Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

«Ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων θα γίνει η Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ

Η «διαφοροποίηση» ήταν η λέξη - κλειδί, που κυριάρχησε στο διεθνές φόρουμ, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας - Η προσέγγιση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», στη Σόφια. Στο φόρουμ έλαβαν μέρος υπουργοί Ενέργειας και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από τις χώρες των Βαλκανίων, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ, και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Τα διάφορα σχέδια ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου από τις χώρες - παραγωγούς, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφοροποίηση των πηγών αλλά και των διαδρομών του «γαλάζιου καυσίμου» μέχρι τις ευρωπαϊκές αγορές, ήταν το κύριο θέμα του φόρουμ, τις εργασίες του οποίου εγκαινίασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Στην Ελλάδα, τη διαφοροποίηση ήδη την έχουμε πετύχει. Ωστόσο, είμαστε σε θέση να γίνουμε και κόμβος για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και σε όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Χάρης Σαχίνης, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέσει στο μέλλον το δίκτυο μεταφοράς της Βουλγαρίας με τον αγωγό, που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

«Φτηνό, γρήγορο και εφικτό», χαρακτήρισε ο κ. Σαχίνης το σχέδιο αυτό, στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μήκος του μελλοντικού αγωγού υπολογίζεται σε 170 χιλιόμετρα και το κόστος του ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ, τα 40 των οποίων θα προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Σκεφτείτε το αυτό σε σύγκριση με τα επτά δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχεται το κόστος του αγωγού Ναμπούκο», πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης, ο οποίος συζήτησε με τους Βούλγαρους αρμοδίους τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη υπογραφή, στη Θεσσαλονίκη, της ιδρυτικής συμφωνίας για τη μεικτή εταιρία της ΔΕΠΑ, της Bulgarian Energy Holding και της ιταλικής Edison, που θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό.

«Μπορούμε να πάρουμε την τελική επενδυτική απόφαση πριν από το τέλος του χρόνου. Μετά, θέλουμε δύο χρόνια, για να τον φτιάξουμε. Δηλαδή, μέσα στο 2013 μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, άλλη πηγή αερίου, με την οποία η Ελλάδα είναι σε θέση να δώσει ενεργό «παρών» στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, είναι το τερματικό LNG (φόρτο-εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου), στη Ρεβυθούσα, η επένδυση για το οποίο ήδη έχει γίνει.

Όπως ανακοίνωσαν στο φόρουμ Βούλγαροι και Ρουμάνοι αντιπρόσωποι, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμος και ο αγωγός αερίου, που θα συνδέσει τα δίκτυα των δύο χωρών στο ύψος των συνοριακών πόλεων Ρούσε και Γκιούργεβο. Ο αντίστοιχος αγωγός μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας θα είναι πραγματικότητα ως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον διευθυντή του αρμόδιου δημόσιου οργανισμού της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ, όπως ανήγγειλε ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, αρμόδιοι εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και της Σερβίας θα υπογράψουν συμφωνία σύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου των δύο γειτονικών χωρών.


(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: