Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Απολίθωμα 47 εκατ. ετών θεωρείται στενός συγγενής του προγόνου πιθήκων και ανθρώπων

Διεθνή σάλο και επιστημονική "κόντρα" έχει προκαλέσει ένα εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα, ηλικίας 47 εκατ. ετών, που παρουσιάστηκε με...χολιγουντιανό τρόπο στις ΗΠΑ από τον Νορβηγό καθηγητή παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου του Όσλο, Γιορν Χάρουμ. Το επίμαχο επιστημονικό ζήτημα είναι κατά πόσον πρόκειται για ένα "χαμένο κρίκο" της εξέλιξης, ένα στενό συγγενή του κοινού προγόνου των πιθήκων και των ανθρώπων.

Πρόκειται για το πιο πλήρες απολίθωμα αρχαίου πρωτεύοντος θηλαστικού που έχει ποτέ βρεθεί, καθώς ο σκελετός έχει διατηρηθεί σε ποσοστό 95% (του λείπει μόνο ένα κομμάτι του ενός ποδιού). Το εύρημα μπορεί να ρίξει φως στην πρώιμη εξέλιξη των πρωτευόντων, η οποία τελικά οδήγησε στον άνθρωπο, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία και το BBC.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι το μελετούσαν επί δύο χρόνια, το απολίθωμα πιθανώς μοιάζει με έναν από τους πρώτους προγόνους του ανθρώπου, αλλά δεν είναι πιθανό να αποτελεί έναν από τους άμεσους προγόνους μας. "Μάλλον δεν έχουμε να κάνουμε με την προ-προ-προ-προ γιαγιά μας, αλλά ίσως με την προ-προ-προ-προ-θεία μας", δήλωσε ο Γιενς Φράντσεν του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Φρανκφούρτης, κατά την παρουσίαση του απολιθώματος στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, έδωσε το "παρών" ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, χαρακτηρίστηκε "όγδοο θαύμα του κόσμου".

Το απολίθωμα, που μοιάζει με μαϊμού ή με λεμούριο, έχει μήκος περίπου 65 πόντους από τη μύτη μέχρι την άκρη της μακριάς ουράς του, ήταν θηλυκό και πέθανε σε ηλικία περίπου εννέα μηνών. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναλύσουν το περιεχόμενο του στομαχιού της "Ίντα" και βρήκαν ότι ήταν φυτοφάγος, καθώς έτρωγε φρούτα, σπόρους και φύλλα. Ονομάστηκε "Darwinius masillae", προς τιμήν του Κάρολου Δαρβίνου και απέκτησε το παρατσούκλι "Ίντα" (το όνομα της εξάχρονης κόρης του Νορβηγού παλαιοντολόγου).

Βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή από το 1983, όταν το είχε ανακαλύψει ένας ερασιτέχνης (που δεν είχε καταλάβει τη σημασία του ευρήματος), και στη συνέχεια πουλήθηκε στον Νορβηγό παλαιοντολόγο και το πανεπιστήμιο του Όσλο το 2006, οπότε και άρχισε η επιστημονική μελέτη του, με άκρως μυστικό τρόπο, με τη βοήθεια υπολογιστών και υψηλής ανάλυσης τομογραφιών.

Σύμφωνα με τον Χάρουμ, "οι άμεσοι πρόγονοι του ανθρώπου πρέπει να έμοιαζαν με την Ίντα. Αυτό (το απολίθωμα) είναι μέχρι στιγμής η μόνη ένδειξη που έχουμε για το πώς έμοιαζαν. Αλλά όντας επιφυλακτικοί ως επιστήμονες, δεν λέμε φυσικά ότι είναι ο άμεσος πρόγονός μας. Αυτό θα ήταν υπερβολικό. Είναι πραγματικά δύσκολο να επισημάνουμε ποιο είδος οδήγησε στην εμφάνιση των ανθρώπων, αλλά το απολίθωμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο διαθέτουμε".

Αν και το απολίθωμα παρουσιάστηκε πομπωδώς ως "το επαναστατικό επιστημονικό εύρημα που θα αλλάξει τα πάντα" (ο παραγωγός Ντέιβιντ Ατένμπορο έχει ήδη ετοιμάσει μεγάλο ντοκιμαντέρ για το BBC), πολλοί επιστήμονες, σύμφωνα με τα έγκυρα περιοδικά "Science" και "Nature", δεν συμφωνούν για τη σημασία του και επιφυλάσσονται να το μελετήσουν προσεκτικά.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0005723

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: