Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι μη αναστρέψιμη και θα κρατήσει μέχρι το 3000

Μια νέα διεθνής έκθεση ερευνητών, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προειδοποιεί ότι, από πολλές πλευρές, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι δυνατό πια να αντιστραφεί, ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο ήταν εφικτό οι εκπομπές των "αερίων του θερμοκηπίου" να σταματήσουν. Η αναπόφευκτη συνέπεια είναι η παγκόσμια θερμοκρασία να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χίλια χρόνια, δηλαδή ως το 3000!

Ο βασικός λόγος είναι ότι το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται με τρομερά αργό ρυθμό από την ατμόσφαιρα, ενώ το κλίμα ανταποκρίνεται επίσης εξίσου αργά στην όποια μείωσή του. Η αποθαρρυντική διεθνής έρευνα, που εμφανίστηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το BBC και την ηλεκτρονική υπηρεσία ScienceNOW, προειδοποιεί επίσης ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα μειωθούν αισθητά οι βροχοπτώσεις πάνω από τις ήδη ξηρές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, της Β.Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ωκεανοί προς το παρόν συγκρατούν κάπως την αύξηση της θερμοκρασίας απορροφώντας μέρος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, όμως διαχρονικά οι θάλασσες θα επιστρέψουν αυτή τη συσσωρευμένη θερμότητα στον αέρα. Η έρευνα εκτιμά ότι όλη η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 (από 1,5 έως 4 βαθμούς) θα υπάρχει ακόμα το 3000.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Σούζαν Σόλομον, υπεύθυνη της έρευνας, μια από τις πιο γνωστές κλιματολόγους διεθνώς και μέλος του επίσημου Διεθνούς Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, "οι άνθρωποι φαντάζονται ότι αν σταματούσαμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, το κλίμα θα επέστρεφε στο κανονικό επίπεδο μετά από 100 ή 200 χρόνια, όμως αυτό δεν είναι σωστό". "Η μεταβολή του κλίματος είναι αργή, αλλά ασταμάτητη", πρόσθεσε.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: