Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ανακαλύφθηκε εξωτική κβαντική δύναμη που μπορεί να νικήσει τη βαρύτητα!

Ομάδα αμερικανών επιστημόνων, υπό τον φυσικό Φεντερίκο Καπάσο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βρήκε τρόπο να ανυψώσει και να μετεωρίσει στον αέρα μικροσκοπικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τις παράξενες δυνάμεις της κβαντομηχανικής, γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή εξελιγμένων μηχανών νανοτεχνολογίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μέτρησαν μια εξωτική δύναμη που δρα σε μοριακό επίπεδο και η οποία χρησιμοποιεί ορισμένους συνδυασμούς μορίων για να απομακρύνει το ένα από το άλλο. Η απώθηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για να κρατήσει τα μόρια σε απόσταση, στην ουσία σε φάση μετεωρισμού, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία μικροσκοπικών συσκευών χωρίς τριβές μεταξύ των συστατικών μερών τους (εξ ου και η προβλεπόμενη χρήση στη νανομηχανική).

Σύμφωνα με τον Καπάσο, που δημοσίευσε σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό "Nature", η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας γενιάς μικροσκοπικών συσκευών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική και ιδίως τη χειρουργική, τη μεταποίηση τροφίμων, την πληροφορική κ.α. Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα σηκώσει μετέωρο στον αέρα κάποιο αντικείμενο, αλλά δήλωσαν ότι ξέρουν πλέον πώς να το κάνουν. «Πρόκειται για ένα πείραμα που ξέρουμε σίγουρα ότι θα έχει επιτυχία», δήλωσε ο Καπάσο.

Η ανακάλυψη βασίστηκε σε πειραματισμούς πάνω στη λεγόμενη «δύναμη Καζιμίρ», μια ελκτική δύναμη που αρχίζει να δρα όταν δύο μικροσκοπικές μεταλλικές επιφάνειες πλησιάσουν πολύ κοντά, οπότε η δύναμη αυτή ωθεί τα κινούμενα μέρη να κολλήσουν μεταξύ τους. Ήδη μια ρωσική επιστημονική ομάδα είχε προβλέψει ότι η ελκτική δύναμη θα μπορούσε να αντιστραφεί και να γίνει απωθητική, με τη χρήση του κατάλληλου συνδυασμού υλικών, πράγμα που οι αμερικανοί ερευνητές τελικά πέτυχαν. Τώρα ακολουθεί η μετεώριση-ανύψωση. «Πρέπει απλώς να το κάνουμε», όπως είπε ο Καπάσο.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: