Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Καταφύγιο στη σπάνια αγελάδα-νάνο των Πρεσπών

Η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών, μια καθαρόαιμη και σπάνια ντόπια ράτσα, μπορεί να ελπίζει ότι θα γλιτώσει την εξαφάνιση χάρη στη συνεργασία μιας ελβετικής περιβαλλοντικής οργάνωσης με κοινότητες της Αλβανίας. Σήμερα, οι χαριτωμένες αγελάδες-νάνοι ζουν μόνο στο ελληνικό χωριό Ψαράδες και στο αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας.

Η σπάνια φυλή των Πρεσπών προσέλκυσε το ενδιαφέρον του SAVE Foundation, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλίας των αυτοχθόνων οικόσιτων ζώων αλλά και των αγροτικών φυτών. Το SAVE ενημερώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ότι ένας Αλβανός κτηνοτρόφος, ο Φλοριάν Μπόντε από το χωριό Σουέτς της Μικρής Πρέσπας, ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με την εκτροφή της βραχυκερατικής αγελάδας.

Η κοινότητα Προγέρ, στην οποία υπάγεται το χωριό, παραχώρησε το χώρο όπου θα κατασκευαστεί στάβλος και άλλες υποδομές για το κοπάδι. Σε συνεργασία με τις αλβανικές οργανώσεις Albagene και Sun of Liqenas, το ίδρυμα SAVE αγόρασε και μετέφερε επτά καθαρόαιμα ζώα (έξι αγελάδες και ένας ταύρο) από τα χωριά της Μεγάλης Πρέσπας στο Σουέτς.

Εκτός όμως από τη διατήρηση της αγελάδας-νάνου, το πρόγραμμα έχει ακόμα δύο στόχους. Πρώτον, τη διαχείριση της παραλίμνιας βλάστησης και ειδικά του καλαμιώνα, ο οποίος λόγω της ελάχιστης βόσκησης έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες προς την ακτή, σε βάρος των οικολογικά σημαντικών υγρών λιβαδιών.

Δεύτερον, την προστασία των νυχτερίδων της περιοχής οι οποίες θα βρουν ένα καλό καταφύγιο για ξεχειμώνιασμα: Ορισμένα είδη, όπως η Rhinolophus hipossideros, χρησιμοποιούν για καταφύγιο ανθρώπινες κατασκευές, όπως παλιά σπίτια, αποθήκες και στάβλους.

Προκειμένου να γίνει φιλόξενος και για τις ντόπιες αγελάδες, ο στάβλος θα χτιστεί σύμφωνα συγκεκριμένες προδιαγραφές και με τις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές.

(Πηγή evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: