Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο δήμος Παγγαίου γιορτάζει την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Παγγαίου προετοιμάζουν τοπικοί φορείς. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του διοικητή της 193 ΜΠΕΠ/MLRS αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά, του δικηγόρου – ιστορικού Θεόδωρου Λυμπεράκη και του δημοσιογράφου Άρη Μεντίζη. Την ιδέα «αγκάλιασαν» ήδη ο δήμος Παγγαίου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπως και η μητρόπολη Ελευθερουπόλεως που έχει ήδη εκδώσει ημερολόγιο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής. Το κυρίως μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Την προετοιμασία της διοργάνωσης έχουν αναλάβει τρείς επιτροπές. Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Παγγαίου Σταμάτη Ματσάγκο και στην οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια, η ιστορική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πέραν των κυρίων Λυμπεράκη και Μεντίζη, ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η σύζυγος του Αγγελική Κιουρτσή - Μιχαλοπούλου, ο Θόδωρος Βακαλόπουλος καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης Λάμπρος Τουφεξής. Η τρίτη είναι η επικοινωνιακή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κλπ που έχουν αναλάβει την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλοι οι συμμετέχοντες στις επιτροπές δουλεύουν εθελοντικά.Υπενθυμίζεται πως οι διοργανωτές παραβρέθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου από το οποίο και έλαβαν μια προκαταρτική απόφαση, απαραίτητη για τη συνέχιση της προετοιμασίας. «Το Παγγαίο απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1912. Θεωρούμε ότι ο εορτασμός πρέπει να είναι καλά οργανωμένος διότι τα 100 χρόνια είναι μια σημαντική επέτειος. Θα συμμετέχει και ο στρατός.

Εμείς θα βοηθήσουμε αφιλοκερδώς, με όλη την αγάπη που έχουμε για την ιστορία του τόπου μας», δήλωσε σχετικά ο κ. Λυμπεράκης σημειώνοντας πως έχει ήδη γίνει ο σχεδιασμός του βασικού κορμού των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. «Θα βοηθήσουν διάφοροι φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι κλπ. Σημαντικός είναι για εμάς και ο ρόλος της εκπαίδευσης. Μέτοχοι αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνουν οι μαθητές γι αυτό χρειαζόμαστε την στήριξη όλων», είπε μεταξύ άλλων. Για μια υπόθεση που αφορά όλο τον δήμο από άκρη σ άκρη κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Ματσάγκος ο οποίος μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε στην οργανωτική επιτροπή να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως και έγινε. «Είναι μια υπόθεση όλων. Δεν μιλάμε μόνο για την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης αλλά για την ιστορία όλου του νέου δήμου πλέον. Αυτό πρέπει να περάσει στην συνείδηση των δημοτών», σημείωσε ο κ. Ματσάγκος.

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο τραπέζι έχει πέσει ήδη η ιδέα για πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για προσκλήσεις αντιπροσωπειών από αδελφοποιημένες πόλεις. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση και προς τη διοίκηση του δήμου Παγγαίου για την τοποθέτηση ενός ειδικού λογοτύπου στα επίσημα έγγραφα του δήμου προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό πως η περιοχή γιορτάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής εορτασμό, κάποιες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, εκθέσεις φωτογραφιών, κειμηλίων και εγγράφων αλλά και μουσικοχορευτικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας» δίπλα στο δημαρχείο, στην έδρα του δήμου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μιχαλόπουλο οι διοργανωτές έχουν καταλήξει στο να δοθεί ένα γιορταστικό πνεύμα αντάξιο του λόγου για τον οποίο θα γίνει το σύνολο των εκδηλώσεων. «Σκεφτήκαμε να γιορτάσουμε όλη την ιστορία. Από τον Δημαρά, τους Βαλκανικούς πολέμους, Βαζόπετρα, Εξοχή, Δωμάτια και να καταλήξουμε στο Παλαιοχώρι. Στα σημεία αυτά αποφασίσαμε να σηκώσουμε κάποια μνημεία, μια πλάκα προς τιμή των ηρώων. Καταλήξαμε ομόφωνα επίσης να κάνουμε δυο εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Σημειώνεται πως τα αποκαλυπτήρια των μνημείων αυτών δεν αποκλείεται να γίνουν τον Απρίλιο.

Στήριξη και από την Περιφέρεια ΑΜΘ

«Εδώ και δύο μήνες καταλήξαμε στην απόφαση να συνεορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής και κυρίως τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της στον Εθνικό κορμό» δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Παπακοσμάς σημειώνοντας πως η διοίκηση της Περιφέρειας θεωρεί αυτά τα γεγονότα είναι κορυφαία καθώς δίνουν τη δυνατότητα της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη του πολιτισμού ο οποίος συνταυτίζεται με τον τουρισμό. «Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου πραγματικά το Έθνος μας βιώνει δύσκολες στιγμές, η ανάδειξη τέτοιων γεγονότων τονώνει και το αίσθημα της αλληλεγγύης των πολιτών και παράλληλα δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες εμείς ως Έλληνες πολίτες, κάτοικοι αυτής της περιοχής θυμόμαστε τους προγόνους μας και αναδεικνύουμε στιγμές ιστορίας. Αντίστοιχος εορτασμός θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη και στο νησί της Θάσου. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στις εκδηλώσεις που θα προτείνει ο δήμος Παγγαίου και ταυτόχρονα να συνδέσει όλες αυτές τις εκδηλώσεις με αντίστοιχες που θα γίνουν στη Θάσο και στην Καβάλα. Εμείς θα συμβάλλουμε και οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια που θα αγκαλιάζει όλο το δήμο» υπογράμμισε ο κ. Παπακοσμάς.

(Πηγή: http://www.evdomi.gr/, Ρεπορτάζ Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: