή αν ο Αλαβάνος δεν επαναλάβει τα περί νονών, δεν θα βγει τίποτα».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr


ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ....

Την παραχώρηση 76 οικοπέδων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, καυτηριάζει με ερώτηση του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Από δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, εν κρυπτώ, έχει παραχωρήσει στη Μονή Βατοπεδίου 76 οικόπεδα που βρίσκονται σε πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση αυτή έγινε μέσω συμφωνίας που συνήψε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με τη Μονή. Σύμφωνα μ' αυτή, η Μονή έλαβε τα οικόπεδα και παραιτήθηκε από την κυριότητα των αμφισβητούμενων εκτάσεων, που διεκδικούσε και της παραχώρησε το κράτος, στο Πόρτο Λάγος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραχωρηθέντα οικόπεδα βρίσκονται σε προνομιακές, αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές με υψηλή εμπορική αξία.

Σε παλαιότερες ερωτήσεις μας είχαμε θέσει το σοβαρό ζήτημα της παραίτησης του ελληνικού δημοσίου από τη διεκδίκηση της κυριότητας τεράστιων εκτάσεων(27.000 στρέμματα) στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας αναγνωρίστηκε η κυριότητα επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου, και με την υπ' αριθμ. 16651/26-7-06 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανατέθηκε στην ΚΕΔ η διεκπεραίωση των τελικών πράξεων ανταλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, πριν την τελευταία ανταλλαγή εμπορικών οικοπέδων στο Ν. Θεσσαλονίκης, έγιναν και παλαιότερα προσπάθειες ανταλλαγής των εν λόγω εκτάσεων με ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και Χαλικιδικής. Σε σχετική μάλιστα δημοπρασία, η Μονή Βατοπεδίου εκχώρησε τα οικόπεδα αυτά που βρίσκονται στους δήμους Πανοράματος, Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Μίκρας, σε ιδιώτες.

Επιπλέον, φαίνεται ότι και στο νομό Καβάλας έγινε εν κρυπτώ ανταλλαγή των αμφισβητούμενων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με 1240 στρέμματα παραθαλάσσιων εκτάσεων στο Νομό Καβάλας. Σύμφωνα δε με εκτίμηση του Υπουργείου οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν στο 60% των εκτάσεων στο Πάρτο Λάγος.

Στις παραπάνω εξελίξεις αντιδρούν οι κάτοικοι και φορείς των περιοχών που βρίσκονται τα οικόπεδα, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις ως χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, χώροι ανέγερσης σχολικών κτιρίων κλπ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1) Τι έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένα μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου για την ανταλλαγή των αμφισβητούμενων εκτάσεων;
2) Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές στους νομούς Θεσσαλονίκης και Καβάλας;
3) Έγινε ενημέρωση των αρμόδιων φορέων (Νομαρχία, εμπλεκόμενοι Δήμοι) πριν τη συμφωνία με τη Μονή;
4) Προτίθενται να λάβουν υπόψη τους την αντίθεση των φορέων και κατοίκων των περιοχών για τις εν λόγω ανταλλαγές;

Παρακαλούνται επίσης να καταθέσουν στη βουλή, προς ενημέρωσή μας, τα παρακάτω έγγραφα: Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου. Αντίγραφα όλων των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί για τις ανταλλαγές. Όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα και αφορούν το ζήτημα αυτό.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ...

Για «ξεπούλημα» των εκτάσεων χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο έκανε λόγο ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Συνασπισμού Κώστας Μορφίδης, ο οποίος παρακολούθησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, όπου και συζητήθηκε το θέμα.

«Από τη μία έχουμε τη λίμνη που δεν μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία και από την άλλη αυτή η περιοχή, ανταλλάσσεται με ένα τεράστιο όγκο οικοπέδων. Πώς έγινε αυτή η αντιστοίχιση; Πως ξεπουλιέται ένας υδροβιότοπος; Όλη η διαδικασία είναι παράτυπη», παρατήρησε ο κ. Μορφίδης, που κληθείς να σχολιάσει τη συνεδρίαση του Ν.Σ. έκανε λόγο για «κοκορομαχίες» και για νομαρχιακούς συμβούλους που «μάλωναν μεταξύ τους για το τι φράσεις είπε ο καθένας» έχοντας, όπως είπε, χάσει την ουσία του θέματος.

«Πολύ σοβαρά τα πράγματα»

Στην ουσία της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο νομαρχιακός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παρουσίασε ένα «τίτλο» μονής του Αγίου Όρους, όπου αναφέρονται εκτάσεις που έχει στην ιδιοκτησία της η συγκεκριμένη Μονή με «χαρτιά και τίτλους πολύ πιο νόμιμους από αυτά που παρουσίασε η Μονή Βατοπεδίου», όπως είπε, όπου ορίζονται με σαφήνεια οι εκτάσεις από την Πέραμο μέχρι την Τούζλα.

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα, υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης των εκτάσεων από το Δημόσιο προς τη Μονή αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχες για την παραχώρηση της λίμνης από τη Μονή προς το Δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι σήμερα η λίμνη ανήκει ακόμη στη Μονή.
«Αν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και όλες οι μονές με χαρτιά διεκδικήσουν τις εκτάσεις τους, έχοντας ως δεδικασμένο αυτή την περίπτωση, να μην μας φανεί παράξενο αν έχουν απαιτήσεις ακόμη και μονές των Βαλκανίων. Αυτό είναι το ζήτημα», παρατήρησε.

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: