Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

"Καπελώνουν" την Αυτοδιοίκηση του "Καλλικράτη"



«ΕΥΝΟΥΧΙΣΑΝ» ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Καλλικράτης, άκυρον!

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα τεχνικά έργα των επόμενων δεκαετιών παραδόθηκαν προκαταβολικά σε ανώνυμες εταιρίες




Τη μεταβίβαση σε ανώνυμες εταιρίες αρμοδιοτήτων των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών όλης της χώρας καταγγέλλει με επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας ότι με απόφαση του ιδίου και του υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη ανατέθηκε στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» η μελέτη, δημοπράτηση και κατασκευή περίπου εκατό έργων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα μεταξύ αυτών των έργων είναι και η κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καβάλας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «τα έργα των περιοχών Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που προβλέπεται να υλοποιηθούν στις επόμενες δεκαετίες έχουν ανατεθεί από τώρα. Οι τεχνικές υπηρεσίες των τριών περιφερειών και οι τοπικές τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕΔΙ δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Επομένως η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναβάλλεται για τριάντα τουλάχιστον χρόνια».

«Η ανάθεση μέχρι τώρα διαφόρων μεγάλων έργων σε ΑΕ (Εγνατία Οδός ΑΕ, Κρήτη ΑΕ), και τώρα η αθρόα ανάθεση μικροέργων επιπέδου Δήμου θέτει συνειδητά στο περιθώριο τις τοπικές δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, τους αφαιρεί αντικείμενο με τελικό στόχο την απαξίωση και τον ευτελισμό τους, παραγκωνίζει το έμπειρο προσωπικό τους εξαναγκάζοντας το σε απραξία, ώστε να δοθούν κατόπιν όλα τα έργα σε Ανώνυμες Εταιρίες, ως αναγκαία λύση», αναφέρεται στην επιστολή και υπογραμμίζεται πως «μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας των ΑΕ γνωρίζουμε πια ότι λειτουργούν με αμφισβητούμενη διαφάνεια, έξω από το δημόσιο λογιστικό έλεγχο, με ειδικό νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής των έργων, στοιχίζοντας πανάκριβα στον ελληνικό λαό με τα υπέρογκα λειτουργικά τους έξοδα και με το αυξημένο κόστος των έργων που έχουν εκτελέσει μέχρι τώρα».

Παράλληλα καλεί τον υπουργό να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων το «πως αυτές οι διυπουργικές αποφάσεις «ευνουχισμού» του Καλλικράτη συνάδουν με τη διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι οι προσεχείς εκλογές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν δημοψήφισμα υπέρ του Καλλικράτη;», το «γιατί τόση βιασύνη ωμής παρέμβασης στις αρμοδιότητες της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης δύο μήνες πριν τις εκλογές;», το «πως είναι δυνατόν να δεσμεύσετε τις αιρετές αυτοδιοικήσεις για το πρόγραμμα έργων των επομένων χρόνων και τους φορείς υλοποίησής τους;», κ.α.

Κλείνοντας η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις αποφάσεις και καλεί τον υπουργό να τις ανακαλέσει άμεσα ως «απαράδεκτες και αναιτιολόγητες», και επισημαίνει ότι «διαφορετικά σας επισημαίνουμε την προσωπική σας ευθύνη για το νοσηρό κλίμα ανασφάλειας και φοβίας που διαμορφώνεται στις υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕΔΙ, αλλά και του συνόλου των περιφερειακών τεχνικών υπηρεσιών της χώρας και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην αυτοπεποίθηση τους, την αποτελεσματικότητά τους και τον αναγκαίο κοινωνικά αποδεκτό ρόλο ως προς τη λειτουργία τους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση. Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των συνδέλφων μας και κυρίως των νέων, που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής. Αγωνιστήκαμε και θα αγωνιστούμε χωρίς συμβιβασμούς με τους μηχανισμούς αδιαφάνειας και διαπλοκής, για σύγχρονες και ποιοτικά αναβαθμισμένες τεχνικές υπηρεσίες, που θα υπηρετούν το συμφέρον του πολίτη και όχι αλλότρια συμφέροντα».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr


(Δημοσιεύτηκε στην "Εβδόμη" την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010)

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: