Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Για το Greek Summer 2009

Για το Greek Summer 2009, που φτάνει στο Παλαιοχώρι σήμερα το απόγευμα, η "Εβδόμη" έγραψε πριν μερικές ημέρες:

ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Παιδιά από την Αμερική θα μείνουν δυο βδομάδες στο Παλαιοχώρι

Φέτος, τα παιδιά θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ανοιχτού αγροτικού μουσείου

Στο Παλαιοχώρι επιστρέφει και φέτος το "Greek Summer", το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που υλοποιεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το πρόγραμμα επανέρχεται στο ίδιο μέρος όπου έχει φιλοξενηθεί στο παρελθόν, αφού πέρυσι τα παιδιά του "Greek Summer" βρέθηκαν, για πρώτη φορά, στο όμορφο χωριό του Παγγαίου.

Έτσι λοιπόν, 31 παιδιά από τις ΗΠΑ, θα ζήσουν για δύο εβδομάδες στο Παλαιοχώρι, και με την εργασία τους θα προσφέρουν στο χωριό κοινωνικό έργο. Την ευθύνη της φιλοξενίας έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου, που οργανώνει και την παραμονή της αποστολής με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του Δήμου Παγγαίου. Τα παιδιά θα φτάσουν στο Παλαιοχώρι την Κυριακή 28 Ιουνίου, και θα παραμείνουν στο χωριό μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα, διάρκειας πέντε εβδομάδων, περιλαμβάνει περιήγηση σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, και αφιερώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του στη διαμονή σε ένα χωριό όπου συνεισφέρουν στην υλοποίηση κάποιου έργου. Έτσι και φέτος επιλέχθηκε το γραφικό Παλαιοχώρι, το οποίο και ενθουσίασε τους πάντες. Η τοπική κοινωνία ήδη περιμένει να φιλοξενήσει τα παιδιά, ώστε να νιώσουν άνετα, όπως και πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το έργο, στην υλοποίηση του οποίου θα βοηθήσουν τα παιδιά, είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού αγροτικού μουσείου, όπου θα εκτεθούν διάφορα αγροτικά μηχανήματα, τα οποία είχαν το δικό τους ρόλο στις αγροτικές δραστηριότητες της περιοχής κατά το παρελθόν.

Όπως πέρυσι

Όσον αφορά το "Greek Summer" του 2008, η επίσημη υποδοχή των παιδιών πραγματοποιήθηκε, με μια ιδιαίτερη τελετή στην κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία κατέληξε σε ένα τυπικό ελληνικό πανηγύρι που ενθουσίασε τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο της παραμονής τους στο Παλαιοχώρι, τα παιδιά από τις ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις ομορφιές και στα αξιοθέατα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, να έχουν επαφές με συνομήλικους τους και να διασκεδάσουν με τρόπο καθαρά ...ελληνικό! Εκδρομές, ξεναγήσεις, γιορτές, αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και συνεισφορά στην αναβίωση εθίμων, ήταν όλα στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του έργου που έπρεπε να προσφέρουν ήταν η βοήθεια στην ανάπλαση του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου, φορέας που οργάνωσε τη φιλοξενία των παιδιών στο Παλαιοχώρι. Έτσι το πρόγραμμα τους περιελάμβανε το πρωί εργασία στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, και το απόγευμα διάφορες "εξορμήσεις" αλλά και διασκέδαση.
Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά από τις δύο εβδομάδες που διέμειναν στο Παλαιοχώρι ήταν οι καλύτερες δυνατές και αυτό φάνηκε τη στιγμή της αναχώρησης, που όλα τα παιδιά με δάκρυα στα μάτια είπαν αντίο στο Παλαιοχώρι και στην κοινωνία που σύσσωμη, τα αποχαιρέτησε. Βέβαια οι επαφές διατηρήθηκαν και πολλά από τα παιδιά υποσχέθηκαν ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο όμορφο Παλαιοχώρι και στους φίλους και φίλες που απέκτησαν εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: