Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτεθειμένο στον καπνό παρά τα επιβληθέντα αντικαπνιστικά μέτρα

Ποσοστό μεγαλύτερο του 94% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν προστατεύεται από τους αντικαπνιστικούς νόμους μένοντας έτσι εκτεθειμένο στην κυριότερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σε έκθεση του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Επιδημία Καπνίσματος, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η πολιτική της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, από το οποίο πεθαίνουν πρόωρα περίπου 600.000 άνθρωποι κάθε χρόνο και το οποίο προκαλεί παραμορφωτικές ασθένειες και αναπηρίες και οικονομικές απώλειες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος με το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού -- περίπου 154 εκατομμύρια άνθρωποι-- να καλύπτονται από τους αντικαπνιστικούς νόμους που θεσπίστηκαν το 2008. Αλλά προειδοποιεί για πολλούς περισσότερους πρόωρους θανάτους αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν άμεσα.

"Το γεγονός ότι περισσότεροι από το 94% των ανθρώπων παραμένουν απροστάτευτοι από τους ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους, αποδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά", δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ στις μη μεταδοτικές ασθένειες Άλα Όλγουαν. Επιστημονικά στοιχεία έχουν κατηγορηματικά αποδείξει ότι η έκθεση στον καπνό προκαλεί θανάτους, ασθένειες και αναπηρίες. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το ποσοστό του καπνίσματος έχει μειωθεί στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η δυτική Ευρώπη, αλλά έχει αυξηθεί σε μεγάλο τμήμα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι επτά χώρες -- Κολομβία, Τζιμπουτί, Γουατεμάλα, Μαυρίκιος, Παναμάς, Τουρκία και Ζάμπια-- επέβαλαν ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους το 2008 αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών όπου ισχύουν τα αντικαπνιστικά μέτρα σε 17. Η κατανάλωση προϊόντων καπνού είναι πρωταρχική αιτία αποτρέψιμου θανάτου στον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Έρευνα που εκπόνησε το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα τον Αύγουστο αναφέρει ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αυτό τον αιώνα, αν αυτοί συνεχίσουν να καπνίζουν. "Εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για τον έλεγχο της επιδημίας καπνίσματος, ο ετήσιος απολογισμός θανάτων μπορεί να φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030", αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

"Περισσότεροι από το 80% των πρόωρων αυτών θανάτων θα σημειώνονταν σε χώρες χαμηλού ή μετρίου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, ακριβώς εκεί όπου είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν τόσο μεγάλες απώλειες". Η έκθεση του ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο έλεγχος του καπνίσματος εξακολουθεί να υπο-χρηματοδοτείται. Ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια απ΄όσα συλλέγονται ανά τον κόσμο από τον επιβληθέντα φόρο στον καπνό, προκειμένου να εφαρμοστούν τρόποι διακοπής του καπνίσματος.

Περιορισμένη είναι η πρόοδος στην επιβολή της απαγόρευσης διαφήμισης προϊόντων καπνού, αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα έχει "παγώσει" και η διαδικασία αύξησης του φόρου στα προϊόντα καπνού με σχεδόν το 95% των ανθρώπων να ζουν σε χώρες όπου η φορολογία είναι μικρότερη από το 75% της λιανικής τιμής πώλησης. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τη σύμβαση για τον έλεγχο του καπνίσματος, που έχουν υπογράψει 170 χώρες. Η σύμβαση καλεί τις χώρες να υιοθετήσουν τα μέτρα πρόληψης κατά του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας των παθητικών καπνιστών.

Κάνει επίσης έκκληση για την παροχή βοήθειας στους καπνιστές να σταματήσουν το καπνισμα, με την επιβολή της απαγόρευσης των διαφημίσεων προϊόντων καπνού και την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Επί του παρόντος, κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από κάποιο από τα μέτρα αυτά, αναφέρει ο ΠΟΥ.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: