Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Παρουσιάστηκε το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου

Παρουσιάστηκε πλέον δημόσια το πολυαναμενόμενο πιο ισχυρό λέιζερ του του κόσμου, καυτό όσο ένας ήλιος, το οποίο δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την αξιοπιστία και ασφάλεια των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί για ιστορικά επιστημονικά πειράματα, που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει στη Γη, με την φιλοδοξία να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη μέσω της επίτευξης πυρηνικής σύντηξης.

Το σούπερ-λέιζερ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ, ονομάζεται επισήμως "Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης" (NIF) και βρίσκεται στο επιστημονικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, που ιδρύθηκε το 1952, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, για να αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα αιχμής σε αμυντικά θέματα.

Το NIF έχει μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και αποτελείται από 192 ξεχωριστές ακτίνες λέιζερ, η κάθε μια από τις οποίες ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 300 μέτρων σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, για να συγκλίνουν ταυτόχρονα στο στόχο, δημιουργώντας θερμοκρασίες και πιέσεις που μόνο στους πυρήνες των άστρων υπάρχουν.

Η εγκατάσταση -η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1997 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η επίσημη έναρξη λειτουργίας της θα γίνει τον επόμενο χρόνο- θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει αν τα γερασμένα πυρηνικά όπλα λειτουργούν κανονικά, χωρίς να χρειάζεται προσφυγή σε υπόγειες δοκιμές.

Για τους επιστήμονες όμως περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι άλλες χρήσεις του σούπερ-λέιζερ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για τη μελέτη της αστροφυσικής (μέσω απομίμησης των συνθηκών στο εσωτερικό των πλανητών, σε σούπερ νόβα, μαύρες τρύπες και σε νέα ηλιακά συστήματα), καθώς και για ενεργειακά πειράματα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, κατά την τελετή παρουσίασης του NIF, "μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε τα αστέρια εδώ στη Γη. Οι φίλοι μου στο Χόλιγουντ μάλλον θα στεναχωρηθούν, γιατί αυτά που παρουσιάζουν στις ταινίες τους, πλέον θα συμβαίνουν εδώ στην πραγματικότητα".

Το πιο σημαντικό πείραμα θα είναι η απόπειρα δημιουργίας ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης (με τη στόχευση ατόμων υδρογόνου από τις ακτίνες του λέιζερ), με άλλα λόγια η αναπαραγωγή των διαδικασιών που συντελούνται στο εσωτερικό του Ήλιου. Είναι ένας διακαής πόθος των φυσικών εδώ και δεκαετίες, που ελπίζεται ότι - αν πετύχει- θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Γης, παράγοντας άφθονες ποσότητες ηλεκτρισμού μέσω των αντιδράσεων σύντηξης.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: