Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές φαίνεται ότι μπαίνει η χώρα, μετά και τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος με την κωδικοποίηση της εκλογικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν ως έχουν και δεν αλλάζουν λόγω του «Καλλικράτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες που θα διενεργηθούν με τον «νόμο Παυλόπουλου» τον εκλογικό νόμο που ψηφίσθηκε επί ΝΔ. Ο νόμος αυτός πριμοδοτεί με 50 έδρες, αντί για 40 που ίσχυε έως τώρα, το πρώτο σε ψήφους κόμμα, ανεξαρτήτως της διαφοράς από το δεύτερο. Για την κατανομή των εδρών ισχύει η απλή αναλογική και οι έδρες κατανέμονται με βάση τους ψήφους που λαμβάνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας.

Ωστόσο, ο πήχης της αυτοδυναμίας παραμένει αρκετά υψηλά, αφού για να σχηματίσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 37%. Παράλληλα, όσο περισσότερα κόμματα υπερβαίνουν το φράγμα του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προεδρικό διάταγμα, «στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων, οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων, οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 250, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα».

«Στο αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, 50 ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται. Η επιπλέον παραχώρηση 50 εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν», αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: