Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΕΡΟΝ

Από τη Γραμματεία της Ορθοδόξου Ιερά Επισκοπής Μποτσουάνας γίνεται γνωστό ότι ο Σεβ. Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος επιστρέφει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Καμπερόν, την Έδρα της Ιεράς Επισκοπής.

Η Ιερά Ορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας, Επαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, αναγνωρίσθηκε επισήμως από την Κυβέρνηση της Μποτσουάνας με σχετική Υπουργική Διάταξη τον μήνα Ιούλιο του 2011 και αποτελεί πλέον μία εκ των αναγνωρισμένων Εκκλησιών της Χώρας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς τον Εντιμ. Πρόξενο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας στην Αθήνα κ.Νεκτάριο Πολυχρονίου και την Ερίτιμο Κυρία Ντορίν Κάμα, Νομικό Σύμβουλο της Ελληνορθοδόξου Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες και τον κόπο τους, ώστε να φθάσουμε στο ευχάριστο αυτό αποτέλεσμα !

Ο Σεβασμ. Γεννάδιος κατά το Διάστημα της περιοδείας του στην Ελλάδα :


1) Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και Προσκυνήματα σε πολλές πόλεις, κατόπιν προσκλήσεων των Σεβ. Μητροπολιτών ανά την Ελλάδα και σε κάθε περίσταση είχε την ευκαιρία να ομιλεί και να ενημερώνει όλους για την νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας και το έργο της (Αθήνα, Πειραιάς, Καρπενήσι, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη κ.α.).


2) Παραχώρησε συνεντεύξεις σε Δημοσιογράφους και σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοράσεις για το έργο της Ιεράς Επισκοπής.


3) Συμμετείχε σε εορταστικές εκδηλώσεις Δήμων και Περιφερειών της Ελλάδος, κατόπιν ευγενών προσκλήσεων των εντιμοτάτων Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Τοπικών Αρχών ανά την Ελλάδα.


4) Συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, τον οποίο ενημέρωσε δεόντως για τις προσπάθειες της Ιεράς Επισκοπής, με τη φιλότιμη συνεργασία πολλών φίλων και συνεργατών στη Μποτσουάνα. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ενδιαφέρεται και μεριμνά προσωπικά για την Ιερά Επισκοπή.


5) Είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη του ζητήματος της Ιδρύσεως Επίτιμων Προξενείων Ελλάδος και Κύπρου στη Μποτσουάνα, καθώς είχε επαφές για το θέμα αυτό με Κυβερνητικούς & Διπλωματικούς Παράγοντες της Ελλάδος και της Κύπρου.


6) Συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για το επιτελούμενο έργο.


7) Συναντήθηκε με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.


8) Συνεργάσθηκε με Σεβασμ. Μητροπολίτες της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και με Εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αρμοδίων Υπουργείων, για τα θέματα της αποκτήσεως Ιερού Ναού της Επισκοπής στη Μποτσουάνα, της ιδρύσεως Ιδιωτικού Ελληνο-αγγλικού Σχολείου (για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία σε ταχεία εξέλιξη με το Γραφείο Συντονιστή Παιδείας Νοτ. Αφρικής στο Γενικό Προξενείο Γιοχάνεσμπουργκ) και Ιατρείου/Φαρμακείου υπό την αιγίδα της Επισκοπής.


9) Συνεργάσθηκε με Ευρωβουλευτές και με Ιατρικούς Συλλόγους Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων για την εφαρμογή Ιατρικών προγραμμάτων τα οποία θα αρχίσουν πολύ σύντομα να γίνονται μέσα στο τρέχον έτος. Στο Σύνδεσμο Ιατρών και Νοσηλευτών «Για τα Παιδιά της Μποτσουάνα», ήδη συμμετέχουν 246 Γιατροί και Νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα προωθείται η συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπορυγκ όπου Διευθυντής είναι ο Έλληνας Καθηγητής Ιατρικής κ. Elias Degiannis, πρόθυμος να στηρίξει την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Γενναδίου μαζί με ολόκληρη την Επιστημονική του ομάδα η οποία αποτελείται και από Ελληνες Γιατρούς της Νοτ. Αφρικής.


10) Ιδρυσε (με Απόφαση Πρωτοδικείου) την Ομάδα Μελών της Ελληνικής Αστυνομίας και Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδος, για τη στήριξη Ανθρωπιστικών προγραμμάτων στη Μποτσουάνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ. ΑΣ. (Ελληνική Αστυνομία) ήδη ανήγειρε δύο υπερσύγχρονα Νοσοκομεία στην Ανατολική Αφρική και τη Μαδαγασκάρη.


11) Ιδρυσε (με Απόφαση Πρωτοδικείου) το Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών υπό την επωνυμία «Καλλιτέχνες Αγάπης», με σκοπό να πραγματοποιούνται Συναυλίες και Εκδηλώσεις στηρίξεως του έργου της Επισκοπής. Ήδη έγιναν οι πρώτες συναντήσεις του Σεβασμιωτάτου μετά Καλλιτεχνών, Τραγουδιστών και Ηθοποιών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι εξέφρασαν την άμεση στήριξή τους και αναμένουν την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου να ξεκινήσουν την παρουσία τους στη Μποτσουάνα ή να οργανωθεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.


12) Παρέστη στην εορταστική Επέτειο Ανεξαρτησίας της Μποτσουάνα, την οποία οργάνωσε ο εντιμ. Πρόξενος της Δημοκρατίας Μποτσουάνας στην Αθήνα κ.Νεκτάριος Πολυχρονίου στο ξενοδοχείο Χίλτον των Αθηνών, με τη συμμετοχή πολλών Πρέσβεων, Προξένων και Διπλωματών της Ελλάδος, από ολόκληρη την Αφρική και την Ευρώπη. Παρών και ο Εξοχ. Πρέσβυς της Μποτσουάνας στη Γενεύη κ.Mothusi B.R. Palai, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για το έργο του και του εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Κυβερνήσεως της Μποτσουάνας στην Ιερά Επισκοπή και τις προσπάθειές της. Κάλεσε μάλιστα τον Σεβ. Γεννάδιο να επισκεφθή την Πρεσβεία της Μποτσουάνας στη Γενεύη.


13) Υπέγραψε Συμφωνία μεταξύ της Ορθοδόξου Επισκοπής Μποτσουάνας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας Μποτσουάνας, με την οποία εγκαινιάζεται η Συνεργασία στο Νοσοκομείο Παίδων HOSPICE-Holy Cross του Καμπερόν, δηλ. η στήριξη και μέριμνα για τη λειτουργία του ιδρύματος με κάθε τρόπο και κυρίως την οικονομική χορηγία.


14) Κατά το διάστημα της παραμονής του ο Σεβ. Στην Ελλάδα είχε καθημερινή επικοινωνία μετά του Πανοσιολ. π.Σεργίου, Γενικού Γραμματέως της Επισκοπής από τον οποίο ενημερώνονταν για τα θέματα της Επισκοπής.


15) Είχε τακτική επικοινωνία μετά των Σεβ. Επισκόπων της Αγγλικανικής και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Μποτσουάνας για την προώθηση κοινών θεμάτων.


16) Είχε τακτική επικοινωνία μετά των Διπλωματικών Αρχών και μάλιστα των Εξοχ. Πρέσβεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στη Μποτσουάνα, διότι σύντομα αρχίζει πολύπλευρη συνεργασία με την Ιερά Επισκοπή σε θέματα πολιτιστικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά. Ήδη έγινε η πρώτη συνεννόηση για τη διοργάνωση μεγάλης Καλλιτεχνικής Βραδυάς στο Καμπερόν με τη συμμετοχή διάσημων Τραγουδιστών και της Νεολαίας όλων των Ορθοδόξων Παροικιών Μποτσουάνας και άλλων Νεολαιών της Πρωτεύουσας. Ο Σεβασμιώτατος έλαβε την διαβεβαίωση και την αμέριστη συμπαράσταση των Πρέσβεων καθώς και των Ορθοδόξων Πρέσβεων Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας που εδρεύουν στην Πρετόρια για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.


17) Ανακοινώνεται προς όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ότι με την προσωπική φροντίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’, και τις ενέργειες της Ιεράς Επισκοπής, είναι σε εξέλιξη και μάλιστα ευνοϊκή και ταχεία, η απόκτηση ενός έτοιμου Ιερού Ναού σε πολύ καλή και κεντρική τοποθεσία του Καμπερόν, τον οποίο θα έλθει στη Μποτσουάνα να εγκαινιάσει ο Πατριάρχης μας. Ο Ναός θα αποκτηθεί με την οικονομική χορηγία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Ιερών Μητροπόλεων, Μονών και Ενοριών της Εκκλησίας της Κύπρου με την μέριμνα του Προκαθημένου μας Πατριάρχου. Περισσότερα νέα θα ανακοινωθούν με την άφιξη του Σεβασμιωτάτου στο Καμπερόν.


18) Ο Σεβασμιώτατος ευχαριστεί μέσα από την καρδιά του, όλους όσοι κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα, συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν την Ιερά Επισκοπή και τον π. Σέργιο, Γενικό Γραμματέα στο καθημερινό και δύσκολο έργο του. Ο Σεβ. θα βρίσκεται στο γραφείο του από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου καθημερινά και θα δέχεται όλους όσοι επιθυμούν συνάντηση και συνεργασία μαζί του, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μετά της Γραμματείας.

Εκ της Γραμματείας της Ι.Επισκοπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: