Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ήχος του αρχαίου επιγόνιου ακούγεται ξανά!

Το επιγόνιον, ένα αρχαίο ελληνικό έγχορδο όργανο, που έχει θεωρηθεί πρόγονος κατοπινών οργάνων (βυζαντινό ψαλτήριο, κανονάκι, σαντούρι) και το οποίο αναφέρεται στα αρχαιοελληνικά έργα, ακούσθηκε ξανά στις μέρες μας, χάρη σε ιταλούς ερευνητές που χρησιμοποίησαν τη νέα τεχνολογία για να αναπαράγουν τον (πιθανό) ήχο του.

Ο Φρανσέσκο ντε Ματία και οι συνεργάτες του στο Ωδείο Μουσικής του Σαλέρνο αναρωτιόντουσαν πώς να ακουγόταν το επιγόνιο, που κατά μια εκδοχή εισήχθη στην Ελλάδα το 180 π.Χ. από τον Επίγονο, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο όργανο. Δεν έχουν διασωθεί πλήρη αντίγραφα του οργάνου, όμως είναι γνωστό ότι είχε 50 χορδές, όπως η άρπα. Είχε επίσης ένα σκάφος-ηχείο όπως η κιθάρα και παιζόταν χωρίς πλήκτρα.

Χρησιμοποιώντας εικόνες του επιγόνιου από έργα τέχνης, κομμάτια από ανασκαφές και γραπτές περιγραφές του οργάνου και του τρόπου που παιζόταν, σύμφωνα με το New Scientist, οι ιταλοί ερευνητές δημιούργησαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα τρισδιάστατο μηχανικό μοντέλο του οργάνου. Έχοντας μια κατά το δυνατό ακριβή εικόνα για τη μορφή του και για τα υλικά κατασκευής του, στη συνέχεια προσομοίωσαν διάφορους παράγοντες, που συντελούσαν στον χαρακτηριστικό ήχο του, όπως τη μάζα του οργάνου, την ακαμψία και την αντήχησή του.

Αντί να χρησιμοποιήσουν πολύπλοκες ακουστικές εξισώσεις σε ένα προσωπικό υπολογιστή, κάτι που θα χρειαζόταν 400 ώρες, οι ερευνητές αξιοποίησαν δύο ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά προγράμματα (τα GEANT2 και EUMEDconnect) κι έκαναν τη δουλειά σε μόλις τέσσερις ώρες.

"Για πρώτη φορά μπορούμε να ακούσουμε τους μουσικούς ήχους του παρελθόντος", δήλωσε ο ντε Ματία, που παρομοίασε τον ήχο του επιγόνιου με τον ήχο του αρπίχορδου. Δείγματα του ήχου του ανακατασκευασμένου επιγόνιου μπορούν να ακουστούν στη διεύθυνση http://www.astraproject.org/download.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια: