Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: "Επικίνδυνη ζαριά με τα δικά μας ρέστα"

«Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μέχρι χθες έλεγαν ότι διαφωνούν με το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα, άραγε τι θα κάνουν τώρα, θα ξανακάνουν τα πτηνά που λένε κοκοκο», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας χθες το πρωί από τη συχνότητα του Studio 7, κάνοντας λόγο για «απελπισμένη κίνηση του πρωθυπουργού να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο, παρότι όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι έχει αποτύχει»

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, «ρίχνει μια επικίνδυνη ζαριά βάζοντας όμως τα δικά μας ρέστα στο τραπέζι», και συμπλήρωσε ότι «ο Παπανδρέου βάζει τον προεδρικό του θώκο πάνω από τα συμφέροντα του λαού και του τόπου»

Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι η ώρα των αναλύσεων αλλά των πρωτοβουλιών και της ευθύνης. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δυνάμεις, και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όσοι άνθρωποι στην αντιπολίτευση έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποτρέψουμε μια δυναμική η οποία είναι πολύ αρνητική».

«Εγώ θέλω να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη αλλά θέλω την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και με ευρώ στην τσέπη μου, όπως και το 75% των Ελλήνων πολιτών, παρότι διαφωνεί με το μνημόνιο, με την κυβερνητική πολιτική. Αν βάλει ο Παπανδρέου, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, ένα δίλημμα, που τελικά απ’ ότι λένε οι προπαγανδιστικοί του μηχανισμοί, θα είναι «θέλετε να αποδεχθείτε την υποτέλεια του νέου μνημονίου και τις αρνητικές συνέπειες για 20 χρόνια ή την επιστροφή στη δραχμή», (το BBC το παρομοίασε με το να ρωτά κανείς μια γαλοπούλα πως θέλει να την μαγειρέψουν τα Χριστούγεννα), αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης.

Παρατήρησε δε ότι «η πιο έντιμη λύση και ομαλή δημοκρατική διέξοδος είναι οι εκλογές. Διότι οι πολίτες θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους με μια άλλη πολιτική, αλλά θέλουν και αλλαγές στο τιμόνι της χώρας. Δυστυχώς γι αυτόν ο κ. Παπανδρέου εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής. Γι’ αυτό πυκνώνουν και οι φωνές μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

Σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης και το αν τελικά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ψηφίσουν, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να ρίξει κανείς τον Παπανδρέου αλλά δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις που είναι άκομψες. Κανείς δεν συμφωνούσε με το δημοψήφισμα, και μετά την εξαγγελία πολύ λίγοι συμφωνούν». Όπως ανέφερε, «σε δημοψήφισμα προσφέρονται θέματα με ζήτημα καθαρό. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «εμ δαρμένος, εμ κερατάς» που λέει ο λαός. Αν ψηφίσεις «ναι» είναι υπευθυνος για το γδάρσιμο τα επόμενα χρόνια και αν ψηφίσεις «όχι» είσαι υπεύθυνος για όλα τα κακά».

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει έλλειμμα ηγεσίας. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού στους πολιτικούς θεσμούς και στο πως οργανώνεται η δημοκρατία. Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιθώρια να κινηθεί ως η συνισταμένη του ελληνικού λαού υποδεικνύοντας ομαλές δημοκρατικές διεξόδους», παρατήρησε στη συνέχεια, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή ο καθένας μας οφείλει να αναμετρηθεί με την ευθύνη του. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μέχρι χθες έλεγαν ότι διαφωνούν με το δημοψήφισμα τι θα κάνουν τώρα, θα ξανακάνουν τα πτηνά που λένε κοκοκο;».

Σημείωσε μάλιστα πως «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούνται από την επιστροφή στη δραχμή. Κάποιοι τζιράρουν σε συνάλλαγμα και πληρώνουν σε εθνικό νόμισμα. Αυτοί θα αγοράσουν κοψοχρονιά και θα συμπιέσουν το εργατικό κόστος. Αυτοί που πληρώνονται μισθωτοί συνταξιούχοι, αν γυρίσουμε στη δραχμή έχουν να χάσουν το 50%. Το χρέος θα αυξηθεί και οι εισαγωγές θα ακριβύνουν πάρα πολύ. Οι δε επιχειρήσεις που για να δουλέψουν στηρίζονται σε εισαγωγές, αυτές θα δυσκολευτούν πάρα πολύ».

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «κυνισμό» του πρωθυπουργού: «Λέει «τα έκανα μαντάρα, δεν θέλω να φύγω και σας βάζω το δίλημμα, θέλετε να σας μαγειρέψω ψητούς με γέμιση ή να σας βράσω και να σας κάνω σούπα». Ελπίζω να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί αυτός ο ακραίος τυχοδιωκτισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: