Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

CERN: Από την άνοιξη του 2009 και μετά...

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη, μετά τα προβλήματα που παρουσίασε, θα ξαναλειτουργήσει πλέον στις αρχές της άνοιξης του 2009, όπως ανακοίνωσε το CERN.

Oι έρευνες που ακολούθησαν τη μεγάλη διαρροή υγρού ηλίου, προ ημερών, στον τομέα 3-4 του τούνελ του επιταχυντή, έδειξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η πιθανότερη αιτία για το συμβάν ήταν μια κατεστραμμένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων.
Μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του περιστατικού, όλος ο συγκεκριμένος τομέας του επιταχυντή πρέπει να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (από το σχεδόν απόλυτο μηδέν που βρισκόταν) και οι μαγνήτες να ανοιχτούν για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζεται για τους ελέγχους και τις επισκευές, αποκλείεται πλέον η επαναλειτουργία του επιταχυντή πριν την υποχρεωτική διακοπή του CERN για τη χειμερινή περίοδο, με συνέπεια, όπως ανακοίνωσε, η ημερομηνία επαναλειτουργίας να μετατίθεται για τις αρχές της άνοιξης του 2009.

Ο γάλλος φυσικός, Ρομπέρ Αιμάρ, γενικός διευθυντής του CERN, χαρακτήρισε «αναμφίβολα ψυχολογικό πλήγμα» αυτή την εξέλιξη, μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.

(Πηγή: www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: