Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ερευνα για την απώλεια κιονόκρανου που ήταν τοποθετημένο στον υπαίθριο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας

Υπόθεση απώλειας κιονόκρανου που ήταν τοποθετημένο στον υπαίθριο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας απασχολεί τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ηδη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αργά χθες το βράδυ η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη, ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Γεωργία Χατζή, ότι σύμφωνα με αναφορά φύλακα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, "απουσίαζε από τη θέση του κιονόκρανο διαστάσεων 30 εκ. επί 30 εκ. επί 20 εκ. που ανήκε σε Παλιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα μ.Χ".

Το συγκεκριμένο κιονόκρανο, μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη, βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε τειχίο του ναού, στον υπαίθριο χώρο. Η κ. Βλαζάκη ενημέρωσε αμέσως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για το συμβάν και λίγο αργότερα, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε στην κ. Βλαζάκη την οδηγία να διεξαχθεί με το πρώτο φως της ημέρας ενδελεχής έρευνα σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στην περίμετρό του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κιονόκρανο είχε μετακινηθεί από τρίτους σε διαφορετική θέση από την αρχική του.

Σήμερα το πρωί η κ. Χατζή ανέφερε ότι είχε περατωθεί η διαταχθείσα πρωινή έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να ανευρεθεί το κιονόκρανο.

"Αμέσως μετά -προστίθεται στην ανακοίνωση- ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία για τα συμβάντα και ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή της. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε στην κα. Μ. Βλαζάκη ότι λόγω των γεγονότων αυτών, η Προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τίθεται σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, μέχρι να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της και της ζήτησε να αναλάβει το χειρισμό της όλης υπόθεσης, μεταβαίνοντας αμέσως η ίδια στην Αρχαία Ολυμπία. Διετάχθη επίσης η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης".

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: