Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γεώργιος Παύλος Ζησίμου, περιφ. σύμβουλος του συνδυασμού "Περιφερειακή Αναγέννηση"

Για «απαξίωση» του περιφερειακού τρόπου διοίκησης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το αθηνοκεντρικό κράτος, αλλά και για μια περιφερειακή διοίκηση χωρίς περιφερειακή συνείδηση, κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γεώργιος Παύλος Ζησίμου.

Όπως λέει «όταν ο περιφερειάρχης είναι αποφασισμένος να μην "σπάσει κανένα αυγό" αλλά μονίμως να παίρνει θέση Πόντιου Πιλάτου τότε λοιπόν είναι πολύ φυσιολογικό, δυστυχώς, τα μέσα επικοινωνίας να ασχολούνται όλο και λιγότερο με την Περιφέρεια και τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβούλιου και άρα όσο και να "ακούγεται" η αντιπολίτευση μέσα στην αίθουσα του συμβούλιου, δυστυχώς πολλά από αυτά δεν βγαίνουν προς τα έξω», ενώ τονίζει πως αυτό που χρειάζεται η Περιφέρεια είναι «δράσεις ουσίας και πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνονταν από προτάσεις προερχόμενες απευθείας από τους παραγωγικούς φορείς και όχι μέσα από τα γρανάζια της παλαιωμένης και δυσκίνητης κρατικής μηχανής».


-Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«Προσωπικά θεωρώ τον θεσμό της Περιφέρειας ιδιαίτερα σημαντικό. Θεωρητικά είναι σημαντικότερος από αυτόν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άρα το κορυφαίο όργανο αυτού, το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι ή θα έπρεπε να είναι η σημαντικότερη μορφή έκφρασης της πολίτικης βούλησης του συνόλου της Περιφέρειας. Δυστυχώς όμως με τον τρόπο λειτουργίας, τον τρόπο άσκησης και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης (αυτής δηλαδή που δημιούργησε το νέο θεσμό) το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και ο ίδιος περιφερειακός τρόπος διοίκησης συμφωνά με το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν απαξιωθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;

«Ο θεσμός της περιφέρειας δημιουργήθηκε προκειμένου να γίνει η πολυπόθητη αποκέντρωση από την αθηνοκεντρική διοίκηση οι ίδιοι όμως που σκέφτηκαν και δημιούργησαν τον θεσμό είναι αυτοί που όταν ήρθε η ώρα να παραδώσουν μέρος της διοίκησης και να προχωρήσει η πραγματική αποκέντρωση αρνούνται πεισματικά να το πράξουν ή κωλυσιεργούν αναίτια. Επιπλέον η έλλειψη πόρων δημιουργεί εκ των πραγμάτων σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της περιφέρειας αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την αδυναμία της σημερινής διοίκησης να χρησιμοποιήσει το 100% των δυνατοτήτων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων τότε θεωρώ ότι αυτά τα τρία σημεία είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες δυσλειτουργίας».

-Θεωρείτε ότι οι φωνές των παρατάξεων δεν ακούγονται;

«Οι παρατάξεις είναι παρούσες, ακούγονται και μάλιστα ακούγονται τόσο ώστε η διοίκηση πλέον έχει κάνει το εξής πρωτοφανές, ακούει την αντιπολίτευση και μετά παίρνει θέση. Όμως όταν από την αρχή του θεσμού με τον τρόπο λειτουργίας του το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει απαξιωθεί τόσο πολύ, όταν σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση γίνεται ένα "πανηγύρι" από διαμαρτυρόμενους και μη πολίτες για κάθε λόγο περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό, όταν τα Περιφερειακά Συμβούλια διαρκούν περισσότερο από 5 ώρες κάθε φορά, όταν τα θέματα προς συζήτηση είναι λιγότερα από τα θέματα "προς ενημέρωση" και όταν ο περιφερειάρχης είναι αποφασισμένος να μην "σπάσει κανένα αυγό" αλλά μονίμως να παίρνει θέση Πόντιου Πιλάτου τότε λοιπόν είναι πολύ φυσιολογικό, δυστυχώς, τα μέσα επικοινωνίας να ασχολούνται όλο και λιγότερο με την Περιφέρεια και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου και άρα όσο και να "ακούγεται" η αντιπολίτευση μέσα στην αίθουσα του συμβούλιου, δυστυχώς πολλά από αυτά δεν βγαίνουν προς τα έξω».

-Πιστεύετε ότι τα προβλήματα έχουν σαν πηγή το κεντρικό αθηνοκεντρικό κράτος;

«Πολλά από τα προβλήματα προέρχονται από την κεντρική, αθηναϊκή, διοίκηση. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κάθε τι εσφαλμένο που γίνεται ή δεν γίνεται στη Περιφέρεια μας. Όταν για παράδειγμα το όραμα των έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας περιορίζεται σε μια γεώτρηση στις Κρηνίδες ένα γεφυράκι στα Τενάγη και μια αυθαίρετη κατασκευή στην πυλωτή της πρώην νομαρχίας για αυτό σίγουρα δεν φταίει το κράτος. Ή όταν η τουριστική προβολή και η (ανύπαρκτη) προώθηση των παραγομένων προϊόντων μας γίνεται με ορούς και προδιαγραφές δεκαετίας ´80 ή όταν συνειδητά επιχειρείται συγκέντρωση των υπηρεσιών σε μια και μονό πόλη της Περιφέρειας και αυτό δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα διοίκησης, ούτε αυτό μας το επέβαλε η κεντρική διοίκηση, άρα λοιπόν είναι σωστό να εντοπίζουμε ως ένα μέρος των προβλημάτων ότι προέρχονται από κάπου έξω από την Περιφέρεια μας ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε και η περιφερειακή διοίκηση να προχωρήσει σε τομές κυρίως στο θέμα της απόρριψης υπεράσπισης της παλιάς δημοσιοϋπαλληλικής κουλτούρας και επιπλέον στην παραδειγματική μείωση της γραφειοκρατίας».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «ατού» της Περιφέρειας; Αξιοποιούνται ή όχι;

«Η γεωγραφική της θέση για την προώθηση του εμπορίου, ο ίδιος λόγος για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο ορυκτός της πλούτος, τα δυο αεροδρόμια της τα τρία μεγάλα λιμάνια της (δυο στη Καβάλα και ένα στην Αλεξανδρούπολη).δυστυχώς μέχρι τώρα όλα αυτά αξιοποιούνται στο ελάχιστο των δυνατοτήτων και μόνον συγκυριακά (παράδειγμα η, ευτυχώς, αλματώδης αύξηση του τουρισμού από τη Βουλγαρία)».

-Πέρασαν εννέα μήνες λειτουργίας του θεσμού. Θα αλλάξει η στάση σας από εδώ και πέρα;

«Δεν βρίσκω λόγο για ποιο λόγο να μην είμαι διεκδικητικός. Θεωρώ μάλιστα ότι αποτελεί υποχρέωση μου έναντι όλων όσων με στήριξαν αλλά και υποχρέωση μου έναντι ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την οποία υπηρετώ. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι φανατικά υπέρμαχος της περιφερειακής συνείδησης αρκεί αυτή να μην την εκμεταλλεύονται κάποιοι σε βάρος κάποιων άλλων. Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι η ηγετική παρουσία που είχε ο νομός Καβάλας πρέπει να συνεχιστεί αν όχι να ενισχυθεί διότι η ανάπτυξη και το μέλλον ολόκληρης της περιφέρειας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το μέλλον της Καβάλας».

-Πιστεύετε ότι με τα σημερινά δεδομένα γίνονται βήματα;

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η χωρά μας και οι πολίτες ζούμε κρίσιμες στιγμές. Σε αυτές τις συνθήκες οι αλλαγές και οι προσαρμογές από την δημόσια και πολιτική διοίκηση πρέπει να είναι ταχύτατες και αποτελεσματικές. Εκφράσεις όπως "κάνουμε ότι μπορούμε" ή "εργαζόμαστε με φιλότιμο αλλά..." οφείλουμε να τις εξαφανίσουμε. Όποιος "κάνει ότι μπορεί" αλλά δεν μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει, να δώσει την θέση του σε κάποιον περισσότερο ικανό».





-Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει να λέτε πως η Καβάλα αποδυναμώνεται στο όνομα της Κομοτηνής. Που στηρίζετε αυτή την τοποθέτηση σας;

«Η Καβάλα μαζί με τον νομό Έβρου αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες στήριξης του συνόλου της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς. Με τον νέο θεσμό της Περιφέρειας μάλλον κάποιοι προσπαθούν, επιβάλλοντας κάποιες αποφάσεις, να κερδίσουν οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτικά οι πόλεις τους και οι νομοί τους. Αυτό βεβαία πλήττει την πολυαναφερόμενη "περιφερειακή συνείδηση" την οποία οι ίδιοι λένε ότι έχουν ως σημαία την ίδια στιγμή που με τις πράξεις τους κάνουν το αντίθετο. Πόσο τυχαίο είναι ότι συναντήθηκε ο περιφερειάρχης δυο φορές με υπουργούς προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα μόνον των θρακιώτικων νομών όσον αφόρα στο ζήτημα της επιδότησης εργασίας; Πόσο τυχαίο είναι ότι έγινε σύσκεψη για το παραεμπόριο και "ξέχασαν" να καλέσουν τους τρεις από τους πέντε εμπορικούς συλλόγους του νομού μας; Πόσο τυχαίο είναι ότι στους ενημερωτικούς οδηγούς που κυκλοφόρησαν πρόσφατα η διαφημιστική προβολή του νομού μας γίνεται με ίσους ορούς με τους άλλους νομούς, όταν ο νομός Καβάλας έχει περισσότερο από το 50% του τουρισμού όλης της Περιφέρειας; Είναι φυσικό ότι στα πλαίσια του ενιαίου χώρου κάποιοι θα πάρουν από άλλους, κάποιοι θα δώσουν κλπ. Όμως μέχρι τώρα φαίνεται ότι "συμπτωματικά" η Καβάλα μόνον δίνει και χάνει υπηρεσίες, λεφτά, δικαιώματα έναντι της Ροδόπης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποκέντρωση δεν σημαίνει ενίσχυση της Κομοτηνής. Το πιο απλό παράδειγμα θα σας αναφέρω, ζητώ από την διοίκηση το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεξάγεται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη ούτως ώστε και ο πληθυσμός παντού στην Περιφέρεια να νιώσει τον καινούριο θεσμό, δυστυχώς εννέα μήνες τώρα το συμβούλιο διεξάγεται μόνο στην Κομοτηνή. Η τελευταία δικαιολογία ήταν ότι δεν υπάρχει αλλού χώρος και ότι έπρεπε εγώ να φροντίσω να βρω χώρο. Ε, λοιπόν φρόντισα και βρήκα, εδώ στην Καβάλα αφού επικοινώνησα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Επιμελητήριου. Ο κ. Γρανάς δεν μου απάντησε ποτέ, με τις υποδείξεις όμως των άλλων δυο, οι υποψήφιοι χώροι βρέθηκαν. Πιέζουμε λοιπόν ώστε η περιφερειακή συνείδηση να γίνει πραγματικότητα με τους σωστούς ορούς».

-Πιστεύετε ότι και στο μέλλον θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη;

«Όσο ο περιφερειάρχης διοικεί με τον τρόπο που σας προανέφερα δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Εμείς πάντως ως αντιπολίτευση στηλιτεύοντας κάθε φορά την κατάσταση και ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση βοηθάμε ώστε να καταλάβουν τα λάθη τους, να αλλάξουν και εν τέλει να βοηθηθεί ο κόσμος».






-Πολλές φορές έχετε εκφράσει ενστάσεις για το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας. Γιατί;

«Διότι μέχρι σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η συνεχεία των έργων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και η έλλειψη οράματος, διεκδίκησης και πιστής στο μέλλον της περιφέρειας μας. Εννέα μήνες μετά και δεν υπάρχει πραγματικό πρόγραμμα νέων έργων πλην αποσπασματικών και εν πολλοίς υποχρεωτικών έργων».

-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;

«Δράσεις ουσίας και πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνονταν από προτάσεις προερχόμενες απευθείας από τους παραγωγικούς φορείς και όχι μέσα από τα γρανάζια της παλαιωμένης και δυσκίνητης κρατικής μηχανής. Η ταχύτητα στις δράσεις αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα για αυτό όμως χρειάζεται δυο πράγματα. Να υπάρχει η δράση και η ταχύτητα. Σήμερα και τα δυο εκλείπουν».

-Έχετε καταθέσει σχετικές προτάσεις;

«Σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέτω προτάσεις και μια σειρά θεμάτων μέσω ερωτήσεων, παρατηρήσεων κλπ. Όσον αφόρα στα αναπτυξιακά θέματα η τελευταία μου πρόταση αφόρα στη δημιουργία ζώνης εμπορίου και αποθήκευσης στο νέο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως διακομίστηκα κέντρο για τη διανομή προϊόντων ελληνικών και εισαγόμενων προς ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Γι’ αυτό μπορούμε να δράσουμε ως συμπληρωματικός σταθμός των κινεζικών προϊόντων που κατευθύνονται στο λιμάνι του Πειραιά μέσω των κινεζικών εγκαταστάσεων εκεί που φαίνεται ότι διευρύνονται. Βεβαία το λιμάνι της Καβάλας στερείται σιδηροδρομικής σύνδεσης που είναι ως γνωστόν ο φθηνότερος χερσαίος τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία....».



-Πως κρίνετε τον περιφερειάρχη; Παράγει έργο;

«Τον περιφερειάρχη θα τον κρίνουν κατά κύριο λόγο οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τον συνδυασμό του. Εμένα ο θεσμικός μου ρόλος είναι να βρίσκομαι απέναντι του όταν απαιτείται έτσι κι αλλιώς. Θεωρώ όμως ότι μέχρι τώρα δεν έχει δικαιώσει κανέναν».

-Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπεριφερειάρχες και τη δράση τους;

«Προφανώς ισχύουν τα ιδία που ανέφερα και για τον περιφερειάρχη. Χαίρομαι πάντως που υπάρχουν δυο αντιπεριφερειάρχες από τη Καβάλα και σε αυτό είμαι σίγουρος ότι έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά εμείς οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Καβάλας, της αντιπολίτευσης, με τις δηλώσεις μας ότι ο νομός Καβάλας αδικείται. Απομένει οι δυο αντιπεριφερειάρχες να αποδείξουν έμπρακτα εάν και πόσο ικανοί είναι και να προωθήσουν τα τοπικά συμφέροντα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να μας πείσουν υπάρχει όμως μέλλον».

-Ποια είναι η άποψή σας για τους συναδέλφους σας της συμπολίτευσης;

«Θα τους περίμενα περισσότερο μαχητικούς και διεκδικητικούς αλλά εν πάση περιπτώσει άλλοι θα κρίνουν τις ενέργειες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: