Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι ανάγκη!

Την ανάγκη διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, που έχει υποστεί αλλοιώσεις, επισημαίνουν όλα σχεδόν τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα.

«Οι κίνδυνοι και οι απειλές δεν προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά από την ίδια τη συμπεριφορά της μειονότητας», τόνισαν οι ομιλητές σε δημόσια συζήτηση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ζωγραφείου, μιλώντας για «δημογραφική καχεξία» της ελληνικής κοινότητας, που «ακροβατεί στο μεταίχμιο μεταξύ αφανισμού και αφομοίωσης».

Η μειονότητα πρέπει να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και τη «ρατσιστική» τάση που συχνά ξεχωρίζει τα μέλη της μειονότητας σε ειδικές ομάδες Ίμβριων, Τενέδιων και αραβόφωνων από την Αντιόχεια. «Η κοινότητα πρέπει να πάψει να απομονώνεται, πρέπει να ενταχθεί στην υπόλοιπη κοινωνία, αλλά όχι και να αφομοιωθεί», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Δημήτριος Φραγκόπουλος.

Η κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τα εθνοτικά και θρησκευτικά της χαρακτηριστικά και με αυτά να προχωρήσει, τόνισε ο συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Στεφανόπουλος, κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ισίκ. Για σύνδρομα «υπεροχής αλλά και θυματοποίησης» που εναλλάσσονται, μίλησε η μαθήτρια της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Μαρία Κυρατζοπούλου.

Πολλοί από τους νέους κατηγόρησαν την κοινότητα για έλλειψη ενδιαφέροντος προς τους ιδίους, γεγονός που προκαλεί την αποξένωση των νέων μελών. «Καρεκλοκένταυροι οι γηραιότεροι Πολίτες, δεν παραχωρούν καμιά θέση στη νεότερη γενιά», είπε ο Μανώλης, ένας νέος που συμμετείχε στη συζήτηση.

Το αίσθημα της απόγνωσης με τη νοοτροπία αυτή ήταν έκδηλο. Στη συζήτηση συμμετείχαν και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Πόλη. Με γλαφυρή γλώσσα κατέδειξαν τα κακώς κείμενα της συμπεριφοράς της ελληνικής μειονότητας της Πόλης και τη φοβική σχέση που έχουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους άλλους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Πόλη.

«Την 14η Νοεμβρίου του 2008, θα μπορούσα με βεβαιότητα να πω ότι παρακολουθήσαμε τη γονιμότερη συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό στην Πόλη και κατάφερα να δω έστω και μια όψη της μειονότητας με τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της», είπε η Άννα, μία Ελληνίδα που εργάζεται στην Πόλη. «Έχω την εντύπωση ότι η συνάντηση ``άγγιξε`` και την ιδία τη μειονότητα», ανέφερε η Άννα και πρόσθεσε με κάποια έκπληξη ότι «ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων στις μεταξύ τους συζητήσεις χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά την τουρκική γλώσσα».

(πηγή: evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: