Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη

Μια σημαντική έκθεση 120 σπάνιων βιβλίων της ελληνικής γλώσσας από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Δολιανίτη, τα οποία χρονολογούνται από το 1476 έως το 1900, εγκαινιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη από το Έλληνα πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, Ιωάννη Αλέξιο Ζέπο, ως εκ προσώπου του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρου Κασσίμη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο κ. Ζέπος ανέγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού, Θεόδωρου Κασσίμη, που ευχαριστούσε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και κυρίως τον κ. Δολιανίτη, το δ/ντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Ισμαήλ Σεραγκελντίν, τον πρόεδρο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς ομότιμο καθηγητή και αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνο Λιγομενίδη, τον πρόεδρο των Φίλων της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος συγγραφέα Γιάννη Καιροφύλλα.

Της εκδήλωσης προηγήθηκαν δύο ομιλίες που ανέδειξαν το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και το πώς αυτή επηρέασε τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, θέμα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, για παράδειγμα, τα δύο τρίτα (2/3) της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνική και τη λατινική. Παράλληλα, για την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μίλησε ο ομότιμος καθηγητής, Αντώνης Κουνάδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, η ομότιμος καθηγήτρια, Κατερίνα Κορρέ, και ο καθηγητής, Ευθύμιος Σουλογιάννης, ο δ/ντής της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ζάχος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας π. Παντελεήμων Αράθυμος, ο δ/ντής του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, Μανώλης Μαραγκούλης, ο πρώτος τη τάξει των αρχόντων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σπυρίδων Καμαλάκης και άλλοι επίσημοι.

Η έκθεση του Γιώργου Δολιανίτη με σπάνια ελληνικά βιβλία ελληνικής γλώσσας, τρία από τα οποία ο συλλέκτης προσέφερε στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

(Πηγή: www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: