Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Το τηλεσκόπιο Χαμπλ "είδε" τους πιο μακρινούς μέχρι τώρα γαλαξίες

Το τροχιακό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στον χώρο και τον χρόνο εικόνες του σύμπαντος μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη ευρέος πεδίου κάμερα 3 του αναβαθμισμένου τηλεσκοπίου (το οποίο απέκτησε νέα "μάτια" φέτος τον Μάιο), που είναι σε θέση να "δει" υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα, με μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από το ορατό φως, που είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι και θεωρείται "πέρα από το κόκκινο". Όσο πιο μακρινό είναι ένα αντικείμενο και καθώς το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, το φως εμφανίζεται όλο και πιο κόκκινο. Αυτή η μετατόπιση προς το κόκκινο του φάσματος είναι η βασική ένδειξη για την απόσταση ενός ουρανίου αντικειμένου.

Η ανακάλυψη έγινε από δύο ομάδες βρετανών αστρονόμων, μια υπό τον δρα Άντριου Μπούνκερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μια υπό τον δρα Ρος ΜακΛιουρ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και δημοσιεύονται στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το σύμπαν είχε περίπου το ένα εικοστό της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ" της Δημιουργίας. Οι νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές, αναμένεται να γίνουν όταν το υπό κατασκευή αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Τζέημς Γουέμπ" αντικαταστήσει το "Χαμπλ" κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Το 2007, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έλις του πανεπιστημίου Καλτέκ (Caltech) της Καλιφόρνιας είχε κατορθώσει να ανακαλύψει φως από γαλαξίες εξίσου -ίσως και πιο μακρινούς- από αυτούς που μόλις ανακαλύφθηκαν. Τα ευρήματα εκείνα μελετώνται ακόμα από τους επιστήμονες και μένει επίσης να επιβεβαιωθούν.

Link: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στις διευθύνσεις: http://arxiv.org/abs/0909.2437 και http://arxiv.org/abs/0910.1098 και http://arxiv.org/abs/0909.2255

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: