Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διπλό χτύπημα μετεωριτών και όχι μόνο ένα μπορεί να προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων

Νέα στοιχεία επιστημονικών ερευνών ενισχύουν τη θεωρία ότι ήταν τουλάχιστον δύο οι μετεωρίτες -και όχι μόνο ένας- που προσέκρουσαν στον πλανήτη μας, προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων περίπου πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα τεράστιο κρατήρα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Τώρα, όμως, ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ντέηβιντ Τζόλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Αμπερντίν, επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος μεγάλος κρατήρας στην Ουκρανία χρονολογείται από την ίδια περίπου περίοδο, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Γη να βομβαρδίστηκε από σειρά μετεωριτών. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Geology" της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, σύμφωνα με το BBC.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου πριν από 30 χρόνια η θεωρία ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πτώσης μετεωρίτη, είχε συναντήσει έντονες επιστημονικές αντιδράσεις. Όμως, η ανακάλυψη στη συνέχεια του πελώριου κρατήρα στη χερσόνησο Γιουκατάν στον Κόλπο του Μεξικού αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου ως επιβεβαίωση της μέχρι τότε επίμαχης θεωρίας.

Ο κρατήρας Μπόλτις στην Ουκρανία είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 2002, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν βέβαιη η χρονολόγησή του. Όμως, αυτή τη φορά, οι επιστήμονες μελέτησαν γύρη και σπόρους από απολιθωμένα φυτά (φτέρες) στα στρώματα λάσπης που γεμίζουν τον κρατήρα και συμπέραναν ότι αν και οι δύο κρατήρες δεν δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα, τα δύο γεγονότα απέχουν μεταξύ τους μόλις δύο έως πέντε χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί να βρουν ίχνη και άλλων κρατήρων από την ίδια περίπου εποχή, πιστεύουν ότι τελικά οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από προσώπου γης από ένα και μοναδικό χτύπημα εξ ουρανού, αλλά από μια "βροχή" διαδοχικών μετεωριτών που κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αβέβαιη παραμένει η αιτία για αυτό τον εξ αέρος βομβαρδισμό. Μια εκδοχή είναι η σύγκρουση στο διάστημα ουρανίων σωμάτων, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετεωρίτες που έπληξαν τον πλανήτη μας.



Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://geology.gsapubs.org/content/38/9/835.abstract

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: