Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ελλάδα και τεχνολογία!

Η τεχνική και τεχνολογική εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αναδεικνύεται σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ από τις 12 Νοεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου. Η έκθεση Ελλάδα και Τεχνολογία: μια διαχρονική προσέγγιση περιλαμβάνει δείγματα υψηλής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, διαλέξεις από επτά διακεκριμένους καθηγητές, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η πρωτοβουλία της Πολυτεχνικής Σχολής το Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «έχει στόχο να καταρρίψει την άποψη, που επικράτησε για πολλά χρόνια, ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν καλές σχέσεις με την τεχνολογία».

Η συστηματική έρευνα του τεχνολογικού υλικού που διασώθηκε από την αρχαιότητα, είτε σε μορφή κειμένων είτε ως κατάλοιπα προϊόντων τεχνολογίας, ξεκίνησε μόλις πριν από λίγα χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για την ενασχόληση των αρχαίων Ελλήνων με την τεχνολογία.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που θα αναδείξει η έκθεση είναι ότι αρκετές από τις εφευρέσεις του απώτερου παρελθόντος εξακολουθούν και σήμερα να λειτουργούν με την ίδια βασική αρχή, όπως π.χ. η αναρροφητική αντλία.

Στην Έκθεση συμβάλλουν με την προσφορά εκθεμάτων η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στις 07.00 μμ στις εξής ημερομηνίες:
-12 Νοεμβρίου: Καθ. Θ. Τάσιος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: «Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία»
-19 Νοεμβρίου: Καθ. Ι. Σειραδάκης, Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ.: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: συνέργια αστρονομικών γνώσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης στην αρχαία Ελλάδα»
-26 Νοεμβρίου: Καθ. Κ. Παλυβού, Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχ. Α.Π.Θ.: «Προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Μία αρχιτεκτονική της ευημερίας 3.500 χρόνων»
-3 Δεκεμβρίου: Καθ. Χ. Σαατσόγλου –Παλιαδέλη, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.: «Τέχνη και Μαστοριά: Οι τεχνικές πίσω από τις μεγάλες τέχνες της αρχαιότητας»
-10 Δεκεμβρίου: Καθ. Δ. Παντερμαλής, Πρόεδρος Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Κ. Μπουζάκης, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. Α.Π.Θ.:«Μορφοποιήσεις κατά την αρχαιότητα - διερεύνηση αρχαιολογικών ευρημάτων και κατασκευή αντιγράφων τους».
-15 Δεκεμβρίου: Καθ. Δ. Καλλιγερόπουλος, ΤΕΙ Πειραιά: «Από τον Όμηρο στον Ήρωνα – Μύθος, Θεωρία και Τεχνολογία του Αυτομάτου Ελέγχου στην Αρχαία Ελλάδα»
-17 Δεκεμβρίου: Καθ. Ε. Λιβιεράτος, Τμ. Αγρονόμων Τοπογρ. Μηχ. Α.Π.Θ.: «Η χωρική 'γραφή' της γης με αριθμούς. Μια αξεπέραστη μέχρι σήμερα αρχαία ελληνική επινόηση»

(Πηγή: www.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: