Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η οξίνιση των ωκεανών θα πλήξει σοβαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Οι κορυφαίες επιστημονικές Ακαδημίες του κόσμου απηύθυναν επείγουσα έκκληση, προκειμένου οι συνομιλίες των κυβερνήσεων στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, να συμπεριλάβουν πλέον και το άμεσο πρόβλημα της οξίνισης των ωκεανών, που αποτελεί ένα επικίνδυνο υποπροϊόν της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με άνθρακα.

"Η οξίνιση των ωκεανών αναμένεται να προκαλέσει μαζική διάβρωση των κοραλλιογενών υφάλων και δραματικές αλλαγές στη βιοποικιλότητα των ωκεανών μας, καθώς επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παραγωγή τροφής και την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων", προειδοποίησαν 70 επιστημονικές Ακαδημίες σε κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκκληση έγινε κατά την έναρξη του 12ήμερου κύκλου διαπραγματεύσεων στη Βόννη, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που έχει ως στόχο να οδηγήσει τα 192 συμμετέχοντα κράτη σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη φέτος το Δεκέμβριο, με τον καθορισμό νέων στόχων για την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Όλοι γνωρίζουν ότι η διογκούμενη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγεί στην κλιματική αλλαγή, αλλά υπάρχει άλλη μια περιβαλλοντική επίπτωση - η οξίνιση των ωκεανών- που δεν έχει ακόμα τραβήξει πολύ την προσοχή των πολιτικών", δήλωσε ο Μάρτιν Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας.

"Εκτός και αν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωθούν κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια υποθαλάσσια καταστροφή, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Οι συνέπειες θα είναι παγκόσμιες, απειλώντας τη διατροφική ασφάλεια, την προστασία των ακτών και τις τοπικές οικονομίες, γι' αυτό στην Κοπεγχάγη αυτή η πολύ σοβαρή απειλή πρέπει να τεθεί επί τάπητος", πρόσθεσε.

Σύμφωνα εξάλλου με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οξίνιση των ωκεανών, που αποτελεί άμεση συνέπεια των αυξανομένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόκειται να μεταβάλει για πάντα τα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, αλλά θα έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως απώλεια εισοδήματος για πολλούς ανθρώπους και αύξηση της ανεργίας.

Όπως η όξινη βροχή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην ξηρά, έτσι και η οξίνιση των υδάτων των ωκεανών προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την εντατική καύση των ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Οι διαδικασίες αυτές έχουν αυξήσει κατά σχεδόν 40% το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που με τη σειρά του μεταβάλλει διαρκώς την χημεία των θαλασσών, κάνοντας όλο και πιο όξινα τα επιφανειακά ύδατα.

Οι πληθυσμοί των ψαριών και οι άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως το πλαγκτόν, τα οστρακόδερμα (καβούρια κλπ), οι γαρίδες και τα κοράλλια αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την εντεινόμενη οξίνιση των νερών, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει πολλές αλιευτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό "Environmental Research Letters", προτείνει την λήψη μιας σειράς μέτρων για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη οικονομική κρίση στον τομέα της αλιείας, η οποία θα επηρεάσει όλη την αλυσίδα παραγωγής-διανομής-πώλησης, από τον ψαρά μέχρι το ιχθυοπωλείο και το εστιατόριο με τα θαλασσινά.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οξίνιση των ωκεανών θα έχει παγκόσμιες πολιτικές, ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα θα αναστατώσει τα οικοσυστήματα.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: