Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

CERN - Ο νέος επικεφαλής είναι πολύ πιο επιφυλακτικός μετά τη σοβαρή βλάβη - Δεν θα πιέσει πριν το 2010 για την πλήρη ενεργοποίηση του πειράματος

Το πάθημα έγινε μάθημα μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, λόγω διαρροής περίπου έξι τόνων ηλίου, που παρουσιάστηκε στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Ο νέος γερμανός γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ δήλωσε, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Sonntag, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός από τον προκάτοχό του γάλλο φυσικό Ρομπέρ Αϊμάρ και θα προχωρήσει με πολύ προσεκτικά και αργά βήματα στη σταδιακή υλοποίηση του πειράματος από εδώ και πέρα.
"Θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλα δουλεύουν σωστά", είπε. "Έτσι, θα επιτρέψω σε εξωτερική ομάδα ειδικών να κάνει πρόσθετους ελέγχους στον επιταχυντή", πριν αυτός τεθεί ξανά σε λειτουργία, πιθανώς τον Ιούλιο. Η αποκατάσταση της βλάβης στο πανάκριβο μηχάνημα θα κοστίσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 30 εκατ., όπως είπε ο Χόιερ.

Ο νέος γενικός διευθυντής επεσήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό του CERN (περίπου 10.000 άτομα). "Όταν όμως εργάζεται κανείς σε κάτι για τόσο καιρό, με το χρόνο μπορεί να τυφλωθεί από το σύστημα και να μην ανακαλύψει όλα τα προβλήματα", επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα κάνει λιγότερο "θόρυβο" από τον προηγούμενο γενικό διευθυντή, όταν κάποτε μέσα στο 2009 ξεκινήσει και πάλι ο επιταχυντής. "Αυτό θα συμβεί μόνο όταν όλα δουλεύουν ρολόι. Είμαι λίγο πιο προσεκτικός σε αυτό το θέμα σε σχέση με τον προκάτοχό μου".

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Χόιερ υπογράμμισε ότι ο επιταχυντής θα ενεργοποιηθεί ξανά με πολύ σταδιακά βήματα και δεν πρόκειται οι ακτίνες στο εσωτερικό του μήκους 27 χλμ. υπόγειου τούνελ να κυκλοφορήσουν πριν, το νωρίτερο, το 2010 και αφού προηγουμένως έχουν προστεθεί και άλλα συστήματα ασφαλείας.

Η ακριβής ημερομηνία επανεκκίνησης -έστω και σταδιακά- του πειράματος, φέτος το καλοκαίρι, θα συζητηθεί από τους επιστήμονες στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνάντησή τους στο Σαμονί της Γαλλίας.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: