Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:Γ. Γερομάρκος, περιφ. σύμβουλος της παράταξης "Κοινωνική Συμμαχία"

«Πιστεύω ότι έχουμε περάσει σ ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης της διοίκησης χωρίς αλαζονικά σύνδρομα, οικονομικότερη αλλά συγχρόνως αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση, χωρίς σπατάλες και υπερβολές, δείχνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Γερομάρκος, σχολιάζοντας το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η διοίκηση της Περιφέρειας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «διαρκή βελτίωση σε όλους τους τομείς» που οφείλεται σε όλες τις παρατάξεις. Σχετικά με την κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παρατήρησε πως «η κατάσταση που παραλάβαμε δεν μπορεί να αναλυθεί και να παρουσιαστεί μέσα από μερικές γραμμές, χρειάζεται ολοκληρωμένη παρουσίαση με στοιχεία και γεγονότα. Αυτό θα γίνει στον ετήσιο απολογισμό που θα κάνουμε στο τέλος του έτους».

- Πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Π.Σ.;

«Όλοι οι συνάδελφοι πιστεύω νοιώθουμε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές στην Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση καθώς είμαστε οι πρώτοι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και απόλυτα ευχαριστημένοι από την λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει διαρκής βελτίωση σε όλους τους τομείς και αυτό οφείλεται λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις παρατάξεις. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, απαιτείται να γίνονται και υποχωρήσεις και λογικοί συμβιβασμοί για να έχουν οφέλη οι πολίτες. Είναι λογικό πάντως να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και θέσεις αλλά η διάθεση και πρόθεση όλων, ειδικά του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, είναι πιστεύω η σύνθεση και η συλλογικότητα».

-Αντιμετωπίζει προβλήματα; Ποια πιστεύετε ότι είναι «τ’ αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διαφορετικότητα και η γεωγραφική προέλευση των μελών του. Αυτό πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα ξεπεραστεί εντελώς και δεν θα απασχολεί κανέναν στο εγγύς μέλλον. Οι «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν σχετικά με την δυνατότητα παρέμβασής του σε ζητήματα-προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί με δικές του πρωτοβουλίες το Π.Σ. να παρεμβαίνει να γνωμοδοτεί να αποφασίζει, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να «επιβάλλει» όλες του τις αποφάσεις στην κεντρική εξουσία. Στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο γιατί το Π.Σ. είναι αυτό που αποφασίζει για την επιλογή των παρεμβάσεων και την διάθεση των πόρων που έχει στην διάθεσή του να διαχειριστεί. Ένα πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να λυθεί είναι η επικαιροποίηση και συγχρόνως η βελτίωση του κανονισμού λειτουργίας του καθώς έχουμε αργήσει σαν διοίκηση να το κάνουμε. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο για να σταματήσουν και οι μικροεντάσεις που δημιουργούνται μερικές φορές λόγω διαφωνιών κυριολεκτικά…στις λεπτομέρειες».

-Θεωρείτε ότι οι «φωνές» των άλλων παρατάξεων ακούγονται; Ποια είναι η άποψή σας για τους συναδέλφους σας των άλλων παρατάξεων;



"Ειλικρινά χαίρομαι που όλοι οι συνάδελφοι όλων των παρατάξεων ακούγονται και μάλιστα χωρίς εμπόδια και κωλύματα. Εκείνη η κακή εικόνα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, ειδικά στην αρχή της Περιόδου 2007-2010 έχει περάσει στο παρελθόν. Είστε και εσείς «μάρτυρες» σε πολλές συνεδριάσεις και έχετε εικόνα. Ειδικά οι συνάδελφοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν βρει τη «χαρά»τους και μερικές φορές ίσως ακούγονται και περισσότερο απ’ όλους μας. Έχουν συζητηθεί όλα τα θέματα που έχει θέσει η αντιπολίτευση είτε έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Π.Σ. είτε όχι. Πολλές φορές υπάρχουν συνεδριάσεις που την συζήτηση «μονοπωλεί» αποκλειστικά σχεδόν η αντιπολίτευση. Στο μόνο θέμα που έχουν εκφράσει «παράπονο» ότι δεν συζητήθηκε είναι το γνωστού θέμα του Εφετείου, αλλά εκεί πιστεύω ότι ορθώς δεν συζητήθηκε επειδή απαιτείται διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικοί χειρισμοί. Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι με πολύχρονη παρουσία στην αυτοδιοίκηση, καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες ή στην ευρύτερη περιοχή. Το επίπεδο είναι υψηλό και γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλό. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, αλλά με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνουν ότι αυτό «το μοντέλο» δεν τους βγαίνει είναι απαξιωμένο και προσαρμόζονται.
Γενικότερα πιστεύω, πλην ελαχίστων περιπτώσεων η συνάδελφοί μου από την αντιπολίτευση με τις παρεμβάσεις τους και τον έλεγχό τους μας έχουν βοηθήσει να προσπαθούμε να είμαστε πιο εργατικοί και πιο αποτελεσματικοί προς όφελος βέβαια των πολιτών. Πάντως είναι λογικό σε μια αντιπολίτευση να υπάρχουν και “στιγμές” για την “τιμή των όπλων”».

-Στην Καβάλα ποια ήταν η κατάσταση που παραλάβατε;

«Όχι πάντως αυτή που θέλει να παρουσιάσει η τέως διοίκηση της Νομαρχίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι διαχειρίστηκαν πολλά χρήματα ,ειδικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η διάχυση των ωφελειών για τους πολίτες δεν ήταν η επιθυμητή, ούτε ήταν αποτελεσματική στο να λύσει μεγάλα προβλήματα ή να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις που θα ολοκλήρωναν έστω και ένα μέρος του συνολικού οράματος που έχουμε όλοι μας για την περιοχή μας.

Δυστυχώς όλα τα έργα που έχουν τελειώσει είτε έχουν πολλά προβλήματα να λειτουργήσουν (κολυμβητήριο, Εκθεσιακό Κέντρο) τα αναφέρω ενδεικτικά, άλλα είναι ημιτελή και προβληματικά, βλέπετε Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας και κάποια που είναι συνεχιζόμενα χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις και μάλιστα πολύ μεγάλες για να τελειώσουν. Παράδειγμα το φράγμα του Μαρμαρά, όπου αναγκαζόμαστε να βάλουμε επιπλέον 3.000.000 ευρώ από δικούς μας πόρους με ότι αυτό συνεπάγεται….

Υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες με απλήρωτες υποχρεώσεις που σχεδόν τακτοποιήθηκαν όλες εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου έχουν εντοπίσει προβλήματα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με απαιτήσεις μελετητών για μελέτες ή προμελέτες που τέλειωσαν ή δεν τέλειωσαν, χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι επιπλέον πιστώσεις και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να δεχόμαστε αιτήματα που πρέπει εμείς να ικανοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για απαιτήσεις περίπου 1.000.000 ευρώ και δεν ξέρω αν έπεται και συνέχεια.

Αιχμή του βέλους η περίφημη πλέον προμελέτη του Ενυδρείου με την επιπλέον απαίτηση των μελετητών να ξεπερνάει τις 650.000 ευρώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε συνεχιζόμενα έργα που είχαν αρχίσει από την προηγούμενοι διοίκηση και αυτό είναι και το σωστό. Αυτό κάνουμε και καθώς τα έργα αυτά αφορούν περίπου το 90% του προϋπολογισμού του 2011,ακούμε κατά καιρούς το παράδοξο ότι το πρόγραμμα που υλοποιούμε δεν έχει «δομή και κατεύθυνση». Υπήρχε μια ροπή και μια φιλοσοφία στο να δίδονται πολλά χρήματα χωρίς όμως τα ανάλογα αποτελέσματα και με εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων σε τουριστική προβολή, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις εκδόσεις βιβλίων και εντύπων. Μόνο την τελευταία περίοδο 2007-2010 δόθηκαν περίπου σε αυτές τις «δράσεις» περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά έχουν τελειώσει αλλά πρέπει να τελειώσει και η «προσμονή» κάποιων ότι κάποτε θα επανέλθουμε στα ίδια. Η κατάσταση που παραλάβαμε δεν μπορεί να αναλυθεί και να παρουσιαστεί μέσα από μερικές γραμμές, χρειάζεται ολοκληρωμένη παρουσίαση με στοιχεία και γεγονότα. Αυτό θα γίνει στον ετήσιο απολογισμό που θα κάνουμε στο τέλος του έτους».

-Τι έχετε να παρουσιάσετε σαν διοίκηση τους 10 μήνες που πέρασαν;

«Ο Καλλικράτης δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν συνοδεύτηκε από τους ανάλογους πόρους»,αλλά και οι πόροι που είχαμε στη διάθεσή μας, όπως εξήγησα παραπάνω, ήταν όλοι σχεδόν δεσμευμένοι για συνεχιζόμενα έργα και άλλες υποχρεώσεις. Η ιδέα της ισχυρής και ανεξάρτητης, από την κεντρική εξουσία, περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη μέση μίας έντονης οικονομικής κρίσης, εκτυλίχθηκε σε ένα νέο μόρφωμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, γιατί οι αρμοδιότητες δεν συνοδεύτηκαν από τους ανάλογους πόρους.

Παράλληλα, υπήρξαν προβλήματα, κατά την εφαρμογή του στην κατανομή ρόλων ανά διεύθυνση γιατί δεν έγινε η σχετική προετοιμασία για τη μετάβαση από την εποχή του διορισμένου περιφερειάρχη σ' αυτήν του αιρετού. Οι δυσλειτουργίες είναι αναμενόμενες και πλέον, έχουμε βρει τον βηματισμό μας. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση εμείς κάνουμε τη δουλειά μας βλέποντας την κρίση όχι ως το τέλος αλλά ως την απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που διαθέτουμε, όπως το ΠΕΠ ΑΜ-Θ, μπορούν να ενεργοποιήσουν τα ανακλαστικά μας σε πολιτικό επίπεδο και μαζί με τεχνοκράτες, αυτοδιοικητικούς των δήμων, αλλά και πολίτες με όραμα, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Για τους αναπτυξιακούς στόχους το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο και είναι τύχη αγαθή το ότι οι συνεργάτες μας στη διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας έχουν καταφέρει ένα τεράστιο έργο εντάξεων και χρηματοδοτήσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι σύντομα ορατά. Τα έργα που έχουν ενταχθεί για την Π.Ε. Καβάλας είναι αρκετά και δεν είναι της ώρας να τα απαριθμήσω. Έστω και με καθυστέρηση έχει ψηφιστεί το «τεχνικό μας πρόγραμμα» και έχουμε ξεκινήσει ήδη τις δικές μας παρεμβάσεις με τους δικούς μας πόρους στην επικράτεια της Π.Ε. Καβάλας. Για τα προβλήματα της καθημερινότητας δηλώνω αισιόδοξος, καθώς σε εύλογο χρονικό διάστημα η περιφέρεια θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις υπηρεσίες να είναι πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές αλλάζοντας το μοντέλο «των υποχρεωμένων πολιτών» που για να εξυπηρετηθούν έπρεπε πρώτα να περάσουν από τα γραφεία των πολιτικών προϊσταμένων..

Πιστεύω ότι έχουμε περάσει σ ένα διαφορετικό τρόπο άσκησης της διοίκησης χωρίς αλαζονικά σύνδρομα, οικονομικότερη αλλά συγχρόνως αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση, χωρίς σπατάλες και υπερβολές, δείχνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Είναι πολλά τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό και μπορούμε να τα παρουσιάσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως που έχουμε να παρουσιάσουμε με ιδιαίτερη έμφαση είναι φιλοσοφία μας στον τομέα των συνεργασιών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τους πολίτες αδιαφορώντας για το ποιος η ποιοι θα αποκομίσουν τα πολιτικά οφέλη. Είναι η σημαία μας και η θεμελιώδης μας αρχή στην διοίκηση που ασκούμε με εντολή των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: