Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Παλαιοντολογικά ευρήματα σε αργιλωρυχείο στην περιοχή του Σέσκλου


Ινστιτούτο Προστασίας Γεωλογικών Μνημείων
Αγίου Δημητρίου 143, Τ.Κ. 54634, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 214999, 6945 313309, Lithosnet@yahoo.com



Παλαιοντολογικά ευρήματα σε αργιλωρυχείο στην περιοχή του Σέσκλου
Νομού Μαγνησίας.

Μετά από καταγγελίες εργαζομένων πραγματοποιήθηκε αυτοψία κλιμακίου του Ινστιτούτου Προστασίας Γεωλογικών Μνημείων «Λίθος» στο αργιλωρυχείο της βιομηχανίας ΑΓΕΤ στην περιοχή του χωριού Σέσκλο.

Στην περιοχή όπου γίνονται εκσκαφές διαπιστώθηκαν υπολείμματα απολιθωμένων οστών. Πρόκειται κυρίως για οστά θηλαστικών, όπως Ιπποειδή, Βοοειδή, Σαρκοφάγα, καθώς και θραύσματα από χαυλιόδοντα, μέσα σε Πλειο - Πλειστοκαινικά ιζήματα, από όπου γίνεται η απόληψη της αργίλου. Μεγάλο ποσοστό των απολιθωμάτων έχει καταστραφεί από τα σκαπτικά μηχανήματα. Θραύσματα οστών παρατηρούνται μέσα στη στρωματογραφία.

Τα παλαιοντολογικά ευρήματα αποτελούν γεωλογικό μνημείο και στοιχείο της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Σύμφωνα με το Νόμο 3028/2002 και τον 1650/1988 προστατεύονται από την Πολιτεία και επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση καταστροφής τους. Κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει άμεση επέμβαση των αρμόδιων φορέων. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί τόσο η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, όσο και η Νομαρχία Μαγνησίας από τις 30 Μαρτίου 2009. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών θα πρέπει να υπάρξει επίβλεψη από ειδικό επιστήμονα έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές παλαιοντολογικών ευρημάτων.

(Δελτίο Τύπου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: