Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα εγκαίνια της "Kavala Expo 2011"

Παρουσία τεσσάρων μελών της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας «Kavala Expo 2011». Στους χαιρετισμούς μοιραίο ήταν η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την κρίση και την κατάσταση της Οικονομίας, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης όσο και οι άλλοι ομιλητές.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ενώ παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές Σάββας Εμινίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Θύμιος Σώκος, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, οι αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Κάθριν Κέι, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι φορέων κλπ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσατσούλης έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση, ζητώντας να στηρίξει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη, θέματα στα οποία ανέλαβαν να απαντήσουν, στο λακωνικό χαιρετισμό του ο κ. Τιμοσίδης, αλλά και ο κ. Ξυνίδης, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα των εγκαινίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τιμοσίδης, οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, με νέες ιδέες και νέες πρωτοβουλίες, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση, γιατί το βάρος που σηκώνει ο λαός είναι μεγάλο. «Κανείς από μας δεν διανοείται να ρουφήξει το αίμα των επιχειρήσεων. Μόνο με επώδυνες προσπάθειες μπορεί να γίνει κάτι για να μείνει η χώρα όρθια», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «αλίμονο αν στα δύσκολα χάσουμε την αισιοδοξία μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης σημείωσε πως «η φτώχια φέρνει γκρίνια και η μιζέρια πλανάται στη χώρα». Όπως είπε μέχρι σήμερα και ο ιδιωτικός τομέας είχε μάθει να επιβιώνει χάρη στις επιδοτήσεις. «Όλη αυτή η λογική των επιχορηγήσεων δεν μας οδήγησε πουθενά», σημείωσε και είπε ότι οι εκθέσεις πρέπει να γίνονται γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο αγώνα. Κλείνοντας ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.




"Δεν υπάρχει άλλο αίμα να μας ρουφήξετε"

«Δεν υπάρχει άλλο αίμα να μας ρουφήξετε κατά το δεν υπάρχει σάλιο του Υπουργού Eργασίας. Μέχρι πότε θα αντέξουμε;». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης περιέγραψε τη δύσκολη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια της έκθεσης «Kavala Expo 2011» που διοργανώνει για 19η χρονιά το Επιμελητήριο Καβάλας.

Όπως είπε, «η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Χώρα μας και όλο τον κόσμο. Η επιχειρηματική κοινότητα καλείται να αντεπεξέλθει σε αυτή την κρίση και να οδηγήσει την χώρα σε νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες , γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Πως μπορεί όμως σήμερα μια επιχείρηση να λειτουργήσει σε μια ανύπαρκτη αγορά; Με ένα κράτος σε πλήρη παράλυση, με συνεχόμενα φορολογικά νομοσχέδια (δέκα τον αριθμό από την παρούσα κυβέρνηση), με συνεχή αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων και επιβολή νέων κεφαλικών φόρων , με έκτακτες εισφορές , με ένα απαρχαιωμένο και ανύπαρκτο στην ουσία τραπεζικό σύστημα που στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, με το παραεμπόριο στις δόξες του χωρίς κανένα έλεγχο , με μείωση της κατανάλωσης λόγω μειώσεων μισθών και συντάξεων. Ερωτώ ξανά πως;».

Όπως υπογράμμισε, «δεν υπάρχει άλλο αίμα να μας ρουφήξετε κατά το δεν υπάρχει σάλιο του Υπουργού εργασίας. Μέχρι πότε θα αντέξουμε; Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν πολλές μπαίνουν στο άρθρο 99 ενώ τελευταία έχουμε και το φαινόμενο της μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ μια στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών έχουν βάλει λουκέτο, το διασυνοριακό παρεμπόριο και λαθρεμπόριο μαστίζει ιδιαίτερα την περιφέρεια μας. Κατανοούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας να βάλουμε πλάτη ναι, αλλά μέχρι πότε; Φως στο τούνελ της ύφεσης δεν υπάρχει».
Όπως παρατήρησε ο κ. Τσατσούλης, «στα επιμελητήρια καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες των προβλημάτων των μελών μας κάνουμε προτάσεις προσπαθούμε αλλά δυστυχώς δεν ακουγόμαστε. Τα παραδείγματα πολλά από πού να αρχίσω , το 12% που ζητάμε συμψηφισμό εδώ και 2 χρόνια για να αυξήσουμε την ρευστότητα μας ή για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί . Μαζευτήκαμε 24 Επιμελητήρια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας , με κοινό πρόβλημα την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προτείναμε λύση που δεν επιβαρύνει το Δημόσιο ούτε τις Τράπεζες αλλά εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και μιλάμε για 20.000 επιχειρήσεις. Ούτε να μας δουν δέχονται . Προσπαθούμε τώρα μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να προωθήσουμε το αίτημα μας».



"Στόχος μας η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων"


Για ένα «αναμφίβολα εξαιρετικό γεγονός περιφερειακής εμβέλειας, κάτω από τις τραγικά αντίξοες οικονομικό - κοινωνικές συνθήκες», έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης.

Όπως είπε, «βιώνουμε την πατρωνία των ισχυρών, τον βομβαρδισμό αποσπασματικών, αναποτελεσματικών μέτρων, όπου τα υποχείρια της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι τα ίδια κοινωνικά είναι αποκαλυπτικά, αλλά και απαγορευτικά για κομματικές αντιπαραθέσεις, για εσωστρέφειες, ανακυκλούμενες ενδοπεριφερειακές μεμψιμοιρίες. Είναι επιτακτικό, κάνω έκκληση, εγρήγορσης υποκείμενα: μικρομεσαίοι, μισθωτοί, εργαζόμενοι. Όλα τα προαναφερόμενα και συμπόρευσης όλων των γηγενών κοινωνικών δυνάμεων, σ’ ένα κοινό βηματισμό χωρίς διαιρέσεις, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς».

«Εμείς που υπηρετούμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον θεσμό με την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στον τόπο μας, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα και έμπρακτα ότι δεν αποτελούμε φερέφωνα κανενός, προτάσσοντας πάνω από όλα την αγάπη για τον τόπο μας, την περιφέρεια μας. Βροντοφωνάζω με στεντόρεια φωνή και απόλυτη σαφήνεια στόχος μας η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η διάχυση κίνητρων, η επιδότηση του κόστους εργασίας, η δημιουργία ελεύθερων ειδικών ζωνών επενδυτικού ενδιαφέροντος ενιαία σ’ όλη τη γεωγραφία της Α.Μ.Θ. Διεκδικητική συλλογικότητα όλων των κοινωνικό-πολιτικών δυνάμεων, συνοδοιπόροι στην αναληφθείσα πρωτοβουλία από το επιμελητήριο Καβάλας για την επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο οφειλών των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος», ανέφερε.

Τόνισε τη σημασία των δύο λιμανιών για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα «σημαίες», μεταξύ των οποίων, η εξωτερική θωράκιση υφιστάμενου τμήματος προσήνεμου μώλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας, η επέκταση προσήνεμου μώλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας, η επέκταση κρηπιδωμάτων Βόρειου Τμήματος Εμπορικού Λιμανιού Καβάλας «ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β», η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού με τους Τοξότες, η κατασκευή πλωτής μαρίνας στην Καβάλα, η εκπόνηση μελέτης κάθετου άξονα Δράμας – Καβάλας (προέκταση Ε61), η κατασκευή μαρίνας στα Λιμενάρια, η ολοκλήρωση φράγματος Μαρμαρά, η εκπόνηση μελέτης της γέφυρας των Τεναγών, η ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων πεδιάδας Νέστου, και η υπογείωση αρδευτικής διώρυγας στον οικισμό Χρυσούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: