Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Νέες ελπίδες για το Πάρκινσον από ανακάλυψη ελληνο-βραζιλιάνου νευροεπιστήμονα στις ΗΠΑ.

Μια συσκευή ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού, που βοήθησε πειραματόζωα με ασθένεια Πάρκινσον να κινηθούν ευκολότερα, προσφέρει μια ακόμη ελπίδα στους πάσχοντες από την ασθένεια ανθρώπους για μια μελλοντική θεραπεία, με λιγότερες παρενέργειες. Η νέα τεχνική ανακαλύφθηκε από τον Μιγκουέλ Νικολέλη, ελληνο-βραζιλιανικής καταγωγής, έναν από τους πιο διάσημους νευροεπιστήμονες στον κόσμο, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

"Υπάρχει μια σχεδόν άμεση και δραματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να λειτουργεί, όταν η συσκευή ενεργοποιεί το νωτιαίο μυελό του", δήλωσε ο Νικολέλης. Όπως είπε, αν η τεχνική αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους, θα προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από τις σημερινές συσκευές ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων, που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και ωφελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών με Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να τοποθετηθεί μια συσκευή στο νωτιαίο μυελό παρά στον εγκέφαλο. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να ελέγξουν το τρέμουλο και την ακαμψία που προκαλεί το Πάρκινσον. Η ασθένεια σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, η οποία μεταφέρει μηνύματα σχετικά με την κίνηση των μυών. Τα φάρμακα που ενισχύουν τη ντοπαμίνη, παρέχουν μια καθυστέρηση στα συμπτώματα, αλλά όχι μονιμότερη θεραπεία. Η νέα τεχνική, κατά το Νικολέλη, μπορεί να συνδυαστεί με πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκων.

Στους υγιείς ανθρώπους οι νευρώνες ενεργοποιούνται με διαφορετικούς ρυθμούς, καθώς στέλνουν πληροφορίες από τον εγκέφαλο προς το σώμα για να κινηθεί. Όμως, κατά τον νευροεπιστήμονα, στους ασθενείς με Πάρκινσον, οι νευρώνες "μπερδεύονται" και ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, γεγονός που διαστρεβλώνει τις εντολές κίνησης, τις οποίες στέλνει ο εγκέφαλος στους μυες.

Η νέα τεχνική τοποθετεί δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια, λεπτά σαν χαρτί, σε μια μικρή σχισμή στη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να αγγίζουν το έξω μέρος του νωτιαίου μυελού. Ρεύμα διοχετεύεται δια μέσου αυτών, ώστε οι παραγόμενοι ηλεκτρικοί παλμοί να ενεργοποιήσουν τα περιφερειακά νεύρα που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Η ερευνητική ομάδα του Νικολέλη δοκίμασε τη συσκευή σε ποντικούς και αρουραίους, σε συνδυασμό με διάφορες δόσεις L-dopa (λεβοντόπα), ενός γνωστού φαρμάκου κατά του Πάρκινσον. Όταν δοκίμασαν τη νέα τεχνική χωρίς τη βοήθεια καθόλου φαρμάκου, τα πειραματόζωα ήσαν κατά 26 φορές πιο κινητικά. Σε συνδυασμό με το φάρμακο, μόνο δύο δόσεις ήσαν αρκετές για να παράγουν κίνηση, σε σχέση με την ανάγκη πέντε δόσεων, όταν χρησιμοποιείται μόνο το φάρμακο.

Η λεβοντόπα τείνει να είναι λιγότερο αποτελεσματική με το πέρασμα του χρόνου, όμως, σύμφωνα με το Νικολέλη, η νέα τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία για περισσότερο χρόνο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν πειράματα με πιθήκους φέτος και με ανθρώπους το 2010.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/323/5921/1578

(Πηγη:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: