Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη οι εργασίες αρχαιολογικού συνεδρίου για τις ανασκαφές σε Μακεδονία και Θράκη

Από χθες ξεκίνησαν στην Θεσσαλονίκη στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, οι εργασίες του αρχαιολογικού συνεδρίου για τις ανασκαφές του 2010 σε Μακεδονία και Θράκη. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο 12 Μαρτίου με την ανακοίνωση στις 13.45 των ευρημάτων από την πανεπιστημιακή ανασκαφή στο χώρο των Φιλίππων τη περίοδο 2008 – 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ και του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γεώργιου Γούναρη «οι ανασκαφικές, εκπαιδευτικές και συντηρητικές εργασίες που διενεργούνται από το Α.Π.Θ. στους Φιλίππους υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γεωργίου Γούναρη έφεραν στο φως κατά τα έτη 2008 και 2009 αρκετούς εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς χώρους που μαζί με τα δημόσια κτήρια και τις ιδιωτικές κατοικίες που έχουν ανασκαφεί παλιότερα συμπληρώνουν την εικόνα της αποστολικής πόλης κατά τους πρώτους έξι αιώνες του χριστιανισμού. Ανάμεσα στα ευρήματα θα πρέπει να σημειωθούν οι αποθήκες λαδιού, κρασιού και σιτηρών, ένα ελαιοτριβείο και οι τρεις κλίβανοι ενός υαλουργικού εργαστηρίου που είχαν έλθει στο φως σε προγενέστερα χρόνια. Τα πρόσφατα ευρήματα ανάγονται στον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα.

Κάτω από τη φάση του 6ου αι. και σε βάθος δύο περίπου μέτρων αποκαλύφθηκαν τα ψηφιδωτά δάπεδα των αρχαιοτέρων κτηρίων που κοσμούνται με γεωμετρικά και άλλα θέματα τα οποία χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.
Κατά το 2010 περιοριστήκαμε μόνο σε συντηρητικές εργασίες και καταγραφές ευρημάτων ώστε σύντομα ο μεν αρχαιολογικός χώρος να αποδοθεί στο κοινό τα δε ευρήματα στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία».

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: