Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Οι "Χάρτες" του Θ. Γρηγοριάδη στη Δράμα

Με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Θόδωρου Γρηγοριάδη, με τίτλο "Χάρτες" άνοιξε ο κύκλος βιβλιοπαρουσιάσεων με τίτλο "Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια" που εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο ποιητής, θεωρητικός του κινηματογράφου και δοκιμιογράφος Ανδρέας Παγουλάτος, ήταν αυτός που μίλησε για τους "Χάρτες" του καταγόμενου από το Παλαιοχώρι του Παγγαίου συγγραφέα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, οι "Χάρτες" αποτελούνται από εβδομήντα ιστορίες που οριοθετούν έναν ιδιόμορφο αφηγηματικό μικρόκοσμο, μια ανθρωπογεωγραφία, ανάλογα με τους τόπους - Χωριά, Πόλεις, Ξενητιές, Ουτοπίες - οι οποίοι και καθορίζουν τον χαρακτήρα και τις περιπέτειες των ηρώων. Πρόκειται για αξιόλογο βιβλίο, το οποίο επιβεβαιώνει τα όσα έδειξαν και τα προηγούμενα έργα του κ. Γρηγοριάδη, δηλαδή τη βαθιά γνώση που διαθέτει ο συγγραφέας πάνω στην ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ενδοχώρας. "Ο λόγος του με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι ξεφεύγει από μια ηθογραφική ματιά." είπε ο κ. Παγουλάτος για να προσθέσει ότι ο Γρηγοριάδης "προσπάθησε και κατάφερε να μας ταξιδέψει, μέσω τώρα πια άυλων εν πολλοίς σωμάτων - άρα σωμάτων ως καταστάσεων - σε επαρχίες και χωριά, πόλεις και συνοικίες, ξενιτιές και εξορίες, ουτοπίες".

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει τη δουλειά του κ. Γρηγοριάδη, η οποία τον αναδεικνύει σε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς, αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα. Σε αυτά ο κ. Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στο συγγραφέα πρόσθεσε πως από ότι έχει ακούσει "αν και σας έχουν γίνει προτάσεις, παραδόξως δεν έχει γίνει κάποιο από τα βιβλία σας ταινία. Εγώ πάντως σαν σκηνοθέτης θα σας το πρότεινα". Από την πλευρά του ο κ. Γρηγοριάδης μίλησε για τη σχέση του με τη Δράμα όπου παρουσίασε τον "Ναύτη" του το 1993. Ο συγγραφέας δήλωσε ότι το σινεμά είναι το αγαπημένο του χόμπι έπειτα από τη συγγραφή ή την ανάγνωση βιβλίων. Μάλιστα το 1987, είχε γράψει το σενάριο της τηλεταινίας "Φανή" της ΕΤ1, που σκηνοθέτησε η Ντόνα Παπάζογλου. Με την ΕΤ1 συνεργάστηκε για το σενάριο του σήριαλ "Το ταξίδι που σκοτώνει" βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων, ενώ στη συνέχεια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Κλείνοντας, αναφέρουμε πως τα "Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια" συνεχίζονται σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι στο Αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ με την παρουσίαση των βιβλίων "Η εποχή του ομιλούντος - 27 φωτογραφημένες συνεντεύξεις" του Μιχάλη Αναστασίου και "Παλιά, πολύ παλιά" του Πέτρου Μάρκαρη. Επίσης ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, θα παρουσιάσει τη "Χρυσή Ταινιοθήκη 1", την πρώτη συλλογή ταινιών μικρού μήκους που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα και περιλαμβάνει δέκα κλασικές ταινίες μικρού μήκους της περιόδου 1961 - 1994.

(Πηγή: www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: