Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η νέα γρίπη κυκλοφορούσε επί χρόνια στους χοίρους και από πέρυσι τον Αύγουστο στους ανθρώπους

Ο νέος ιός Η1Ν1, που προκάλεσε την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η εξάπλωση της νέας γρίπης στον πλανήτη είναι πλέον παγκόσμια και ότι δεν μπορεί πια να ανακοπεί, φαίνεται πως κυκλοφορούσε αθόρυβα στα γουρούνια επί πολλά χρόνια, ενώ στους ανθρώπους από πέρυσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Επειδή ο ιός δεν έγινε αντιληπτός στους χοίρους έγκαιρα, καθώς η προσοχή των ειδικών είχε στραφεί κυρίως στην παρακολούθηση για νέους ιούς γρίπης στους ανθρώπους, χάθηκε η ευκαιρία για έναν αποτελεσματικό έλεγχο της ασθένειας στη φάση της διαμόρφωσής της, αναφέρει μια νέα βρετανική-κινεζική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η έρευνα έγινε από τον Άντριου Ραμπό του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τον Όλιβερ Πίμπους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Γι Γκουάν του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική αλληλουχία του νέου ιού και επιβεβαίωσαν, όπως και άλλες έρευνες, ότι αποτελεί μίγμα άλλων ιών που κυκλοφορούσαν στους χοίρους, μαζί με γονίδια από στελέχη ανθρώπινης γρίπης και γρίπης των πτηνών. Όλα αυτά τα γονίδια κυκλοφορούσαν μέσα στους χοίρους επί χρόνια, ενώ η αρχική μεταπήδησή του νέου ιού στους ανθρώπους εκτιμάται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2008 (μπορεί και ακόμα νωρίτερα), δηλαδή πολλούς μήνες πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις αρχές του 2009, αλλά η εξάπλωσή του στον ανθρώπινο πληθυσμό ουσιαστικά άρχισε τον Ιανουάριο του 2009.

Κατά τους επιστήμονες, η μετακίνηση ζωντανών χοίρων μεταξύ της Ευρασίας και της Β.Αμερικής, στο πλαίσιο του εμπορίου ζώων, φαίνεται να διευκόλυνε το ανακάτεμα των διαφορετικών ιών γρίπης, δημιουργώντας το νέο στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πλέον την πανδημία. Οι ερευνητές επικρίνουν την έλλειψη ενός μηχανισμού συστηματικής παρακολούθησης των χοίρων, κάτι που επέτρεψε στον ιό να εξελιχθεί αργά αλλά ανενόχλητα.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο "μοριακού ρολογιού", για να συγκρίνουν τον ιό της πανδημίας με τους συγγενικούς του ιούς και να εκτιμήσουν την ηλικία του νέου ιού με βάση τις διαχρονικές γενετικές μεταλλάξεις του, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο κοινός "πρόγονος" του νέου Η1Ν1 και των στενότερων συγγενικών ιών των χοίρων υπήρχε πριν 9,2 έως 17,2 χρόνια, με άλλα λόγια οι προγονικοί ιοί της τωρινής πανδημίας κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και απαρατήρητοι για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το πρόβλημα πάντως, όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, έγκειται στο ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες ουσιαστικά δεν διαθέτουν την ικανότητα να εντοπίζουν στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν στους χοίρους και τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε ανθρώπινες επιδημίες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/uidfinder/10.1038/nature08182

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: