Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αναστάλθηκε από το Δήμο της Ιερουσαλήμ το αρχαιολογικό σχέδιο, που έθετε σε κίνδυνο παλαιστινιακές κατοικίες

Επικρινόμενος σφοδρά ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ μετέθεσε χρονικά, με σημερινή απόφασή του, την εφαρμογή ενός σχεδίου αρχαιολογικού χαρακτήρα, που όμως έθετε σε κίνδυνο πολλές (50) παλαιστινιακές κατοικίες στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, ύστερα μάλιστα από εισήγηση-- προς την ίδια κατεύθυνση-- του πρωθυπουργού του Ισραήλ. "Θα συζητήσω με τους κατοίκους, όπως μου το ζητεί ο πρωθυπουργός, αναστέλλω προς το παρόν την εφαρμογή του αρχαιολογικού αυτού σχεδίου, για όσο θα διαβουλεύομαι με τους κατοίκους", τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ.

-Το αρχαιολογικό αυτό σχέδιο είχε τον τίτλο "Ο (βιβλικός) βασιλικός κήπος" (αναφορά στους Κήπους του Σολόμωντα), αφορούσε δε τη συνοικία Σιλουάν στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

-Το εν λόγω σχέδιο, πρόσθετε ακόμα περισσότερη ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα των σχέσεων με την παλαιστινιακή πλευρά, λόγω της κυβερνητικής απόφασης ο "Τάφος της Ραχήλ" στη Βηθλεέμ και το "Σπήλαιο των Πατριαρχών" στη Χεβρώνα να συμπεριληφθούν στην ισραηλινή πολιτιστική κληρονομιά. "Λάδι στη φωτιά" είχε βάλει την Κυριακή κι η παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στη μουσουλμανική "Πλατεία των Τεμενών", με τη δικαιολογία της εξουδετέρωσης Εβραίων εξτρεμιστών.

Όλα αυτά, ενώ οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν την ισραηλινή προσπάθεια εξιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ και όλα τα εποικιστικά σχέδια του εβραϊκού κράτους, με αποτέλεσμα μετά τον Δεκέμβριο 2008 ο ειρηνευτικός διάλογος να έχει αποτελματωθεί...

Το Ισραήλ κατέλαβε τον Ιούνιο 1967, στρατιωτικά, όλη την Ιερουσαλήμ, την προσάρτησε στην επικράτειά του αργότερα και έχει διοργανώσει μία πολύ δύσκολη νομοθετική διαδικασία για τυχόν μεταβολή σαυτό το ντε φάκτο καθεστώς.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ιερουσαλήμ (σχεδόν 300 χιλιάδες Άραβες ζουν στον ανατολικό τομέα) για πρωτεύουσα του ανεξαρτήτου κράτους τους.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: