Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στo πλαίσιo της αναδείξεως της Αλεξάνδρειας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το έτος 2010 και τιμώντας τις πενθήμερες εκδηλώσεις «Αλεξανδρινές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Ελλογιμ.κ.Απόστολο Τριφύλλη, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε την 27η Σεπτεμβρίου ε.ε. την περιλάλητη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Εκεί τον υπεδέχθη ο Ελλογιμ. Dr Mohamed Awad, Διευθυντής του «Alexandria and Mediterranean Research Center (Alex-Med)», ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προκλήσεις που εμπερικλείει το έργο διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Ξεχωριστή βέβαια θέση στην ιστορική μνήμη της πόλης κατέχει η προσφορά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπως αυτή κεφαλαιώνεται από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο. Σημαντικά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η ανακαίνιση του περιβλέπτου Πατριαρχικού Μεγάρου, της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κ.α. Άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ανάδειξη των ελληνορωμαϊκών υδατοδεξαμενών στα υπόγεια του Πατριαρχικού Οίκου και η συντήρηση των πνευματικών θησαυρών της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, έργο για το οποίο ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Διευθυντή του Κέντρου Χειρογράφων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Dr Youssef Ziedan.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μακ.Πατριάρχης ενημερώθηκε από τον Ελλογιμ.κ. Χάρη Τζάλα, επικεφαλής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές στο λιμένα της Αλεξάνδρειας, για την διαδικασία χαρτογράφησης και τεκμηρίωσης του βυθισμένου παλαιοχριστιανικού ναού που χτίστηκε στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: