Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Οι μεγάλοι ποταμοί της Γης στερεύουν σταδιακά

Η ροή του νερού και η στάθμη σε όλα σχεδόν τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου έχει μειωθεί τον τελευταίο μισό αιώνα. Η αλλαγή, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ιδιαίτερα αισθητή περίπου στο ένα τρίτο των μεγάλων ποταμών.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της κατάστασης 925 μεγάλων ποταμών μετά το 1948, που έκανε ομάδα επιστημόνων, υπό τον Αϊγκούο Ντάι του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ, και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Climate" (Περιοδικό του Κλίματος) της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC.

Από τον Κίτρινο ποταμό στην Κίνα μέχρι το Γάγγη στην Ινδία και από τον Νίγηρα στη Δυτική Αφρική μέχρι τον Αμαζόνιο στη Νότια Αμερική και τον ποταμό Κολοράντο στις ΗΠΑ, παρατηρείται μια διαχρονική μείωση του νερού που περιέχουν και χύνεται στους ωκεανούς.

Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν τα ποτάμια στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η ροή του νερού έχει αυξηθεί, καθώς έχει επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων, καθώς και ο Βραχμαπούτρα στη Νότια Ασία και ο Γιανγκτσέ στην Κίνα, καθώς επίσης λιώνουν ταχύτερα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, η αύξηση του όγκου του νερού σε λίγα ποτάμια μάλλον πρόσθετη ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί. Στο μέτρο που οι παγετώνες αυτοί σταδιακά εξαφανίζονται, η ροή και σε αυτά τα ποτάμια θα μειωθεί αισθητά στο μέλλον.

Ένα σημαντικό μέρος της μείωσης του νερού αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κατασκευή φραγμάτων και η εκτροπή των ποταμών για άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβάλλει ιδιαίτερα αρνητικά η κλιματική αλλαγή, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μεταβάλλουν τα πρότυπα της βροχής ανά τον κόσμο και αυξάνουν το ρυθμό εξάτμισης του γλυκού νερού. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η μείωση των πηγών φρέσκου νερού θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με σοβαρές επιπτώσεις για τον ολοένα διογκούμενο πληθυσμό του πλανήτη.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: