Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Για πρώτη φορά δοκιμάζεται η θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων με τη χρήση υπερήχων

Οι υπέρηχοι εδώ και δεκαετίες έχουν χρησιμοποιηθεί για το "σκανάρισμα" του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος για διάφορες παθήσεις ή για την παρακολούθηση της πορείας του εμβρύου. Τώρα οι νευροεπιστήμονες δοκιμάζουν μια νέα χρήση τους: για την θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων.

Οι υπέρηχοι αντανακλώνται από τις επιφάνειες στο εσωτερικό του σώματος (π.χ. από το δέρμα του εμβρύου), όπως η ηχώ της φωνής μας αντανακλάται από την απέναντι πλευρά μιας χαράδρας. Μια ομάδα ερευνητών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, υπό τον Γουίλιαμ Τάιλερ, θέλει να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα προηγούμενων πειραμάτων άλλων ερευνητών, που ήδη έχουν βεβαιώσει ότι οι υπέρηχοι μπορούν να έχουν φυσική επίδραση σε ιστούς.

Μέχρι στιγμής αυτή η επίδραση ήταν κυρίως επιβλαβής, καθώς τα νευρικά κύτταρα που εκτέθηκαν από κοντά σε υπέρηχους, υπερθερμάνθηκαν και τελικά πέθαναν. Όμως ο Τάιλερ συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα δημιουργείτο επειδή οι υπέρηχοι είχαν μεγάλη ένταση. Αν η έντασή τους χαμηλώσει, οι υπέρηχοι ίσως μπορούν να έχουν θεραπευτική δράση στα κύτταρα και να μην τα βλάπτουν.

Πειραματιζόμενη με ιστό από εγκέφαλο ποντικιών, που "βομβάρδισε" με πολλές διαφορετικές συχνότητες υπερήχων χαμηλής έντασης, η ομάδα του Τάιλερ κατόρθωσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών (μορίων που μεταφέρουν κρίσιμες για τον εγκέφαλο πληροφορίες) και στη μετάδοσή τους μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Σε πολλές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η κατάθλιψη και η επιληψία, η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην αύξηση της απελευθέρωσης και κυκλοφορίας των νευροδιαβιβαστών (όπως η ντοπαμίνη) από κύτταρο σε κύτταρο. Η κατ' αρχήν επίτευξη αυτού του αποτελέσματος μέσω των υπερήχων, αν και ο μηχανισμός δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, αφήνει ελπίδες για τη θεραπευτική χρήση της νέας μεθόδου. Πάντως, όπως αναφέρει ο "Εκόνομιστ", θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της στην ιατρική. Είναι όμως μια ελπιδοφόρα μέθοδος, καθώς η πιθανή εφαρμογή υπερήχων στον εγκέφαλο θα απαλλάξει τον ασθενή από την ανάγκη της λήψης φαρμάκων (που δεν είναι απαλλαγμένα παρενεργειών) ή της εισαγωγής ηλεκτροδίων.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: