Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Κάπνισμα + Πίεση + Χοληστερίνη = Δέκα χρόνια λιγότερη ζωή

Τα "μαθηματικά της καρδιάς" φέρνουν ανάλογο πονοκέφαλο με αυτά του σχολείου. Οι μεσήλικες καπνιστές, που έχουν υψηλή πίεση και αυξημένη χοληστερίνη, κινδυνεύουν να ζήσουν δέκα χρόνια λιγότερα σε σχέση με όσους δεν έχουν κανέναν από αυτούς τους τρεις παράγοντες κινδύνου. Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με το BBC.

Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσε πάνω από 19.000 δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας 40 - 69 ετών για μια περίοδο 38 ετών. Συμπέρανε ότι όσοι έχουν "τρία στα τρία" (κάπνισμα-πίεση-χοληστερίνη) και ηλικία 50 ετών, απειλούνται, κατά μέσο όρο, με συντομότερη ζωή κατά δέκα χρόνια, δηλαδή κινδυνεύουν να πεθάνουν στα 74 τους χρόνια έναντι στα 83 τους για όσους είναι απαλλαγμένοι από τέτοια προβλήματα.

Όταν οι ερευνητές διεύρυναν την μελέτη τους για να συμπεριλάβει και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το στρες, διαπίστωσαν μια ακόμα μεγαλύτερη "ψαλίδα" 15 ετών προσδοκώμενης ζωής ανάμεσα στο 5% των ατόμων με τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου και στο 5% εκείνων με τους λιγότερους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Κλαρκ, "αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα και πάρει μέτρα μείωσης της πίεσης, της χοληστερίνης και του βάρους του, αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένο προσδόκιμο ζωής". Αν και η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες, ανάλογα αποτελέσματα εκτιμάται ότι ισχύουν και για τις γυναίκες.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: