Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θανάσης Μακρής, περιφ. σύμβουλος της παράταξης "Οικολογία Αλληλεγγύη"

«Το μεν πνεύμα πρόθυμο η πράξη ασθενεί». Με τη φράση αυτή ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» Θανάσης Μακρής, σχολιάζει τη λειτουργία της Περιφέρειας, στην οποία εντοπίζει τόσο θετικά στοιχεία, όσο και αρνητικά. Για τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη σχολιάζει πως «ενώ δείχνει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο δεν έχω πειστεί ότι μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικά ένα τοπικό βιώσιμο σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία», ενώ κάνει λόγο και για αδυναμίες της λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«Νομίζω ότι στα θετικά του είναι συζητήσεις που έχουν γίνει για σημαντικά θέματα της περιοχής αλλά, ταυτόχρονα, στα αρνητικά ο τρόπος που γίνεται, όταν γίνεται για ζητήματα που καίνε όπως το θέμα τον σκουπιδιών. Υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα που δεν συζητιούνται όπως η στήριξη της τοπικής οικονομίας την περίοδο της χρεοκοπίας, η δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και η προετοιμασία για τα χειρότερα που έρχονται».

-Πως θα σχολιάζατε την συνήθη κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«Η διαμάχη αυτή που σπαταλάει άσκοπα τον περισσότερο χρόνο του περιφερειακού συμβουλίου, όχι μόνο είναι αντιπαραγωγική αλλά αποτελεί μίμηση της κεντρικής δικομματικής αντιπαράθεσης που απαξιώνει την πολιτική στα μάτια και αυτιά των πολιτών και οφείλεται στον εκλογικό νόμο που θέλει τον πρώτο αν και μειοψηφικός στο σύνολο να παίρνει εν λευκώ την εξουσία. Γι’ αυτό και η πελατειακή πρεμούρα για την πρώτη θέση. Η απλή αναλογική επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν στην ευθύνη, στην εξουσία και τον έλεγχο».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;

«Είναι σημαντικό να εξετάζονται όλα τα θέματα με την αναγκαία διερεύνηση, συζήτηση και προετοιμασία σε επιτροπές. Δεν μας παρέχεται ούτε η γραμματειακή υποστήριξη που προβλέπει ο νόμος, ούτε προβλέπεται η αναγκαία οικονομική στήριξη για να κάνουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά τη δουλειά μας, να ερευνούμε , να διαβουλευόμαστε και να προτείνουμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Σήμερα δεν μας έχουν δοθεί ούτε καν τα οδοιπορικά για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου από την αρχή της χρονιάς».

-Θεωρείτε ότι οι φωνές των παρατάξεων δεν ακούγονται;

«Δεν θα έλεγα ότι δεν ακούγονται αντίθετα παρά την πίεση θα έλεγα ότι συνήθως έχουμε δημοκρατική λειτουργία. Στις επιτροπές είναι αλήθεια ότι επίσημα έχουν αποκλείσει παράτυπα τις μικρές παρατάξεις γιατί φοβούνται τον έλεγχό και τις προτάσεις μας».

-Πιστεύετε ότι η γραμμή που ακολουθεί η διοίκηση σε θέματα περιβάλλοντος είναι η σωστή; Που εντοπίζετε προβλήματα;

«Το μεν πνεύμα πρόθυμο η πράξη ασθενεί. Σημαντική θετική συμβολή για τον χρυσό, όμως φοβάμαι ότι δεν κατανοούν την έννοια της βιωσιμότητας ούτε γνωρίζουν το αντικείμενο. Η πράσινη ανάπτυξη είναι πράσινα άλογα, δεν ξέρουν πώς να την αξιοποιήσουν, ποιες οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα θεωρώ εξαιρετική την πρόταση ομάδας συμβούλων της πλειοψηφίας να αποφασίσει το συμβούλιο για την παρακολούθηση τις συνέπειας στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των λατομικών εταιρειών ώστε να προκρίνονται μόνο όσοι δείχνουν την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα. Ελπίζω η πλειοψηφία να την υποστηρίξει».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «ατού» της Περιφέρειας; Αξιοποιούνται ή όχι;

«Ο χρυσός μας δεν κρύβεται στη γη, ούτε χρειάζεται κυανιούχα άλατα για να τον αποσπάσουμε από τη γη, ο δικός μας χρυσός είναι το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τα νερά και τα δάση, η πολυπολιτισμικότητα μας. Αυτός ο χρυσός μπορεί να στηρίξει την ευημερία όλων τον κατοίκων αλλά κινδυνεύει από το άγγιγμα του Μίδα , ότι αγγίξει, να το δηλητηριάσει. Ελάχιστα αξιοποιούνται, δέστε τα σκουπίδια μας, η μικρή ανακύκλωση στην Αλεξανδρούπολη έδωσε 18 αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας και όμως μιλάνε για την πανάκριβη καύση με ελάχιστες, επιδοτούμενες, θέσεις εργασίας. Η Δαδιά για μήνες ήταν κλειστή. Δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για οικοτουρισμό, ποδηλατικό, θερμαλιστικό –ιαματικό, εκκλησιαστικό, πολιτιστικό τουρισμό. Δεν αξιοποιούνται εξαιρετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες όπως για παράδειγμα οι τοπικοί σπόροι που ανέδειξε πανελλαδικά η εναλλακτική κοινότητα του «Πελιτι» . Κανένα σχέδιο για επαναπροσανατολισμό της καλλιέργειας καπνού σε καλλιέργειες λουλουδιών, αρωματικών, βοτάνων και άλλων δυναμικών δενδροκαλλιέργιων».

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή στο θεσμό;

«Η παντοκρατορία του περιφερειάρχη είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι ακλόνητος ακόμα και αν «τρελαθεί». Ουσιαστικά εξαρτάται από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που δύσκολα δημόσια εκφράζουν την διαφωνία τους. Η πριμοδότηση με 60% της πλειοψηφίας στο συμβούλιο με την ταυτόχρονη σιωπή της πλειοψηφίας δεν κάνει παραγωγικό το συμβούλιο».

-Πιστεύετε ότι τα προβλήματα έχουν σαν πηγή το κεντρικό αθηνοκεντρικό κράτος;

«Όπως επεσήμανα στον πρωθυπουργό, όταν συναντηθήκαμε, χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες και στην κουλτούρα συνεργασίας. Πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία με την απλή αναλογική να αναπτυχθεί στην κοινωνία και την πολιτική. Το αθηναϊκό κράτος φταίει στο βαθμό που δεν παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας να διαμορφώσουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση».

-Πως κρίνετε τον περιφερειάρχη; Παράγει έργο;

«Ενώ δείχνει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο δεν έχω πειστεί ότι μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικά ένα τοπικό βιώσιμο σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία. Τόσο το ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της οροσειράς της Ροδόπης, όσο και οι εξελίξεις στο ζήτημα των σκουπιδιών είναι απογοητευτικές για το τι μπορούμε να περιμένουμε. Ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι η άρνηση του να ασκούμε το δικαίωμα του ελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 5 επερωτήσεις μου, δεν έχει δεχθεί να συζητηθούν άλλοτε με το πρόσχημα ότι δεν είναι επερώτηση και άλλοτε σιωπηρά».

-Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπεριφερειάρχες και τη δράση τους;

«Θα έλεγα θετική για τους περισσότερους αν και έχουμε αντιπεριφερειάρχη που δεν έχουμε ποτέ ακούσει την φωνή του ούτε ξέρουμε ποιο είναι ακριβώς το έργο του, δεν έχει ακουστεί το όνομα του στο συμβούλιο παρά στο παρουσιολόγιο. Σύντομα θα ζητήσω να έχω συνάντηση μαζί του για να συζητήσω τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κρίσης. Ευελπιστώ ότι η σιωπή τον αδικεί και οφείλεται στη σεμνότητα του και ότι παράγει σιωπηλά έργο. Θα έλεγα ότι με εξαίρεση την εμμονή του κ. Καραλίδη να κάνει έξωση στην ΑΔΕΔΥ Ξάνθης αλλά και τις συχνές αντιπαραθέσεις του με άλλων συναδέλφων του με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν θα τους χαρακτήριζα παλαιοκομματικούς. Η κ. Νικολάου δείχνει ότι η παρουσία περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης μόνο θετική επίδραση θα είχε στην πολιτική λειτουργία. Ενώ ο Κώστας Παπακοσμάς με έχει εντυπωσιάσει για το πόσο θέλει να ακούει, και να αξιοποιεί τους πάντες, ελπίζω να έχει συνέχεια».

-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;

«Μέσα από διαβούλευση να διαμορφώσουμε ένα τοπικό σχέδιο βιώσιμης οικονομίας μέσα από την τοπικοποίηση της οικονομίας, της ενεργειακής αυτάρκειας μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την οικολογική γεωργία και τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά που όμως μπορεί να μην γίνει αντιληπτό από τους αναπτυξιολάγνους. Για παράδειγμα η βιομάζα που μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο και για την κρίση καθώς υποκαθιστά κατά κύριο λόγο εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αλλά και τον βρώμικο λιγνίτη, μπορεί να δώσει συμπληρωματικό εισόδημα στη γεωργία αλλά και να δημιουργήσει πλήθος από πράσινες θέσεις εργασίας. Μπορεί όμως και να υποκαταστήσει το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για οικιακή και επαγγελματική θέρμανση με ελάχιστες επενδύσεις, εξοικονομώντας σημαντικά χρήματα».

-Έχετε καταθέσει σχετικές προτάσεις;

«Σε κάθε ευκαιρία καταθέτω τις προτάσεις μου. Ζήτησα να κάνουμε σχετική συζήτηση ώστε να καταθέσω ολοκληρωμένα και αναλυτικά τις προτάσεις μου. Άλλωστε πρόσφατα με την ευκαιρία της συζήτησης του ψευδεπίγραφου Ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της οροσειράς της Ροδόπης έκανα σχετικές αναφορές και εξέδωσα σχετικό δελτίο τύπου όπου επεσήμανα τόσο τις αιτίες τις αποτυχίας, υπέδειξα τις σημαντικότατες ελλείψεις και έκανα συγκεκριμένες παρατηρήσεις για πολλά έργα. Αν κληθώ θα είμαι αναλυτικότατος σε όλα αυτά και θα τα τεκμηριώσω. Αρκεί να ενδιαφέρονται να ακούσουν και να διορθώσουν ότι μπορεί να διορθωθεί. Μερικές φορές νοιώθω ότι μιλάω άλλη γλώσσα αλλά με έκπληξη βλέπω ότι διαμορφώνουν σιγά σιγά περιβαλλοντική συνείδηση. Λέω ότι διαμορφώνουν γιατί βλέπω αλλαγή στον πολιτικό λόγο τουλάχιστον, όλων από τις αρχές του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: