Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Παρελθόν είναι πια οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελούσε από τα πρώτα θέματα συζήτησης σχεδόν για δυο μήνες, από την επομένη των εκλογών δηλαδή. Νέος πρόεδρος, και μάλιστα χωρίς αμφιβολίες, είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που άφησε αρκετά πίσω την Ντόρα Μπακογιάννη, και περιόρισε στο 10% περίπου τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι τροφοδοτούνταν από τα προεκλογικά σενάρια και τις συμμαχίες, ενόψει των εκλογών, τώρα έχασαν το αντικείμενο των συζητήσεών τους, αφού οι εκλογές πέρασαν και μάλιστα δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Παρόλα αυτά, το ερώτημα «με τι θα ασχολούνται όλοι αυτοί που ήθελαν να σχολιάζουν την πορεία της πολιτικής ζωής στη χώρα και να πλέκουν σενάρια;», έχει απάντηση που και πάλι έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία.

Κάποιοι τώρα στηρίζονται στους «δυσαρεστημένους», που ποτέ δεν «χώνεψαν» τον Αντώνη Σαμαρά, από το 1993, από τη γνωστή τότε ανεξαρτητοποίηση του που για πολλούς στοίχισε την «πτώση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Κάποιοι τότε μιλούσαν για «προδοσία», ιδέα που σε πολλούς διατηρείται μέχρι σήμερα. Αυτοί είναι που κάνουν λόγο για κίνδυνο διάσπασης της βάσης.

Σενάριο που οι ίδιοι λένε ότι θα λάβει σάρκα και οστά στο επόμενο διάστημα, με ψηφοφόρους να υποστηρίζουν ότι θα στραφούν στον ΛΑΟΣ και στον Γιώργο Καρατζαφέρη, ή και σε κάποιο άλλο πολιτικό σχήμα. Μάλιστα ευθύνη για την «τάση» αυτή έχει και η γνωστή κόντρα της οικογένειας Μητσοτάκη, και συνεπώς και της Ντόρας Μπακογιάννη, με το νέο, πλέον, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πέρασε στον κόσμο.

Κάποιοι ωστόσο κρατούν αποστάσεις από την προς ΛΑΟΣ κίνηση, μια και αυτό το κόμμα είναι κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που «αποσχίσθηκε», κάτι σαν την «Πολιτική Άνοιξη» το 1993 δηλαδή. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ, και την οποία είχε δεσμευτεί ότι θα ανοίξει ο κ. Σαμαράς, μετά τις προχθεσινές εκλογές. Αυτό είχε πει και από την Καβάλα, όταν μίλησε σε συγκέντρωση νεοδημοκρατών.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι στηρίζονται στους συνειδητούς νεοδημοκράτες που δεν θα φύγουν από το «μαντρί», όπως λένε, και θα συμβιβαστούν με την πραγματικότητα που θέλει τον Αντώνη Σαμαρά νέο πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα εκλέχτηκε από τη βάση, και με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου, που εντυπωσίασε κόμη και το ίδιο το κόμμα.

Όπως και να έχει, το παρασκήνιο στο επόμενο διάστημα θα είναι ενδιαφέρον, και το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα περιμένει «στη γωνία» τον νέο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον πρέπει να βρει τον δρόμο του και να ασχοληθεί με την πολιτική επικαιρότητα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: