Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αραγε τι θα συνέβαινε;

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με το τι θα συνέβαινε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αν κάτι άλλαζε ξαφνικά. Τόσο ξαφνικά που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Παραμένει ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί αν στις 30 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν τη λήξη της χρονιάς και μαζί τη λήξη της αυτοδιοικητικής περιόδου, υπέβαλαν την παραίτησή τους όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι εκτός από τη μη λειτουργία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, έστω και τυπικά, για μια μέρα, δεν θα ήταν δυνατή η παράδοση των υπηρεσιών και όλων των άλλων τυπικών διαδικασιών που προβλέπονται για τη «μεταφορά» των αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, θεσμός που αρχίζει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι λοιπόν, εφόσον όλοι θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους, κανείς δεν θα μπορούσε να παραδώσει, αφού κανείς δεν θα υπήρχε εν ενεργεία.

Βέβαια στο σενάριο αυτό, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Παύλος Γεωργόπουλος, σχολίασε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού απαιτούνται διαδικασίες, τόσο χρονοβόρες που δεν προλαβαίνουν να γίνουν, και συγκεκριμένα παρατήρησε ότι οι παραιτήσεις αποστέλλονται στη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία στη συνέχεια κάνει αποδεκτή ή όχι την παραίτηση, οπότε ακόμη και να ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία, και να υπήρχε η διάθεση της Περιφέρειας να αποδεχθεί το σύνολο των παραιτήσεων, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι απομένει.

Ωστόσο ένα δεύτερο σενάριο που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο θεσμό θα ήταν η παραίτηση των τεσσάρων αντινομαρχών από τις αρμοδιότητές τους ως αντινομάρχες. Τον ορισμό των αντινομαρχών κάνει ο νομάρχης, ο οποίος όμως είναι σε αργία, οπότε θα ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι ο νομάρχης δεν ασκεί τα καθήκοντά του, η αντικατάστασή τους και ο ορισμός νέων αντινομαρχών. Αυτό σημαίνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα έμενε ακέφαλη και σίγουρα θα γινόταν φύλλο και φτερό ο Κώδικας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: