Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μακάρι να έχει αποτέλεσμα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Αναγκαιότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης για την τελική διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου».

Η σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2006-2010 στο Λιθοχώρι του σημερινού Δήμου Νέστου, με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο, που έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα μοναδικής αξίας.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν διάφορα αρχιτεκτονικά λείψανα, που χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., όπως: τμήμα κτηρίου (αγροικία ή σταθμός της αρχαίας Εγνατίας), τα θεμέλια ενός πύργου, δυο ανισομεγέθεις κυκλικοί ταφικοί περίβολοι και δυο τοίχοι. Επίσης, ερευνήθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο -με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.- η ύπαρξη του οποίου δεν ήταν γνωστή. Πρόκειται για το δεύτερο οργανωμένο νεκροταφείο που βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από εκείνο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον νομό Έβρου.

Η βόρεια περιοχή του νεκροταφείου παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων και η δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος, το οποίο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και φέρει παραστάσεις μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. Τα περισσότερα άλογα έφεραν ιπποσκευές, από τις οποίες σώθηκαν χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρίσκονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το έργο της ανασκαφής έχει χρηματοδοτηθεί από την Εγνατία Α.Ε., αλλά στο τέλος του μηνός υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η διάθεση πόρων. Η ανασκαφή έχει μεν ολοκληρωθεί, ωστόσο απομένει η μελέτη της, η ολοκλήρωση του προσωρινού κλειστού στεγάστρου και η διαμόρφωση του χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση της τελικής διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη της σωστικής ανασκαφής στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου; Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κλειστού στεγάστρου και της τελικής διαμόρφωσης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: