Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Βήμα για τους "αποκλεισμένους" του 12%

Έφτασε επιτέλους στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Καβάλα η σχετική απόφαση του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις δικαιούνται τελικά την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας, του γνωστού 12%, κάτι που λάμβαναν αλλά πριν λίγο καιρό αποφασίστηκε η εξαίρεσή τους από το ευεργετικό αυτό μέτρο.

Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία και πολλές επιχειρήσεις ξαφνικά βρέθηκαν με τη «θηλιά στο λαιμό», αφού ουσιαστικά αποκλείστηκαν από αυτή την οικονομική «ανάσα» που τους έδινε το κράτος. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, Έφη Πέπα, η σχετική απόφαση έχει καταφθάσει, αν και ακόμη δεν έχει έρθει η απόφαση για το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί αλλά και σε πόσες δόσεις.

Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε και ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής που ασχολήθηκε με το θέμα. Όπως είπε, «δεν έκανα τίποτε παραπάνω από το αυτονόητο. Πίστεψα από τη πρώτη στιγμή στο δίκαιο των θέσεων όλων αυτών των μικροεπαγγελματιών και των ιδιοκτητών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ενταχτούν στο μέτρο αυτό και είχαν άδικα αποκλειστεί με απόφαση του προηγουμένου Διοικητή του ΟΑΕΔ, επί κυβερνήσεως ΝΔ. Από τη πρώτη στιγμή πάλεψα στην κατεύθυνση δικαίωσης αυτού του δίκαιου αιτήματος όλων των επαγγελματιών της περιοχής μας και αυτή η προσπάθεια έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα. Σημειωτέο το αποτέλεσμα αυτό δεν καλύπτει μόνο τους επαγγελματίες του Νομού Καβάλας αλλά λύνει το σχετικό πρόβλημα για όλους τους μικροεπαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποιες μεταποιητικές επιχειρήσεις δικαιούνται τελικά να λάβουν την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης, κατά τη συνάντηση, πριν λίγο καιρό, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Όπως είχε πει τότε ο κ. Γιαννακίδης, «έθεσα το πρόβλημα στην υπουργό Εργασίας, καθώς θεωρώ ότι είναι τελείως άδικο, ενώ παράλληλα καρκινοβατούσε το αρμόδιο υπουργείο να ορίσει τι σημαίνει μεταποιητική έκφραση. Συμφωνήσαμε και σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια ότι καθοριστικό και καταλυτικό κριτήριο του τι σημαίνει μεταποίηση, αποτελεί το πιστοποιητικό που θα προσκομίσει η επιχείρηση από το οικείο Επιμελητήριο. Αυτό αποσαφηνίστηκε, κι όσοι λοιπόν έχουν απορριφθεί και έχουν προβεί σε ενστάσεις θα ομαδοποιηθούν και σε ένα μήνα θα υπάρχει η θετική απάντηση. Ότι πράγματι ισχύει ο νόμος όπως ίσχυε και προγενέστερα. Όσοι λοιπόν έχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό από το Επιμελητήριο, δικαιούνται την επιδότηση του κόστους εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: