Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δημήτρης Χαρίτου, περιφ. σύμβουλος της παράταξης "Αριστερή Οικολογική Συνεργασία"

Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων υπογραμμίζει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας» Δημήτρης Χαρίτου, ενώ χαρακτηρίζει ως ανούσια την κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων του Συμβουλίου. Όπως λέει «ο κανονισμός λειτουργίας με αντιδημοκρατικό τρόπο περιορίζει ασφυκτικά το ρόλο των μειοψηφιών» και παρατηρεί ότι σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης η διοίκηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

-Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«Νομίζω ότι σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ανάγκες διογκώνονται, που πλήττονται τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συρρικνώνονται τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας και της περίθαλψης, σε μία περίοδο δηλαδή που η χώρα μας βυθίζεται σε βαθιά ύφεση με την ανεργία των νέων να εκτινάσσεται ίσως και στο 40% στην περιφέρεια, δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν απασχολούν τη λειτουργία και τη δράση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμη και το μείζον ζήτημα της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της στην κοινωνία, παρότι κατ' επανάληψη έχει τεθεί από εμάς αλλά και από άλλες παρατάξεις δεν έχει ακόμη μπει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;

«Είχαμε, από την ψήφιση ακόμη του Καλλικράτη, υποστηρίξει ότι η επιδίωξη της Κυβέρνησης δεν ήταν η αποκέντρωση, η αυτοδιοίκηση και το βάθεμα της δημοκρατίας αλλά η μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε ιμάντα υλοποίησης της Κυβερνητικής πολιτικής. Πράγμα που επιβεβαιώνεται με τη σύμπλευση, δυστυχώς, της εκλεγμένης Περιφερειακής Αρχής καθώς σημαντικά ζητήματα που έθεσε η Κυβέρνηση υιοθετήθηκαν, όπως οι ελαστικές μορφές εργασίας (συμφωνία για την κοινωνική εργασία), η αποδοχή και η προώθηση των λεγόμενων ειδικών ζωνών που οδηγούν στην «Κινεζοποίηση» της περιοχής, η αποδοχή των επικοινωνιακών τρικ, όπως το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων» και η αποδοχή της λογικής της διαρκούς συρρίκνωσης των δαπανών του προϋπολογισμού και άλλα».

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή στο θεσμό;

«Νομίζω ότι κεντρικό ζήτημα είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση της μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, ιδιαίτερα της ανεργίας και της νέας φτώχειας, και τα αναπτυξιακά ελλείμματα της περιοχής, και όχι την σπατάλη των ελάχιστων διαθέσιμων πόρων σε έργα και δράσεις που δεν αντιστοιχούν στις παραπάνω προτεραιότητες Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και ενός πλαισίου στόχων και δράσης που θα διεκδικεί για την Περιφέρεια ρόλο και κυρίως πόρους προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχουμε από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή».

-Πως θα σχολιάζατε την συνήθη κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου;

«Ανούσια και μακριά από της πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ενώ συγκρούονται σε επιμέρους ζητήματα όπως το πρόβλημα με τα κουνούπια, στα ουσιώδη και σε αυτά που καθορίζουν την πορεία της περιφέρειας όπως ο προϋπολογισμός, οι ειδικές ζώνες, το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων», η εγκατάσταση διοδίων στην Περιφέρεια και άλλα, συμφωνούν και τα ψήφισαν από κοινού».

-Θεωρείτε ότι οι φωνές των παρατάξεων δεν ακούγονται;

«Είναι αλήθεια ότι ο κανονισμός λειτουργίας με αντιδημοκρατικό τρόπο περιορίζει ασφυκτικά το ρόλο των μειοψηφιών, σκεφτείτε μόνο ότι μία παράταξη δεν μπορεί να εγγράψει ένα θέμα της επιλογής της στην ημερήσια διάταξη της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά η φωνή της δικής μας παράταξης προσπαθούμε να ακούγεται με έναν θετικό τρόπο. Να φέρνουμε τις κοινωνικές ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα στο κέντρο της συζήτησης. Δεν αρκούμαστε μόνο στην κριτική σε όσα γίνονται και λέγονται αλλά επιδιώκουμε να διατυπώνουμε και θετικές προτάσεις. Ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος όπως ο χρυσός, ζητήματα παιδείας και άλλα έχουν τη σφραγίδα και της δικής μας σημαντικής συμβολής στη διαμόρφωση θέσεων και διεκδίκησης εκ μέρους της Περιφέρειας».

-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας; Έχετε καταθέσει σχετικές προτάσεις;

«Σε μία χώρα με βαθιά οικονομική, κοινωνική και στις μέρες μας βαθιά πολιτική κρίση, επείγει η μεταβολή του συσχετισμού σε όφελος των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται να απαλλαγεί η χώρα απο Μνημόνια, νεοφιλελεύθερες πολιτικές, Τρόικα-ΔΝΤ και θέτουν την ανάγκη, άμεσα, ενός άλλου σχεδίου οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σε ένα τέτοιο σχέδιο υπάρχει η ανάγκη ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα στηρίζεται σε πόρους που έχουν στερηθεί από την περιοχή και θα έχει κυρίαρχο στόχο το ζήτημα της απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων. Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικές ανάγκες, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και η δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας για όσους σήμερα αδυνατούν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της ζωής, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να πάρει η ίδια ή να στηρίξει πρωτοβουλίες των πολιτών που άμεσα πλήττονται και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης, για να μην αισθάνεται κανένας μόνος του στη κρίση».

-Πιστεύετε ότι η γραμμή που ακολουθεί η διοίκηση σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος είναι η σωστή; Που εντοπίζετε προβλήματα;

«Νομίζω ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση το όραμα, που με μονομέρεια επαναλαμβάνεται, Περιφέρεια Διαμετακομιστικό Κέντρο, το οποίο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής αλλά τις ακυρώνει και τις υπονομεύει. Οι ελάχιστοι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται κυρίως σε έργα υποδομών (λιμάνια, οδικοί άξονες) με την προσδοκία να αξιοποιηθούν αυτά από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που και αν υπάρξουν θα διακινούν ξένα εμπορεύματα. Με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αξιοποιηθούν πόροι για της παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό που θα μπορούσαν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, λόγω κυρίως του εξαγωγικού προσανατολισμού που έχουνε. Τα ερωτήματα που τίθονται : θα υπάρξει μια άλλη θεώρηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής και ένα σχέδιο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότησή της, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον ή θα οδηγηθούν σε μία στρεβλή και ψευδεπίγραφη ανάπτυξη μέσω των λεγόμενων “ειδικών ζωνών” που θα σημάνουν την “Κινεζοποίηση” της περιοχής; Θα επανεξεταστεί έστω και τώρα η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ; Αν δηλαδή θα αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες ή θα συνεχίσει να κινείται στη λογική της πάση θυσίας απορρόφησης πόρων που οδηγεί στην πελατειακή ανακύκλωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: